Ναμίμπια: Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα με 100.000 νεκρούς από το Β’ Ράιχ

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης

Στις 2 Αυγούστου του 2017 εκπρόσωποι των φυλών Χερέρο και Νάμα της Ναμίμπια κατέθεσαν μήνυση εναντίον της Γερμανίας σε Αμερικάνικο Δικαστήριο για την γενοκτονία τους τα χρόνια που η Γερμανία είχε καταλάβει την Ναμίμπια και την ονόμασε Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική!!!

Αξιοποίησαν ένα νόμο στην Αμερικάνικη Νομοθεσία που επιτρέπει σε ξένους πολίτες στις περιπτώσεις που αφορούν έγκλημα εναντίον των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ακόμη και αν δεν τελέστηκε στην Αμερική, να εκδικάζουν της υποθέσεις τους σε Αμερικάνικο δικαστήριο.

(Οι νομικοί του Ελληνικού κράτους ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί για αυτή την δυνατότητα όπως φαίνεται). Αντίθετα εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης θα συναντηθούν με Γερμανούς ομολογούς τους στην 8η Γερμανοελληνική συνάντηση στην Κρήτη.

Η Γερμανία από το 1884 και μέχρι το 1915 είχε καταλάβει την Ναμίμπια και άσκησε αποικιοκρατική εξουσία αφανίζοντας από 65 μέχρι και 100.000 Χερέρο και περίπου 10.000 Νάμα.

Η λύσσα τους ήταν τέτοια που τους άνδρες τους εκτελούσαν επί τόπου τα δε γυναικόπεδα τα έστελναν να πεθάνουν από πείνα και δίψα στην Έρημο.

Το έγκλημα τους ήταν ότι οι γηγενείς αντέδρασαν το 1904 στούς βιασμούς των Γερμανών στα μικρά κορίτσια των ντόπιων,την εργασία μέχρι θανάτου και όλες τις απίστευτες θυριωδίες των Γερμανών κατακτητών.

Μετά την εξεγερσή τους οι Γερμανοί κατακτητές με αρχηγό τον στρατηγό Λόθαρ φον Τρόθα και 14.000 στρατό νίκησαν τους Χερέρο και έδειξαν ακριβώς την ίδια κτηνωδία στο Β’ Ράιχ όπως και στο μελλοντικό Γ’ Ράιχ.

« Το έθνος των Χερέρο θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την χώρα, διότι δεν είναι πλέον γερμανοί υπήκοοι. Όποιος δεν υπακούσει και ευρεθεί εντός της χώρας, με ή χωρίς όπλο ή ζώο θα εκτελείται αμέσως. Δεν θα λυπηθώ κανέναν. . Δίδω τις εντολές μου να οδηγηθούν εκτός αμέσως….». Αυτά έλεγε και δυστυχώς εφάρμοσε ο Λόθαρ φον Τρόθα. Οι Χερέρο, που γλύτωσαν την πρώτη σφαγή, εκδιώχθηκαν πρός την έρημο αφού πρώτα οι Γερμανοί είχαν δηλητηριάσει όλα τα πηγάδια ώστε η γενοκτονία τους να είναι σίγουρη..

Είχε προηγηθεί η αρπαγή περιοχών της γής των Χερέρο για να κατασκευάσουν σιδηροδρομική γραμμή με τελικό σκοπό να μεταφέρουν τους γηγενείς κατοίκους σε ειδικούς καταυλισμούς, και να ανοίξουν έτσι τον δρόμο και για ακόμη περισσότερους άποικους και να αρπάξουν όλη την γη των ντόπιων.

Namibia

Πολλοί Χερέρο χρησιμοποιούνταν ήδη σαν εργάτες –σκλάβοι στις επιχειρήσεις των Γερμανών. Η Γερμανική διοίκηση είχε την άποψη ότι η κατάθεση ενός λευκού ισοδυναμεί με την κατάθεση επτά (7) Αφρικανών!!! Άρα κάθε Αφρικανός θα μπορούσε να χάσει την περιουσία του, αν οι περισσότεροι λευκοί ισχυριστούν ότι τους ανήκει. Το δικαστήριο θα την κατοχύρωνε στους λευκούς.

