Η αυλαία πέφτει… για το καλό μου…

Κρατικοποίηση Συνεργατισμού δηλαδή μεταφορά στα χέρια του Συναγερμικού Κράτους… Σεπτέμβρης 2013.  Κρατικοποίηση φυσικά όχι για το όφελος του λαού. Έτσι, αφού πρώτα η πλειοψηφία της Βουλής καταψήφισε τα 2 μνημονιακά  νομοσχέδια για τη μεταφορά της εποπτείας του Συνεργατισμού στην Κεντρική Τράπεζα και την ανακεφαλαιοποίηση του με 1,7 δις, στη συνέχεια ήρθε η ανατροπή  με την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου, δευτερόλεπτα πριν λήξει η συνεδρίαση για να ανατρέψει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ακολούθησε συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων και τον υπουργό οικονομικών, η οποία οδήγησε στην επάνοδο της Ολομέλειας της Βουλής, όπου και εγκρίθηκαν τα νομοθετήματα που επέτρεπαν στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού και στην απόκτηση του 99% του κεφαλαίου του.

 

Σε διάστημα 16 λεπτών η Βουλή  ενέκρινε όλα τα νομοθετήματα. Με 41 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τελικά σε νόμο  τις δύο νομοθετικές προτάσεις της Κυβέρνησης δίδοντας 1,7 δις δημόσιο χρήμα στο Συνεργατισμό, μεταβιβάζοντας ταυτόχρονα την ιδιοκτησία από τα μέλη του, στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ταυτόχρονα μεταφέρθηκε η εποπτεία στην Κεντρική Τράπεζα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τότε ήταν που εξέπνευσε η Συνεργατική Ιδέα που οραματίστηκαν οι αγράμματοι παππούδες μας. Και είναι παιδιαρίστικη δικαιολογία κάποιων ότι ψήφισαν γιατί τάχα τους έδωσαν προφορικές διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση του χαρακτήρα και του ρόλου του Συνεργατισμού.

Έτσι η Κυβέρνηση προχωράει σταθερά στην υλοποίηση των σχεδιασμών της. Μέσω του αρμόδιου υπουργού, διορίζει την Επιτροπεία του Συνεργατισμού η οποία αποτελείται κυρίως από δικά της στελέχη, αλλά ταυτόχρονα φροντίζει να διορίσει αντιπροσώπους από όλα τα κόμματα, κερδίζοντας τη σιωπή όλων. Δοκιμασμένη συνταγή, εξάλλου έτσι θα είχε συνένοχους στο έγκλημα.

Η Κεντρική Τράπεζα  κρίνει ως ικανά και κατάλληλα (Fit and Proper) όλα τα μέλη.

Εάν όμως στην πορεία προκύψει οτιδήποτε το οποίο η ΚΤΚ θεωρήσει ότι είναι λόγος για απομάκρυνση, έχει την εξουσία να το πράξει. Η εμπλοκή μέλους του Δ.Σ. στα Panama Papers, με δοσοληψίες που δημιουργούν ερωτηματικά, δεν ήταν αρκετά σοβαρός λόγος για να εξασκήσει την εξουσία της; Η Επιτροπή Οικονομικών επίσης, εγκρίνει τη σύνθεση της Επιτροπείας. Κανένας δεν αμφισβήτησε κανέναν και όλοι σαν μια παρέα διόρισαν τον δικό τους εκπρόσωπο που εκ των υστέρων πληροφορούμαστε, πως δήθεν λειτουργούσαν αυτόνομα, χωρίς κομματική εμπλοκή. Έτσι ομόφωνα εγκρίθηκαν όλες οι αποφάσεις της Επιτροπείας του Συνεργατισμού. Ακόμα και η κάθοδος της Αλταμίρα πέρασε ομόφωνα. Τόση ομογνωμία, ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν είχε η Κυβέρνηση και ο Χάρης Γεωργιάδης.

