Στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν

Όταν πριν μερικά χρόνια οι ορδές των φτωχών και κατατρεγμένων προσφύγων, που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δημιούργησαν, κατέκλυσαν την Ευρώπη, η Ουγγαρία ήταν από τις χώρες που επέδειξαν την πιο σκληρή και απάνθρωπη πολιτική απέναντι τους. Στο όνομα βεβαίως των αξιών του ουγγρικού έθνους και της χριστιανικής θρησκείας, κοινή ρητορική των απανταχού φασιστών, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Προηγήθηκε μια πλύση εγκεφάλου από τα πλήρως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ – αυτό πάει να πει πλουραλισμός και δημοκρατία! Οι Ούγγροι πολίτες βομβαρδίζονταν και τρομοκρατούνταν καθημερινά με ειδήσεις και εικόνες από τις ορδές των ξένων, ρακένδυτων, μαυριδερών μουσουλμάνων που έρχονταν να τους πάρουν τις δουλείες, να βιάσουν τις γυναίκες τους και να αλλοιώσουν γενικότερα τις αξίες του ουγγρικού έθνους και της χριστιανοσύνης. Ανάμεσα τους και εκατοντάδες τρομοκράτες που έρχονταν για να αιματοκυλήσουν την Ουγγαρία… Ο Β. Όρμπαν μάλιστα αυτοπροβαλλόταν σαν ο προστάτης όλων των ευρωπαϊκών εθνών. Οι πρόσφυγες ήταν ο από μηχανής θεός για αυτόν.

Ξαφνικά οι πολίτες ξέχασαν όλα τα πραγματικά προβλήματα που είχαν και είδαν τον «πραγματικό» εχθρό στα πρόσωπα των προσφύγων. Δεν τους απασχολούσε πλέον η μιζέρια στην οποία ζούσαν. Δεν διερωτήθηκαν γιατί υπήρχαν χιλιάδες άστεγοι και άνεργοι, πριν ακόμη εμφανιστούν οι πρόσφυγες. Αυτοί που είχαν εργασία ξέχασαν ότι εργάζονται ατελείωτες ώρες, χωρίς ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα, για μισθούς που τους επιτρέπουν απλά να ζουν στο όριο της φτώχειας. Ξέχασαν ότι κάποια ηγετικά στελέχη του πρώην κομμουνιστικού κόμματος με τις αλλαγές που δρομολόγησαν και την παλινόρθωση του καπιταλισμού, πέρασαν τεράστια κρατική περιουσία στα χέρια τους και από την μια μέρα στην άλλη μετατράπηκαν από «κομμουνιστές» σε σύγχρονους ολιγάρχες οι οποίοι ελέγχουν τα πάντα στη χώρα. Είναι αυτοί που στηρίζουν την ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας. Αρκετοί πολίτες έχασαν τα σπίτια τους, επειδή μερικά χρόνια προηγουμένως, είχαν κάνει δάνειο για απόκτηση κατοικίας σε ελβετικό φράγκο. Ενώ πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους, με την αλλαγή της ισοτιμίας αδυνατούσαν να το αποπληρώσουν. Το αφήγημα τότε έλεγε ότι ευθύνονται οι Εβραίοι, επειδή οι τράπεζες ανήκουν σε αυτούς και όχι βεβαίως το καπιταλ(η)στικό σύστημα που νομιμοποιεί την κλοπή των τραπεζών. Αυτό έδωσε σημαντικό ποσοστό στο ακροδεξιό FIDESZ του Όρμπαν καθώς και στους νεοναζί του κόμματος JOBBIK. Στην αρχή ο εχθρός ήταν οι κομμουνιστές, ακολούθως οι Εβραίοι και τώρα οι πρόσφυγες-μετανάστες.

Ακολούθησαν σκληροί αντι-μεταναστευτικοί νόμοι με το πρόσχημα της τρομοκρατίας. Με βάση ένα τέτοιο νόμο καταδικάστηκε το 2016 σε επταετή φυλάκιση Σύριος, κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, γιατί κάλεσε με τηλεβόα συμπατριώτες του να δρασκελίσουν τα σύνορα και έριξε πέτρες προς τους αστυνομικούς που τους εμπόδιζαν. Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά, γιατί προφανώς δεν αφορά Ελληνοκύπριο. Το κτίσιμο του φράκτη στα σύνορα στοίχησε εκατομμύρια, λεφτά που βρέθηκαν αμέσως ενώ δεν υπήρχαν για τους άστεγους, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών του Απριλίου 2017, έτυχε να βρεθώ στην Ουγγαρία. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν οι τεράστιες σε μέγεθος και αριθμό πινακίδες με το STOP πάνω από τους πρόσφυγες και με μικρότερα γράμματα «κυβερνητική έκδοση». Έπαιρναν δηλαδή τα χρήματα των φορολογουμένων, για να χρηματοδοτήσουν την προεκλογική του κυβερνώντος κόμματος, μια προεκλογική κτισμένη στο μίσος και το ρατσισμό. Το αποτέλεσμα προβλεπτό: 60% το FIDESZ και 20% το JOBBIK. Ο εκφασισμός μιας ολάκερης κοινωνίας!

Και φθάσαμε στο σήμερα με την ψήφιση του νόμου – σκλαβιά, όπως αποκαλείται. Ένας νόμος που καταργώντας ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις, δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να επιβάλει δυο επιπλέον ώρες υπερωριακής εργασίας ημερησίως, πληρώνοντας εξευτελιστικά ποσά. Αυτό σημαίνει μια μέρα επιπλέον εργασία τη βδομάδα ή 400 επιπλέον ώρες το χρόνο, με δικαίωμα εξόφλησης των εργαζομένων εντός τριών χρόνων! Στόχος η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και η ταυτόχρονη αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη για ακόμα μια φορά ότι η ακροδεξιά και ο φασισμός είναι βασικός πυλώνας στήριξης του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Στη Βουδαπέστη εμφανίστηκαν κάποιες διαδηλώσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με καταστολή διότι διαταράσσουν την αστική νομιμότητα.

Απουσία πρωτοπόρας καθοδηγητικής δύναμης, έχουν λάθος περιεχόμενο και στόχο και κατά την άποψη μου είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Διότι το πρόβλημα δεν είναι ο (κάθε) Όρμπαν τον οποίο εκτρέφει το σύστημα για να το υπηρετεί πιστά, αλλά το ίδιο το σύστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφεί η πάλη…