Όσοι επέζησαν τελικά περίπου 15.000 Χερέρο, κυρίως γυναίκες και παιδιά και ελάχιστοι άνδρες, συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς αποικιοκράτες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου υποχρεώθηκαν σε βάναυση καταναγκαστική εργασία, χωρίς πληρωμή φυσικά, στα κτήματα και επιχειρήσεις των Γερμανών, με ελάχιστη διατροφή. Φυσικά πολλοί απεβίωσαν από τις κακουχίες, αρρώστιες, κακή τροφή και την εργασία.

Μαζί με τον Λόθαρ φον Τρόθα και τον στρατό του κατέφθασαν γερμανοί «επιστήμονες» για να διεξάγουν ανθρωπολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Ο Γερμανός ανθρωπολόγος Eugen Fischer, έπαιρνε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κρατούμενους για να διεξαγάγει ανθρωπολογικές μελέτες και φυλετικά πειράματα. Πήρε δείγματα από παιδιά (ζωντανά και νεκρά) και από παιδιά μιγάδες,  με πατέρα γερμανό και μητέρα Χερέρο. Ο δε ζωολόγος Leopard Schultze δήλωνε ότι οι κρατούμενοι πρέπει να να εξοντώνονται για να τους παίρνουν τα όργανα!

namibia2

300 κρανία από τους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στάλθηκαν στην Γερμανία για περαιτέρω έρευνες για να αποδείξουν την «ανωτερότητα της (γερμανικής) λευκής φυλής και την κατωτερότητα της μαύρης φυλής»!!! Το 2011 φυλετικοί ηγέτες της Ναμίμπια μετέβησαν στο Βερολίνο προκειμένου να παραλάβουν τα 21 από αυτά.

Η γερμανική γενοκτονία στη Ναμίμπια ήταν το μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι ναζί στο Ολοκαύτωμα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1985  έκθεση των Ηνωμένων Εθνών κατέταξε την σφαγή αυτή ως “προσπάθεια εξόντωσης των λαών Χερέρο και Νάμα της Νοτιοδυτικής Αφρικής και επομένως την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα”!

Το 1998 ο γερμανός πρόεδρος Ρόμαν Χέρτζογκ επισκέφθηκε την Ναμίμπια και συνάντησε τους αρχηγούς των Χερέρο που απαίτησαν μια δημόσια απολογία και αποζημίωση. Ο Χέρτζογκ εξέφρασε μόνο την λύπη του. Φυσικά ούτε λόγος για αποζημιώσεις.

Η Γερμανία το 2004 ζήτησε επισήμως συγνώμη για τις θηριωδίες που έλαβαν χώρα στη Ναμίμπια, ωστόσο αρνήθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων.

Η φρίκη του καπιταλισμού δεν εξαντλείται στις θηριωδίες των Γερμανών του Β’ ή του Γ’ Ράιχ. Υπάρχει σύμφυτη στην αναζήτηση του κέρδους και την εκμετάλευση των ανθρώπων. Η Ιστορία μας διδάσκει πως ο Ιμπεριαλισμός πέρα από εθνικότητα είναι ικανός για τα πιό φρικτά εγκλήματα. Θα χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Τσε για τον Ιμπεριαλισμό:

«Η κτηνωδία των στρατιωτών του Χίτλερ είναι ίδια με την βορειοαμερικάνικη κτηνωδία, όπως η ίδια και από τις Βελγικές παραστρατιωτικές ομάδες, και τους Γάλλους ιμπεριαλιστές στην Αλγερία. Για αυτό είναι η ουσία του ιμπεριαλισμού να μετατρέψει τους ανθρώπους σε άγρια, διψασμένα για αίμα ζώα, αποφασισμένα να σφάξουν, να σκοτώσουν, να δολοφονήσουν, να καταστρέψουν το τελευταίο απομεινάρι της εικόνας του επαναστάτη ή του αντάρτη και να συντρίψουν κάτω από τις μπότες τους, κάθε καθεστώς επειδή πολεμά για την ελευθερία».

Ο Ιμπεριαλισμός θα συνεχίσει να μακελεύει τους ανθρώπους εάν δεν ξεσηκωθούν και τον εξαφανίσουν.

Από το atexnos.gr