Τα ΜΜΕ και η αλήθεια για τα ΜΕΔ

Με μεγάλη χαρά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), σύμφωνα με την οποία, η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) μεταξύ Ιουνίου 2017 και Ιουνίου 2018.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό των ΜΕΔ καταγράφηκε στην Κύπρο με 8,6% και ακολούθησε η Πορτογαλία με μείωση 5% και οι Ιρλανδία και Σλοβενία, με μείωση 4,8%.

Στην εν λόγω είδηση, όλοι οι σταθμοί έβαλαν τελεία, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες και να αναλύσουν το θέμα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η είδηση είναι ελλιπής και αποκρύβονται σημαντικά στοιχεία, προκειμένου να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα.

Στον άκρατο καπιταλισμό που βιώνουμε, αυτή είναι μια πρακτική η οποία εφαρμόζεται ευρέως από τα διεθνή ΜΜΕ, ώστε να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από την πραγματική διάσταση των άθλιων δεδομένων, αλλά και να διαλύσουν και τα τελευταία υπολείμματα σκέψης και αντίστασης.

Στην πιο πάνω είδηση λοιπόν, οι συντάκτες ή κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, απέφυγαν επιμελώς να αναφέρουν την άκρως σημαντική πτυχή του ζητήματος, ότι η ανακοίνωση της ΕΑΤ για τη δραστική μείωση των ΜΕΔ, αφορά στους ισολογισμούς των τραπεζών και μόνο.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια μειώθηκαν κατά 8.6% μέσα σε ένα χρόνο γιατί -να υπενθυμίσουμε- οι τραπεζικοί οργανισμοί «ξεφόρτωσαν» μεγάλο μέρος των δανείων πωλώντας τα σε τρίτους ή σε ξένα ταμεία και εταιρείες, τα οποία πλέον έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση τους.

Ως εκ τούτου στην πραγματική οικονομία τα δάνεια του λαού παραμένουν, έστω και αν καταβλήθηκε προσπάθεια το πρόβλημα να μπει κάτω από το χαλί.

Όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα μας η βουλευτής Άννα Θεολόγου, η στόχευση της Κυβέρνησης κινείται σε εντελώς λανθασμένη βάση, γιατί δεν ελαφρύνεται το βάρος από τους δανειολήπτες με την πώληση των δανείων. Ως εκ τούτου το πρόβλημα στην οικονομία παραμένει, όπως και το ψηλό ιδιωτικό χρέος.

Δεν απέκτησαν ξαφνικά οι Κύπριοι τόσα χρήματα ώστε να εξυπηρετούν μαζικά τα δάνεια τους, λόγω της ανάπτυξης την οποία ολημερίς διατυμπανίζουν οι κυβερνώντες. Είναι σε όλους γνωστό ότι το όφελος από την ανάπτυξη πηγαίνει σε συγκεκριμένα χέρια – στους συνήθεις ύποπτους- και δυστυχώς όχι στις τσέπες των μισθοσυντήρητων.

Είναι μια πρακτική η οποία εφαρμόζεται στοχοπροσηλωμένα σε όλη την ΕΕ, γι’ αυτό υπάρχει και αυτή η αγανάκτηση και οι εκρήξεις θυμού από τους Ευρωπαίους πολίτες.

Εξάλλου, όπως επεσήμανε η κα Θεολόγου, είναι ενδεικτική η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, όταν ρωτήθηκε από την ίδια στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εάν η πολιτική πώλησης, πακετοποίησης και ομολογοποίησης των δανείων θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Όχι» απάντησε, «γίνεται μόνο για να βοηθηθούν οι τράπεζες και οι επενδυτές»!

Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα, σημείωσεη η κα Θεολόγου και κατέληξε: «Την ώρα που κτίζονται πύργοι και δημιουργείται ανάπτυξη, αρκετοί συνάνθρωποί μας κοιμούνται στον δρόμο γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο. Καταχρέωσαν την οικονομία και τα κυπριακά νοικοκυριά και κάνουν λόγο για ευημερία. Καταχρέωσαν τους φορολογούμενους για να τα δώσουν σε πτωχευμένες τράπεζες ώστε να πληρωθούν τα λάθη των φίλων και των συμμαθητών τους. Ήδη έκλεισαν τρεις τράπεζες και μέχρι να εξαντληθεί η θητεία τους δεν αποκλείεται δεν κλείσουν και την τέταρτη. Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της Κυβέρνησης είναι που καταδίκασε πολίτες να πληρώνουν δάνεια στις τράπεζες ακόμα και μετά την σύνταξη τους και πολλοί πολίτες καταδικάστηκαν να πεθάνουν φτωχοί»!