Αντικατοχική πάλη και όχι είπαμε, είπαν μας, είπεν μας …

Την ώρα που σημαντικές εξελίξεις διέπουν όλη την περιοχή μας και με τον ιμπεριαλισμό να επιχειρεί να υλοποιήσει τα σχέδια του για μια Ανατολική Μεσόγειο πλήρως υποταγμένη στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των πολυεθνικών της ενέργειας, στην Κύπρο παρακολουθούμε τις κομματικές αντιμαχίες με τα «είπαμε του» «….είπε μας…» «είπαμε τότε στο εθνικό συμβούλιο….» και τις λοιπές κουβέντες… ενίοτε δυστυχώς του καφενέ…

Το κυρίαρχο είναι το περιεχόμενο που δόθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στη λύση, στο όνομα της ΔΔΟ, με τη δημιουργία δυο συνιστούντων κρατιδίων, όπως όλοι παραδέχονται πλέον. Το περιεχόμενο σχηματίζει ένα σύνθετο, πολύπλοκο και ευάλωτο Κράτος, όπου εκτός του ομόσπονδου κράτους, κάθε Συνιστών Κρατίδιο (στη βάση του κατάλοιπου των εξουσιών και στην πράξη πέρα από αυτό) θα έχει σε μια χώρα τόσο μικρή σε μέγεθος και πληθυσμό και με καυτές και ευαίσθητες εθνοτικές ιδιαιτερότητες το δικό του σύνταγμα, τον δικό του κρατικό μηχανισμό, αστυνομία, τον δικό του κρατικό προϋπολογισμό, τη δίκη του πολιτική και δομή για την Παιδεία, την Υγεία, τις συντάξεις κ.ά..

Συζητούμε για μια λύση όπου θα επιλύονται προβλήματα του Κράτους με κλήρο (με γιαζίττουρα δηλαδή), και όπου θα μπορεί το κάθε ένα Κρατίδιο να συνάπτει από μονό του διεθνείς οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες με άλλα κράτη. Μιλούμε για μια – ας μου επιτραπεί η έκφραση εκφυλισμένη ομοσπονδία – και όχι απλά χαλαρή και αποκεντρωμένη.

Αυτή η μορφή στηριζόταν με αστερίσκους και χλιαρές διαμαρτυρίες ή μη, για χρόνια τώρα και μέχρι πρότινος, από τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Κύπρου. Και αφού περπατούσαμε σε νάρκες για χρόνια τώρα, έφτασε η ώρα όπου ο φιλονατοϊκός, αλλά και εθνικιστής Αναστασιάδης έριξε και τη βόμβα των δύο Κρατών. Δύο Κράτη χωρίς καμουφλάζ και αστερίσκους και με Νατοϊκές εγγυήσεις, το θύμα να εγγυηθεί από τον θύτη δηλαδή. Μετά λοιπόν από αυτή την επικίνδυνη διαδρομή των τελευταίων χρόνων εύλογα διερωτάται κάποιος γιατί ξιππάστηκε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης τώρα;

Οφείλει ο λαός να πληροφορηθεί σωστά πλέον και να συμμετάσχει ενεργά και όχι μέσα από περίεργες πλατφόρμες χρηματισμένες από ξένα κέντρα, στον αγώνα για τη δική του πατρίδα, την Ομόσπονδη, πραγματικά επανενωμένη στο έδαφος, την οικονομία και το λαό, την ολότελα αποστρατικοποιημένη και πραγματικά κυρίαρχη Κύπρο όλου του λαού Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.