Με αντιπροσώπευση από όλα τα κόμματα στη διοίκηση του Συνεργατισμού  θα ανάμενε κάποιος πως θα είχαν και την κατάλληλη ενημέρωση, όλοι όμως σήμερα δηλώνουν άγνοια! Κανένας δεν τους ενημέρωσε και ουδεμία ευθύνη φέρουν.

Παραθέτουμε από την επίσημη ιστοσελίδα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας:

«Ο Υπουργός Οικονομικών διορίζει τα μη εκτελεστικά μέλη και τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη της Επιτροπείας, ο διορισμός των οποίων εγκρίνεται από τις εποπτικές αρχές και επικυρώνεται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Νοείται ότι ο διορισμός του συνόλου των μελών της Επιτροπείας της Τράπεζας τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των εποπτικών αρχών (Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), σύμφωνα με κριτήρια της ικανότητας και ακαταλληλότητας που οι εποπτικές αρχές ήθελαν καθορίσει»… «Τα μέλη της Επιτροπείας της Τράπεζας, τα οποία διορίζονται από τον Υπουργό Οικονομικών, έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα: (α) να διορίζουν τα εκτελεστικά μέλη της Επιτροπείας της Τράπεζας συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας, (β) να συγκαλούν τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, (γ) να αναβάλλουν επί τρεις (3) εργάσιμες ημέρες τις συνεδριάσεις της Επιτροπείας της Τράπεζας, και (δ) να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία και στοιχεία της Τράπεζας. Κατά τη διαχείριση των υποθέσεων της Τράπεζας, τα μέλη της Επιτροπείας οφείλουν να επιδεικνύουν την δέουσα δεξιότητα και επιμέλεια και είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά προκύψει από δικές τους πράξεις ή παραλείψεις, αντίθετες με το Νόμο, τους Θεσμούς, τις πολιτικές και τους παρόντες Κανονισμούς.»

Παρόλα αυτά δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν γνώριζαν τίποτα. Και κυρίως ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΟΥΝ.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2014 υπογράφηκε και ο επίλογος στα γραφεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με τη συμφωνία ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας με €1,5 δις κεφάλαια από το κράτος και έγινε κατά 99% κρατική τράπεζα. Την πράξη υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η Επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) και δικηγόροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού  (ESM), από τον οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση δανείστηκε το €1,5 δις για να στηρίξει το Συνεργατισμό. Από εκείνη τη μέρα  ο Συνεργατισμός μετατράπηκε και με βούλα  σε μία κανονική εμπορική τράπεζα του Ευρωσυστήματος τους.

Τον Δεκέμβριο του 2015 με 50 ψήφους υπέρ και δύο εναντίον η Βουλή ενέκρινε άλλα 200 εκ. για στήριξη του Συνεργατισμού με το λογαριασμό να ανέρχεται στα 1.9 δις. Η Βουλή δεν είχε γνώση για την έκθεση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού και τις αδυναμίες που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα και ειδικά στο Συνεργατισμό, αλλά παρόλες τις δηλώσεις, η βουλή εγκρίνει τα 200 εκατομμύρια.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2017, ο Συνεργατισμός πουλάει  τις μετοχές των Συνεργατικών Εταιρειών Εμπορικού Τομέα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μέρος του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και η επιτυχής κατάληξη συνιστά υλοποίηση και της τελευταίας σημαντικής δέσμευσης που η Τράπεζα έχει αναλάβει λόγω της κρατικής στήριξης το 2014». (Ανακοίνωση ημερομ. 13/12/2017)

Για άλλη μια φορά ανώδυνα , νόμιμα και χωρίς η αντιπολίτευση να αντιδράσει, αφού είχαν μετατραπεί με τους κομματικούς διορισμούς και την αλληλοκάλυψη σε συνένοχους της Κυβέρνησης. Παράλληλα με όσα διαδραματίζονταν, σε κρίσιμες  συζητήσεις στην επιτροπή θεσμών, το θέμα του Συνεργατισμού έπαιρνε αναβολές. Αναβολή με τον ίδιο τρόπο  πήρε και η συζήτηση για τη FBME. Εξοργιστική ήταν και η τελευταία αναβολή της επιτροπής θεσμών μήπως χαλάσει το deal, ενώ οι επενδυτές είχαν ήδη όλα τα στοιχεία.

