Διαφθορά και Διαπλοκή

Απάντηση η αποκάλυψη, αλλά και η οργάνωση των εργαζομένων

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εδώ και καιρό ερευνά μια γιγαντιαία για τα κυπριακά δεδομένα επιχείρηση, τον ΟΠΑΠ. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο Ελεγκτής αποκάλυψε ότι η συμφωνία που η εταιρεία διαθέτει με το κράτος είναι ετεροβαρής, εις βάρος του δημοσίου. Επιπλέον, ο Ελεγκτής επιμένει ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο καταδολίευσης και συναλλαγών που καταλήγουν σε διαφθορά. Παραθέτει τις πληροφορίες που του παρείχε πληροφοριοδότης. Αντί όμως να διερευνηθεί εις βάθος η υπόθεση, η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητά τα προσωπικά στοιχεία του πληροφοριοδότη, αμφισβητώντας την προέλευση των στοιχείων, αν όχι υπονοώντας κιόλας ότι κατέχονται παράνομα, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση ποιούν τη νησαν. Είναι εξίσου εντυπωσιακό ότι πολιτικά κόμματα καταπίνοντας την κάμηλο, δεν τοποθετούνται με πολιτικούς όρους, ενώ το ΑΚΕΛ μάλιστα με επίσημη ανακοίνωση του, καλεί τους θεσμούς να μην τσακώνονται, γιατί αρκετά τους καταρράκωσε η κυβέρνηση.

Ασφαλώς η υποκρισία, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν αφορά απλά μια όποια – όποια εταιρεία, αλλά το σπόνσορα εκατοντάδων φιλανθρωπικών, αθλητικών, κοινωνικών οργανισμών και εκδηλώσεων. Σπόνσορας που κερδίζει από μια προνομιακή σχέση με το κράτος, ενώ το αντικείμενο του είναι ο τζόγος, το στοίχημα. Κυβέρνηση, Μέσα Ενημέρωσης, κόμματα και ανεξάρτητοι θεσμοί, φαίνεται ότι δεν αγωνιούν για την αποκάλυψη πιθανών κομπίνων στο συγκεκριμένο θέμα. Οι διαφημίσεις ήταν πάντοτε πηγή εσόδων για τα ΜΜΕ, ενώ το προφίλ του κοινωνικού ρόλου και της εταιρικής ευθύνης μιας στοιχηματικής εταιρείας, αποτελεί το σύνηθες φύλλο συκής ή όπως αποδείχτηκε σε πολλές περιπτώσεις διεθνώς, μέσο για συγκάλυψη.

Θα ήταν δε εξευτελιστικό για μια πραγματική δημοκρατία, να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του πληροφοριοδότη, ο οποίος μπορεί όντως να τα απέσπασε παράνομα, αλλά πως αλλιώς μπορούσε να γίνει όταν αφορούν ύποπτες μηνιαίες μεταβιβάσεις χρημάτων στο εξωτερικό σε λογαριασμό προσώπου που δεν τα δήλωνε στο φόρο, όπως αποκαλύπτει ο Γ. Ελεγκτής;

Φαίνεται ότι το κράτος και η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, εάν είχαν ενώπιον τους τον Έντουαρντ Σνόουντεν, θα τον δίκαζαν και καταδίκαζαν για παράνομη διαρροή κλαπέντων στοιχείων από τις Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες, αντί να τον επιβράβευαν για την ηρωική του πράξη να αποκαλύψει τη γιγαντιαία παράνομη κατασκοπεία πολιτών και πολιτικών, καθώς και τη διαπλοκή της NSA με τα διεθνή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook και άλλα.

Τα συμπεράσματα; Καμία δημοσιογραφική έρευνα δεν έγινε, γιατί ακριβώς το θέμα αφορά μεγάλα συμφέροντα. Το τραπεζικό απόρρητο χρησιμεύει μόνο όταν τα συμφέροντα είναι ανταγωνιστικά.

Το δίδαγμα; Είναι πολλοί οι ενσωματωμένοι στο σύστημα, οι οποίοι αντί να βλέπουν τη διαπλοκή και τα μεγάλα συμφέροντα της άρχουσας τάξης κσι τη στρατηγική του κεφαλαίου να υπηρετεί με κάθε «νομότυπο» τρόπο την κερδοφορία των κολοσσών, βλέπουν καβγάδες και τσακωμούς θεσμών. Αυτή η από «καθέδρας υπευθυνότητα», αγιοποιεί τα μονοπώλια, τις παρασιτικές τους λειτουργίες, μαζί βεβαίως με την πολιτική ισχύ που έχουν οι «καζινοεπιχειρήσεις» που θα φέρουν, όπως λένε, την «ανάπτυξη». Την ίδια στιγμή που τα δικαιώματα των εργαζομένων μπήκαν για τα καλά στην κατάψυξη, ο καβγάς γίνεται για το πάπλωμα.

Ας δει ο λαός τις πραγματικότητες. Ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα και οι δυνάμεις που το υποστηρίζουν, δεν θέλουν να θιγεί ούτε 1% του πλούτου και των συμφερόντων τους. Ότι ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση και η πάλη για την οργάνωση της εργατικής τάξης.