Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος όμως…

Μετράμε ήδη τις πρώτες μέρες του 2019…  Ακούσαμε και τις τετριμμένες ευχές! Αλήθεια, ο καθένας από εμάς μπορεί να βγει για λίγο από το μικρόκοσμο του και να κάνει μια πραγματική ανασκόπηση, όχι μόνο της προηγούμενης χρονιάς; Μπορεί να ανοίξει ο καθένας από εμάς τα μάτια να δει, αλλά και να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα; Όσοι ζούμε σε μια σχετική, εφήμερη και επίπλαστη ευμάρεια, έχω την εντύπωση ότι δεν έχουμε στήσει σωστά το πάζλ… Το πάζλ της καθημερινής ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη!

Αν ρωτήσουμε τον καθένα τι κράτησε από το 2018 μπορεί να πει πολλά και διάφορα πράγματα. Αν μου κάνει εμένα κάποιος αυτή την ερώτηση θα του απαντούσα ως εξής: Το 2018 όπως και όλες οι προηγούμενες χρονιές ήταν πλούσιες σε αδιέξοδα… Αδιέξοδα και αντιπαραθέσεις. Βαρβαρότητα… Φτώχεια… Θάνατο! Κυρίαρχοι του παιχνιδιού οι καπιταλιστές και οι ιμπεριαλιστές! Εδώ και χρόνια οδηγούν τους λαούς στην εξαθλίωση για να αυγατίζουν τα κέρδη τους! Και μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένα στοιχεία, που αν και είναι του 2016, όμως σίγουρα οι αριθμοί που θα διαβάσετε στη συνέχεια θα είναι σίγουρα διαφοροποιημένοι προς τα πάνω!

Το 2016 λοιπόν σύμφωνα με το Bloomberg, οι πλουσιότεροι άνθρωποι έκλεισαν το έτος έχοντας 237 δισ. δολάρια περισσότερα από ότι στην αρχή του 2016. Από το 2009 ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη διπλασιάστηκε: Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υπό τον έλεγχο του το μισό παγκόσμιο πλούτο (50,8%).

Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης (3,5 δισεκατομμύρια). Η συνολική αξία του ιδιωτικού πλούτου παγκοσμίως υπολογίζεται σε 232 τρισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, τα 77 τρισεκατομμύρια δολάρια ανήκουν σε μόλις 16.5 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή στο 0,334% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αντίθετα, το 90% του πληθυσμού της Γης κατέχει μόλις το 10% του παραγόμενου παγκόσμιου πλούτου. Συγκεκριμένα 3.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι (δηλαδή το 73% του παγκόσμιου πληθυσμού) κατέχουν καθαρή αξία πλούτου λιγότερη από 10.000 δολάρια.

Επίσης, 16 χιλιάδες παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο από ασιτία και έλλειψη ιατρικής περίθαλψης. 780 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, ενώ 2.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής. Εκατομμύρια άνθρωποι προσφυγοποιήθηκαν εξαιτίας των πολέμων, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι σκοτώθηκαν!

Αυτά θα απαντούσα λοιπόν αν με ρωτούσαν τι κράτησα από το 2018. Και αν δεχόμουν 2η ερώτηση για το ποιες είναι οι προσδοκίες μου για το 2019 θα έλεγα τα εξής: Να τσακίσουμε το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, να υπάρξει ριζική ανατροπή του εκμεταλλευτικού αυτού συστήματος που γεννά τη φτώχεια, την ανεργία, τις κρίσεις και τους πολέμους. Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο σοσιαλισμός! Που θα πάει όμως, μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος! Το δίκαιο πάντα νικά…