Αντικομμουνιστικό μίσος από τον «Βραζιλιάνο Τραμπ»

Aύριο Κυριακή, 28 του Οκτώβρη, στήνονται κάλπες στη Βραζιλία για το β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, με αντιπάλους τον ακροδεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρο και τον σοσιαλδημοκράτη Φερνάντο Χαντάτ.

Τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας ο Μπολσονάρο κλιμακώνει τις αντικομμουνιστικές αναφορές του, παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλός του, κάθε άλλο παρά κομμουνιστής είναι. Οι γεμάτες μίσος αντικομμουνιστικές προκλήσεις του Μπολσονάρο περιλαμβάνουν δηλώσεις ότι θα εξαφανίσει και θα στείλει στη φυλακή «τους κόκκινους συμμορίτες» και «θα καθαρίσει» με το στρατό τις πόλεις από τη διαφθορά και «όσους παραβιάζουν το νόμο», τσουβαλιάζοντας την κοινή εγκληματικότητα με τους κοινωνικούς αγώνες λαϊκών οργανώσεων.

Γνωστός νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας, ο Μπολσονάρο αποκαλείται ως «Βραζιλιάνος Τραμπ». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ριζοσπάστης», ο Μπολσονάρο διαθέτει μεγάλη δυνατότητα να χειραγωγεί και λαϊκές δυνάμεις, γιατί «πατάει» πάνω στην αποστροφή λαϊκού κόσμου στην προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση του PT – που παρουσιάζει ως «σοσιαλισμό» – και τα σκάνδαλα διαφθοράς. «Οι διακηρύξεις του, ότι θα κάνει και πάλι τη Βραζιλία μεγάλη, με νέες συμμαχίες και ώθηση στα βραζιλιάνικα μονοπώλια, κάνει σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης να “ποντάρει” σε αυτόν, σε συνθήκες μάλιστα που οξύνεται ο ανταγωνισμός διεθνώς», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Στον α’ γύρο στις 7 του Οκτώβρη ο Μπολσονάρο είχε συγκεντρώσει 46% και ο Χαντάτ 29,3%, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το β’ γύρο τους δίνουν 57% και 43% αντίστοιχα. Ο Χαντάς είναι υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών (PT), το οποίο εξέλεξε τον Λούλα (2002, 2006) και την Ντ. Ρουσέφ (2010, 2014), η οποία ανατράπηκε το 2016 με το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στο οποίο συνέπραξαν ολιγαρχική δεξιά-ακροδεξιά και μέχρι τότε συνεργάτες του PT (περιλαμβανομένου του αντιπροέδρου Μισέλ Τεμέρ που ανέλαβε χρέη πραξικοπηματικού προέδρου). Όλες οι κυβερνήσεις του ΡΤ είχαν στηριχθεί από το ΚΚ Βραζιλίας που συμμετείχε και με υπουργούς, ενώ η συνεργασία συνεχίζεται και στις φετινές εκλογές.

Ο Χαντάτ, ενόψει του β’ γύρου προβάλλει τον αντιφασισμό στο πρόσωπο του Μπολσονάρο. Με αυτό τον τρόπο έχει εισπράξει και κριτική στήριξη από άλλες δυνάμεις ενόψει του δεύτερου γύρου. Από τον σοσιαλδημοκράτη Σίρο Γκόμες που ήταν τρίτος στον α΄ γύρο με 12,5%, την κεντροαριστερή Μαρίνα Σίλβα των «Πρασίνων» που είχε 1% και τον Γκιγιέρμε Μπόουλος του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL) που είχε 0,6%. To PSOL δημιουργήθηκε από μέλη του PT, που αποχώρησαν διαφωνώντας με νεοφιλελεύθερες αποφάσεις των κυβερνήσεων Λούλα και τη συνεργασία του ΡΤ με δεξιούς πολιτικούς. Τον Μπόουλος στήριξε στον α΄ γύρο το Βραζιλιάνικο ΚΚ, που στο β’ γύρο έχει καλέσει σε κριτική στήριξη στον Χαντάτ, αλλά δηλώνει ότι «θα διατηρήσει τις διαφωνίες με τις κυβερνήσεις του PT, δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνησή του και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, να αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις». To Βραζιλιάνικο ΚΚ δεν έχει υποστηρίξει καμία από τις αστικές κυβερνήσεις του σοσιαλδημοκρατικού ΡΤ.