Όλο αυτό το διάστημα η συνεργασία των  κομμάτων στη βουλή ήταν αξιοθαύμαστη. Μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, υπερψηφίστηκε κατά λάθος η πρόταση νόμου του Αβέρωφ, αποκλείοντας τον Γενικό Ελεγκτή από το να ασκεί οποιοδήποτε έλεγχο στο Συνεργατισμό παρόλο που λειτουργούσε σαν κρατική τράπεζα  με δημόσιο χρήμα.

Τι θα έβρισκε ο Γενικός Ελεγκτής; Μήπως διαγραφές δανείων, δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις; Κακοδιαχείριση; Μήπως ήταν πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένοι όλοι; Μήπως ο πανικός εδραζόταν σε εμπιστευτικά στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής ελέγχου και της επιτροπής οικονομικών όπου σύμφωνα με πληροφορίες «οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ξεπερνούν συνολικά τα €160 εκ.»;

Δυστυχώς και ο Γενικός Ελεγκτής δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Λειτούργησε σαν ένας άλλος Πόντιος Πιλάτος με τη μη δημοσίευση της έκθεσης του ως όφειλε, έγκαιρα, πριν τις Προεδρικές Εκλογές. Ούτε το απαίτησε κανείς όμως. Την έκθεση την είχε από τον Οκτώβριο του 2017 η βουλή και τα μέλη της επιτροπής θεσμών. Η εν λόγω έκθεση μέχρι τον Ιούνιο του 2018 παράμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά προσβάσιμη σε βουλευτές.

Και πριν πέσει στο πάτωμα η αυλαία στις 30 Δεκεμβρίου 2017, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα Λτδ υπέγραψε συμφωνία με την Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd. Τη συμφωνία ψήφισαν ΟΛΑ τα μέλη της Επιτροπείας, καθώς και ο Εκπρόσωπος των παλιών μετόχων του 1%, δηλαδή ο κος Μουσκάλης.

Το Μάρτιο του 2018 η Δήμητρα Επενδυτική, πουλάει τις μετοχές της στην εταιρεία LOGICOM, κάτι που επιτυγχάνει με δάνειο 10 εκατομμυρίων, χωρίς εξασφαλίσεις, το οποίο της παραχωρείται από το Συνεργατισμό (δάνειο το οποίο έχει εγκρίνει η επιτροπεία του Συνεργατισμού). Η Logicom ελέγχει πλέον το 29.62% της μεγαλύτερης επενδυτικής στην Κύπρο, της οποίας σημαντικότερη επένδυση θεωρείται αυτή στην Ελληνική Τράπεζα, στην οποία ελέγχει το 10.1% του μετοχικού κεφαλαίου.

Τον Μάρτιο του 2018 εκδίδει η κυβέρνηση Ομόλογο 2,5 δις για στήριξη του Συνεργατισμού, ένα μόνο μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές και αφού πέρασε όλη η προεκλογική περίοδος χωρίς να γίνονται καν σημείο αντιπαράθεσης τα δισεκατομμύρια στο Συνεργατισμό και η διαπλοκή στη διαχείριση του, αυξάνοντας για άλλη μια φορά το δημόσιο χρέος. Συνολικά μέχρι τον Μάρτη 4,9 δις.

Τον Ιούνιο του 2018, η Δήμητρα Επενδυτική γίνεται μεγαλομέτοχος στην Ελληνική Τράπεζα με ποσοστό πέραν του 20,1% (στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δήμητρας, φιγουράρουν στελέχη του Συνεργατισμού και της Logicom). Στις 18 Ιουνίου 2018 η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την έγκριση της πρότασης της Ελληνικής Τράπεζας.

Στις 8 Ιουλίου πλειοψηφικά εγκρίνει η Βουλή τη Συμφωνία με την Ελληνική πακέτο με τις εξπρές εκποιήσεις και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Όλα για το δικό μου καλό…