Μπόχα… σοσιαλδημοκρατίας

Λάβαμε έντονη οσμή σοσιαλδημοκρατίας αυτές τις μέρες, αφού βρέθηκε στην Κύπρο ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σούλτς. Ο Σούλτς διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μεταξύ 2012 – 2017 και πριν ένα χρόνο, ως ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), διεκδίκησε την Καγκελαρία της Γερμανίας. Τα εκλογικά αποτελέσματα όμως, υπήρξαν τραγικά για το SPD, τόσο τραγικά που και μετά από αρκετή δημόσια κριτική, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από ηγέτης του κόμματος και να εξαφανισθεί από το προσκήνιο.

Τώρα θα μου πείτε, εσύ που τον θυμήθηκες; Εγώ όχι, όμως επειδή ο κύριος αυτός βρέθηκε στην Κύπρο ως προσκεκλημένος μεγάλου πολιτικού κόμματος, για να μιλήσει σε εκδήλωση για τις προοπτικές της ΕΕ και το κυπριακό πρόβλημα, οφείλουμε να του αφιερώσουμε λίγο χρόνο.

Το τι είπε ο Μάρτιν Σουλτς, στην όπως αποδείχθηκε, προεκλογική εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, μου είναι αδιάφορο, δεν έχει και τόση σημασία, όταν λάβουμε υπόψη ποιος είναι και τι θέσεις υπερασπίστηκε με πάθος για χρόνια. Ποιός είναι αλήθεια ο Σουλτς; Ο Σουλτς είναι δηλωμένος σοσιαλδημοκράτης, έχει το ΠΑΣΟΚ στην καρδιά του, όπως δηλώνει, είναι υπέρμαχος της ασύδοτης ελεύθερης αγοράς, αλλά και ανιστόρητος αντικομμουνιστής. Ότι και να είπε αυτός λοιπόν και όπως και αν τον γάρνιραν ίσως άλλοι, η μπόχα της σοσιαλδημοκρατίας και του αντικομμουνισμού που ανέδυε όταν ήταν στο πολιτικό προσκήνιο, δεν εξατμίζεται.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εκλογή το 2012 του επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, στη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν ο καρπός συνεννόησης μεταξύ της τριπλέτας Σοσιαλδημοκρατών – Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) – Φιλελευθέρων. Η προεδρία του Σουλτς ήταν συνέχεια αυτής του αντιδραστικού Πολωνού Γ. Μπούζεκ, για την περίοδο 2009 – 2014. Ως μέρος συγκεκριμένης συμφωνίας, οι σοσιαλδημοκράτες το 2009 ψήφισαν τον εκλεκτό του ΕΛΚ, Γ. Μπούζεκ, για πρόεδρο στο πρώτο μισό της θητείας του Ευρωκοινοβουλίου και έπειτα το ΕΛΚ ψήφισε τον Σουλτς για το δεύτερο μισό, εναλλάσσοντας τους ρόλους.

Ο Σουλτς στην πρώτη τότε ομιλία του επιδόθηκε σε χυδαίο αντικομμουνισμό και προσπάθεια εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό, διαστρεβλώνοντας την Ιστορία και βιάζοντας την αλήθεια, που είναι ότι η Σοβιετική Ένωση και οι κομμουνιστές πρωταγωνίστησαν και έδωσαν εκατομμύρια νεκρούς στη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών. Ο Σουλτς τότε μάλιστα, εγκωμίασε και το ρόλο του Γ. Μπούζεκ στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην Πολωνία.

Για όσους επίσης σηκώνουν σημαίες της σοσιαλιστικής Κούβας, μιλούν για το Φιντέλ και φοράνε φανέλες του Τσε, καλό είναι να ξέρουν ότι ο Μάρτιν Σούλτς ηγήθηκε της αντικομμουνιστικής φιέστας που στήθηκε στις 3 Ιουλίου 2013 στο Στρασβούργο, όπου τιμήθηκε ο Κουβανός αποστάτης και αντεπαναστάτης Γκιγέρμο Φαρίνας με το Βραβείο Ζαχάρωφ.

Ο Σούλτς ήταν, που το Δεκέμβρη του 2016, στην επέτειο για τα 25 χρόνια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, στη δική του ομιλία αφότου αναφέρθηκε στις σοσιαλιστικές χώρες ως «Ανατολικές Ευρωπαϊκές Δικτατορίες», έπειτα μίλησε για τη Δημοκρατία που έγινε ορατή στην Ευρώπη όταν ξεκίνησε η Οργάνωση του Βαλέσα να αποσταθεροποιεί την Πολωνία, όταν ο αντικομμουνιστής Χάβελ εκλέγηκε στην Τσεχοσλοβακία, όταν το τείχος του Βερολίνου (που δεν μπορεί να συγκριθεί ιστορικά και πολιτικά με το τείχος της Λευκωσίας) έπεσε.

Ενώ, ήταν ο κύριος Σούλτς επίσης, που μιλώντας στο κυπριακό Κοινοβούλιο το Μάρτη του 2016, συγχάρηκε την Κυβέρνηση για τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν γρήγορα και έκαναν την καπιταλιστική οικονομία μας πιο ανθεκτική. Αυτή ήταν η ορθή απάντηση στην κρίση, είπε και δήλωσε κυνικά ότι έκανε θυσίες ο λαός και οι θυσίες του απέδωσαν. Τι και αν ο Κύπριος φυσικά ακόμα ασφυκτιά από το ζωνάρι των εξευτελιστικών μισθών, της ανασφάλιστης εργασίας, των ευέλικτων και εξαντλητικών ωραρίων και της ανεργίας;

Ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί να είναι μια πολιτική προσωπικότητα που ξεθωριάζει, τα λόγια και τα έργα του όμως, όπως και η ανεκτίμητη υπηρεσία που πρόσφερε στο κεφάλαιο, τον ιμπεριαλισμό και τον αντικομμουνισμό, δεν ξεχνιούνται.