Ας μιλήσουμε για το πετρέλαιο…

Ας μιλήσουμε για το μαύρο χρυσό, που για πολλούς λαούς αποδείχθηκε και συνεχίζει να αποδεικνύεται, κατάρα και όχι ευλογία. Ας έχουμε λοιπόν διάφορα κατά νου και εμείς, που αγωνιούμε για το πότε θα βγουν τα αποθέματα μας και τι θα πάρουμε.

Αποθέματα πετρελαίου το 2017: Στην 1η θέση με 300 δις βαρέλια είναι η Βενεζουέλα και ακολουθεί η Σαουδική Αραβία με 266 δις βαρέλια. Στην 3η θέση ο Καναδάς με 169 δις βαρέλια. Το Ιράν έχει 158 δις βαρέλια και το Ιράκ 142 δις. Ακολουθεί το Κουβέιτ με 101 δις, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 98 δις, η Ρωσία με 80 δις, η Λιβύη με 48 δις και η αιμοστάζουσα Νιγηρία με 37 δις βαρέλια πετρελαίου.

Πριν αρκετούς μήνες το WikiLeaks διέρρευσε έγγραφα που επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνώριζαν. Τα έγγραφα αφορούσαν τη Βενεζουέλα και με αυτά αποδεικνύεται ότι τα πραξικοπηματικά σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και στη Βενεζουέλα, έχουν ως στόχο τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και την επαναφορά του ελέγχου του πετρελαίου υπό τα αμερικανικά συμφέροντα. Το έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι του 1988, αλλά αναδεικνύει τις διαχρονικές θέσεις των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα. Το απόρρητο έγγραφο με τίτλο «Στόχοι, στρατηγική και διαχείριση πόρων των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα», επιβεβαιώνει ότι αυτό που ενδιαφέρει την Ουάσιγκτον είναι το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονταν να «συνεχίσει η Βενεζουέλα να παρέχει σημαντικό μέρος των εξαγωγών υδρογονανθράκων της και να διατηρήσει μετριοπαθή και υπεύθυνη στάση στις τιμές του πετρελαίου στον OPEC». Το WikiLeaks αποκάλυψε το έγγραφο λίγες ώρες μετά που οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, ενισχύοντας την υποστήριξη στη φονική βία της φασιστικής ολιγαρχικής αντιπολίτευσης.

Επίσης το WikiLeaks, είχε αποκαλύψει νεότερα έγγραφα των ΗΠΑ που αποδείκνυαν ότι η Χίλαρι Κλίντον, ως ΥΠΕΞ του Μπαράκ Ομπάμα, προωθούσε την αποσταθεροποίηση στη Βενεζουέλα ενισχύοντας παλαιότερες βίαιες τρομοκρατικές φονικές ενέργειες της αντιπολίτευσης.

Παλαιότερα, έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσε το WikiLeaks, είχαν επιβεβαιώσει τα πραξικοπηματικά σχέδια της Ουάσιγκτον και την περίοδο του Τσάβες. Σε αυτά περιλαμβανόταν και τα σχέδια της χρηματοδότησης με εκατομμύρια δολάρια μέσω του γνωστού και σε εμάς πλέον στην Κύπρο από το 2004 και το Σχέδιο Ανάν, USAID. Φυσικά αντίστοιχα υπονομευτικά – πραξικοπηματικά σχέδια των ΗΠΑ έχουν αποκαλυφθεί και μέσω του WikiLeaks, τόσο για τη σοσιαλιστική Κούβα, όσο και για κυβερνήσεις άλλων χωρών της περιοχής, όπως η Βολιβία, το Εκουαδόρ και η Νικαράγουα.