Αθλητισμός made in anabolic…

Με αφορμή τα όσα ακούσαμε το τελευταίο διάστημα, με τις καταγγελίες ποδοσφαιριστών ομάδων πρώτης κατηγορίας για χορήγηση σκευασμάτων που τους προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν μπορούμε παρά να συνδέσουμε τα γεγονότα με το πώς αντιμετωπίζεται ο αθλητισμός στον καπιταλισμό.

Εμπόρευμα υποταγμένο στις ανάγκες της αγοράς, που λειτουργεί ως χοάνη διοχέτευσης των αμέτρητων διαφόρων φαρμάκων, νόμιμων και μη, εμπόρευμα που στα χέρια του κεφαλαιοκράτη ιδιοκτήτη της μιας ή της άλλης ποδοσφαιρικής ομάδας, γίνεται εργαλείο αβγατίσματος των χρημάτων του.

Ο αθλητισμός στον καπιταλισμό και κύρια το ποδόσφαιρο, λειτουργεί και ως ένας όμορφος ιμάντας ξεπλύματος χρημάτων από άλλες παράνομες και ανήθικες δράσεις. Και υπάρχουν πολλά παραδείγματα που τεκμηριώνουν το πιο πάνω.

Ο καπιταλιστικός αθλητισμός ανοίγει τις πόρτες του στη μαφία και την παρανομία. Η άθληση από χαρά για τον αθλητή και το φίλαθλο και από δράση άσκησης του σώματος και προαγωγής των πιο ευγενών ιδανικών του αθλητισμού, μετατρέπεται σε ένα είδος χρηματιστηριακού προϊόντος και επισκιάζεται από τη δράση των γραφείων στοιχημάτων, τους λογής – λογής χορηγούς και την πάση θυσία νίκη ή πρωταθλητισμού.

Οι φίλαθλοι μετατρέπονται σε οπαδοί της αρένας και πελάτες του ιδιοκτήτη της ομάδας. Το θέαμα και η σωστή υγιής άθληση συνθλίβονται από τη σκοπιμότητα και τους οικονομικούς στόχους του εργοδότη και τα συμφέροντα μιας σειράς εμπλεκόμενων. Στον καπιταλισμό ο αθλητισμός παύει να είναι λαϊκός και οι αθλητές γίνονται υπάλληλοι έρμαιο στα χέρια του ιδιοκτήτη – εργοδότη, απλά κατά βάση αμείβονται υπερβολικά, προκλητικά για τα δεδομένα μιας κοινωνίας που αιμορραγεί από τη φτώχεια και τη μιζέρια.

Χωρίς να τσουβαλιάζουμε όλα τα αθλητικά φαρμακευτικά βοηθήματα στο λάκκο της κολάσεως, όμως αποδεδειγμένα τα χημικά βοηθήματα αποτελούν βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του καπιταλιστικού αθλητισμού, αφού πρέπει να νικήσεις αθλητή, πρέπει να κερδίσει η ομάδα, οι χορηγοί στηρίζονται σε εσένα, οι επενδύσεις είναι μεγάλες για εσένα και την ομάδα.

Δεν είναι μόνο στο ποδόσφαιρο όμως που συναντούμε την καταστροφική εισβολή των «φαρμάκων». Επικαλούμαστε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου για να ενισχύσουμε τα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω. Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα που μόνο ντροπή, αλλά και τρόμο για τον κόσμο που ζουν τα παιδιά μας μπορεί να προκαλέσει.

Γράφει λοιπόν το δημοσίευμα… «Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία αθλητή που παραπονιέται σε μέλος της ”μαφίας” των αναβολικών για τις επικίνδυνες παρενέργειες της χρήσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αθλητής jet- ski λέει στον 31χρονο προμηθευτή αναβολικών: «Έχω τέσσερις μέρες πυρετό. Με πονάει όλο μου το σώμα. Δεν μπορώ να κουνήσω το πόδι μου». Η απάντηση του 31χρονου: «Μην ανησυχείς. Θα σου δώσω άλλο σκεύασμα. Θα είσαι καλύτερα».

Σε άλλη συνομιλία, αθλητής Body Building εκφράζει τα παράπονα του σε 28χρονο μέλος του κυκλώματος για πλήθος σοβαρών συμπτωμάτων και παρενεργειών της χρήσης των σκευασμάτων που του προμήθευε, με τον κατηγορούμενο να απαντά: «Μην κάνεις έτσι. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνηθισμένα παγκοσμίως στους χρήστες». Μάλιστα, η διακίνηση των αναβολικών γινόταν με ταχυμεταφορές και σε συσκευασίες για …σοκολατάκια και σκυλοτροφές!

Η δράση της οργάνωσης δεν περιοριζόταν στην Ελλάδα αλλά επεκτεινόταν σε Πολωνία, Γερμανία, αλλά και Κύπρο! Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κατά τη μεταξύ τους επικοινωνία ηλεκτρονικές εφαρμογές διαδικτυακής συνομιλίας όπως το “viber”, μιλούσαν κωδικοποιημένα και διέγραφαν απευθείας τις επικοινωνίες τους. Μερικά από τα αναβολικά τα ανέφεραν ως “τέστο”, “γουίν γουί”, “τουρίνα”, “αναμπό”, “ομέγκα”, “χέλιξ”.

Τα λοιπά σχόλια περισσεύουν. «Όμορφος» κόσμος καπιταλιστικά πλασμένος και στον «αθλητισμό»!