«Μυστικό Δείπνο»

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος έκανε την περασμένη Παρασκευή, 17 Αυγούστου, μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδημοσίευση από τον Euro-observer, σύμφωνα με τον οποίο, ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon-Mobil παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων του, προσκάλεσε σε δείπνο σε πολυτελές εστιατόριο στις Βρυξέλλες, Κύπριους διπλωμάτες, τον Κύπριο επίτροπο κ. Στυλιανίδη και όλους τους Κύπριους ευρωβουλευτές από τους οποίους παρευρέθηκαν οι κ.κ. Συλικιώτης, Χατζηγεωργίου και Παπαδάκης «για να τους ενημερώσει για τα σχέδια της στην περιοχή της Κύπρου σε σχέση και με τις γεωπολιτικές παραμέτρους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

«Ήταν μια φιλική, ενημερωτική συζήτηση και δεν πήραμε πρακτικά», δήλωσε ο κ. Συλικιώτης σύμφωνα με το Euro-observer. Τα ερωτήματα πολλά σύμφωνα με το site, όπως γιατί η ενημέρωση δεν έγινε σε κάποιο γραφείο σε εργάσιμο χρόνο, αλλά επιλέχθηκε ένα πολυτελές εστιατόριο, πόσο κόστισε το δείπνο και γιατί μια εταιρεία να πληρώσει ένα πολυτελές εστιατόριο απλά για να ενημερώσει κάποιους ανθρώπους; Η μη τήρηση πρακτικών, εγείρει ερωτήματα και αφήνει σκιές για τη δημιουργία καναλιών επικοινωνίας μεταξύ αυτών που παράγουν πολιτική δηλ. των πολιτικών και των πολυεθνικών.

Να θυμίσω ότι η Exxon-Mobil δεν είναι μια συνηθισμένη αμερικάνικη εταιρεία, αλλά η μεγαλύτερη πολυεθνική πετρελαίου και αερίου η οποία κατηγορήθηκε για τη δημιουργία λόμπι ενάντια στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή και σύμφωνα με το site ξόδεψε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 3,75 εκατ. ευρω για lobbying activities στις Βρυξέλλες το 2017.

Είναι συνήθης πρακτική οι ευρωβουλευτές να ανταποκρίνονται θετικά σε τέτοιου είδους προσκλήσεις από πολυεθνικές για να προωθήσουν τα συμφέροντα του λαού ο οποίος τους έστειλε ακριβώς για αυτό στο ευρωκοινοβούλιο;

Το τρίτο μάτι