Κάθε γραμμή μιας πρόσκλησης και μια πρόκληση!

Κάθε γραμμή της πιο κάτω πρόσκλησης και μια πρόκληση!

«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αποφοίτων του London School of Economics συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα “Ιδιωτικοποίηση ΟΤΕ: μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την Κύπρο;”. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018, στις 6μ.μ. στο Αμφιθέατρο Β108, Κτήριο Συμβουλίου Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης στην Πανεπιστημιούπολη. Κύριος ομιλητής θα είναι κ. Παναγιώτης Βουρλούμης, ο οποίος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πλήρης ιδιωτικοποίησή του. Στόχος της εκδήλωσης είναι να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο που αφορά στις συνεχείς αλλά και στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπως και στις προκλήσεις και στρατηγικές επιλογές που τίθενται στο μέλλον».

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου προωθεί το ξεπούλημα ενός κερδοφόρου Δημόσιου Οργανισμού, της CYTA. Ενός Οργανισμού που είναι ήδη στον ανταγωνισμό, που δεν απολαμβάνει κανένα μονοπώλιο και που ανταγωνίζεται με επιτυχία τις ιδιωτικές εταιρίες.

Οι απόφοιτοι του London School of Economics, που παρεμβαίνουν μέσω των περίφημων Think Tanks, εξυπηρετώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα της τάξης τους, βρήκαν την ευκαιρία να προωθήσουν τις στυγνές οικονομικές θατσερικές πολιτικές που διδάχθηκαν με επιτυχία.

Έτσι κάτω από τον μανδύα “συνεισφοράς στο δημόσιο διάλογο”, οι εμπνευστές και πρωταγωνιστές της προπαγανδιστικής εκδήλωσης, οργάνωσαν ένα επικοινωνιακό φιάσκο, όπου χωρίς κανένα δυνατό οικονομικό επιχείρημα προσπάθησαν να προωθήσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους.

Ο Παναγιώτης Βουρλούμης, κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, που ήρθε για να εξηγήσει στους ιθαγενείς τα πολλαπλά οφέλη του ξεπουλήματος, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του ελληνικού ΟΤΕ την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η πλήρης ιδιωτικοποίησή του. Μια ιδιωτικοποίηση συνδεδεμένη με το μεγαλύτερο ίσως οικονομικό σκάνδαλο, γνωστό ως σκάνδαλο SIEMENS, που ενέπλεκε πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές, διευθυντές και προσωπικό του Οργανισμού. Με μίζες εκατομμυρίων, και ζημιογόνες συμφωνίες για τη χώρα του, όμως φιλοξενήθηκε από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας μας για να πείσει για τα οφέλη που είχε το εξευτελιστικό ξεπούλημά του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.

Ποιος είναι λοιπόν ο Παναγιώτης Βουρλούμης που φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τόση περηφάνεια;

Το 2004 αναλαμβάνει θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ και τον Ιούλιο του 2008 ασκείται εναντίον του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία στην υπηρεσία, από την εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου, για την υπόθεση της εξαγοράς της αλυσίδας καταστημάτων «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» από τον ΟΤΕ, η οποία έγινε το 2006.

Παρενθετικά αναφέρουμε ακόμα ότι, το 2009 ο Βουρλούμης συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση της περιβόητης λέσχης Μπίλντερμπεργκ, η οποία είναι μια ανεπίσημη ετήσια διάσκεψη 130 περίπου ανθρώπων, οι οποίοι είναι άτομα επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Η συμμετοχή γίνεται μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Άτομα που έλαβαν μέρος σε τέτοιες συνεδριάσεις, δηλώνουν σε έρευνα του BBC πως πρόκειται για συναντήσεις ατόμων που εκπροσωπούν κορυφαίες επιχειρήσεις και πολιτικών, ώστε να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος με βάση την απλή “κοινή λογική”. Στην ίδια έρευνα διατυπώνεται η άποψη πως αυτή η “κοινή λογική” δεν μπορεί παρά να είναι εναρμονισμένη με τα συμφέροντα των συμμετεχόντων, δηλαδή μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και προφανώς θα ενθαρρύνονται πολιτικοί που δίνουν προτεραιότητα σε αυτά ακριβώς τα συμφέροντα.

Στις 24 Ιουνίου 2010 ο Βουρλούμης επανεξελέγη στην προεδρία του Δ.Σ. του ΟΤΕ και τον ίδιο μήνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παραπέμπεται μαζί με τον τέως Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΤΕ Γιώργο Ιωαννίδη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την κατηγορία της απιστίας και της άμεσης συνέργειας σε αυτήν που αφορούσε υπερτιμολογημένες συμβάσεις τις οποίες είχε υπογράψει ο Οργανισμός το διάστημα 2003 – 2007 με εταιρίες Intracom, Siemens και ANKO. Τον Σεπτέμβριο του 2011 με το υπ’ αριθμόν 2902/11 βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, έκανε δεκτές τις εφέσεις των Βουρλούμη και Ιωαννίδη και τους απάλλαξε από τις κατηγορίες, κρίνοντας ότι δεν ζημίωσαν τον ΟΤΕ.

Η ομιλία Βουρλούμη στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου δικαιολόγησε το βιογραφικό του και ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική, αφού ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι: “Έστω κι εάν η CYTA αυτή τη στιγμή εμφανίζεται κερδοφόρα κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι αυτή η πορεία θα συνεχίσει και στο μέλλον εάν παραμείνει κρατική επιχείρηση”. Για να προσθέσει πως «η πείρα έχει δείξει ότι μια κρατική επιχείρηση μπορεί να πηγαίνει καλά, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά. Διότι οι κυβερνήσεις και τα κεφάλαια αλλάζουν. Και τα κίνητρα δεν είναι πάντα το συμφέρον της επιχείρησης, αλλά οι πολιτικές σκοπιμότητες».

Αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το «ζημιογόνα επιχείρηση» επιστρατεύονται οι μελλοντικές φανταστικές ζημιές. Δε μας είπε όμως για ποιο λόγο θεωρεί πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν διασφαλισμένο το μελλοντικό κέρδος. Ούτε εξήγησε στους ιθαγενείς πως οι ιδιωτικές τράπεζες καταρρεύσαν και τις χρυσοπληρώνουμε όλοι οι εμείς;

Τόλμησε ακόμα, μέσα στο φιλικό περιβάλλον που ήταν και έδωσε και την ακόλουθη συμβουλή για να προετοιμάσει το μεγάλο ξεπούλημα: “Εάν πρόκειται να πουληθεί η CYTA μην βάζετε το στόχο πολύ ψηλά”.

Η εκδήλωση τέλειωσε, πέρασαν οι μέρες, καμία αντίδραση από πολιτικό κόμμα, κανένας αντίλογος από την ίδια τη CYTA. Οι εργαζόμενοι που είναι; Ο λαός γιατί επιτρέπει να προετοιμάζουν τόσο ξεδιάντροπα τη λεηλασία του πλούτου του;