Λεμεσός – H αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα

Είναι μέρες τώρα που σκέφτομαι πολύ έντονα τον παππού μου, ο οποίος πάντα με διάφορες ρήσεις και αναφορές, προσπαθούσε να μου δώσει μαθήματα ζωής! Ένα από τα πολλά που μου έλεγε ήταν και τα εξής: «Κόρη μου να μην ενθουσιάζεσαι από ένα όμορφα τυλιγμένο δώρο, γιατί μπορεί να πόνεσαν και να μάτωσαν πολλά χέρια φτιάχνοντας το… Κόρη μου να μην βλέπεις μόνο τη βιτρίνα… η αλήθεια κρύβεται πάντα πίσω από αυτήν! Πάντα να τραβάς την κουρτίνα»…

Θα μου πείτε τώρα γιατί τα θυμάμαι όλα αυτά; Γιατί η πόλη μου, η Λεμεσός, τα τελευταία χρόνια, τράβηξε μπροστά της μια όμορφη και φανταχτερή κουρτίνα! Και αυτό, όσοι έχουν μάθει να βλέπουν πίσω από την κουρτίνα, τους πληγώνει γιατί είναι αντιμέτωποι με τη θλιβερή πραγματικότητα, αφού πίσω της κρύβεται πόνος και δυστυχία.

Γέμισαν την πόλη με πύργους, λες και έχουν βάλει στοίχημα ποιος θα φτάσει πρώτος στον ουρανό! Γέμισαν την πόλη με υπερ-πολυτελέστατα κτίρια, για να στεγάσουμε Ρώσους και Κινέζους εκατομμυριούχους, οι οποίοι θα μας δώσουν τα χρήματα τους για να τους δώσουμε τα διαβατήρια μας…

Βίασαν το περιβάλλον, βίασαν την κουλτούρα της πόλης, βίασαν την ιστορία της, την απλότητα της… βίασαν την εικόνα της! Βλέπετε η χλιδή και η πολυτέλεια για κάποιους είναι στόχος ζωής, είναι χρήμα, είναι δύναμη…

Όχι, δεν είναι τίποτα από όλα αυτά! Γιατί πολύ απλά η χλιδή και η πολυτέλεια τάραξε το θαλάσσιο κόσμο με τις μαρίνες και τα κότερα σας! Η χλιδή και η πολυτέλεια σας, προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον. Η χλιδή και η πολυτέλεια σας οδήγησε συνανθρώπους μας να κοιμούνται στο δρόμο, στην παραλία και στα αυτοκίνητα. Μάλιστα, η Λεμεσός της πολυτέλειας και των ψηλών πύργων στέγασε πολλούς εκατομμυριούχους (ντόπιους και ξένους), αλλά ξεσπίτωσε τους φτωχούς εργάτες. Η Λεμεσός ξεσπίτωσε τα παιδιά της!

Εγώ τράβηξα την κουρτίνα, όπως με έμαθε ο παππούς, και μου προκαλεί οργή και θυμό να βλέπω άστεγους να κοιμούνται στις παραλίες. Να μαθαίνω για οικογένεια που κοιμάται με τα 3 παιδιά τους στο αυτοκίνητο. Να μαθαίνω για άλλες οικογένειες ότι κινδυνεύουν με έξωση από τα διαμερίσματα που ενοικιάζουν, γιατί οι ιδιοκτήτες τους στέλνουν φουσκωτούς για να τους απειλήσουν να φύγουν και έτσι αυτοί να σπιτώσουν άλλους που θα πληρώνουν περισσότερα, αφού τα ενοίκια εκτοξεύτηκαν! Να μαθαίνω επίσης ότι οικογένειες Λεμεσιανών που έχουν εργασία στην πόλη τους, αναγκάζονται να ενοικιάζουν σπίτι στην Πάφο, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω των πολύ ψηλών ενοικίων.

Κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση έδωσαν τις απαιτούμενες άδειες… κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση βλέπουν απαθείς και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός! Γεμίσατε τα ταμεία σας χρήματα, αλλά αδειάσετε τους ανθρώπους! Τους έχετε εξευτελίσει… τους πήρατε τη στέγη που είχαν πάνω από το κεφάλι τους! Και ας μην μου πει κανένας ότι οι άστεγοι δεν είναι πολλοί. Και ένας να ήταν ο άστεγος, λόγω της πολιτικής που ακολουθήσατε, είστε ένοχοι και κρίνεστε!

Η Λεμεσός που με γέννησε πριν κάποια χρόνια, σήμερα με πληγώνει! Πληγώνει τα παιδιά της, που δεν θαμπώνονται από τα φανταχτερά φώτα.. πληγώνει τους ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα σπίτια τους και σήμερα κοιμούνται στους δρόμους, ενώ δίπλα τους πέφτει η σκιά των πύργων σας!