Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα…

Παρακολουθώντας τον «πόλεμο» που μαίνεται το τελευταίο διάστημα για την ένταξη ή όχι των γιατρών στο ΓΕΣΥ, φαντάζει ξεθωριασμένη και άκαιρη η ηρωική απάντηση που έδωσε τότε ο ήρωας «κατάδικος» Κυριάκος Μάτσης στον στρατάρχη Χάρντιγνκ, όταν προσπάθησε να τον δωροδοκήσει για να του «χαρίσει» τη ζωή.

«Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής»!

Στη σημερινή εποχή η αρετή είναι μια περιθωριοποιημένη έννοια που πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Είναι μια ξεχασμένη λέξη που σχεδόν κανένας δεν ασχολείται μαζί της.

Σήμερα η υγεία του λαού μπαίνει στη ζυγαριά και μετριέται με τα συμφέροντα, τα κέρδη και τα υπερκέρδη και ο Ιπποκράτης πάει περίπατο….

Το ίδιο συμβαίνει και στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων, όπου τα κέρδη των επιχειρήσεων μπαίνουν πάνω από την επιβίωση τους. Η σήψη, η διαφθορά και τα συμφέροντα (χρήμα) εισχώρησαν για τα καλά, ακόμη και σ’ αυτό στο δικαστικό σώμα, που αν ευσταθούν οι καταγγελίες του κ. Νίκου Κληρίδη για συγγενικές σχέσεις με συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα (Τρ. Κύπρου), τότε πρόκειται για σκάνδαλο ολκής, και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η αστική δημοκρατία στην Κύπρο (όπως και αλλού φυσικά) πόρρω απέχει από ένα κράτος δικαίου.

Ωστόσο, στο σημερινό άρθρο θα επικεντρωθούμε μόνο στο ΓΕΣΥ.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κάλεσε τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στο ΓΕΣΥ και μάλιστα ο Πρόεδρος του, Πέτρος Αγαθαγγέλου με γραπτά μηνύματα, την περασμένη βδομάδα σε γιατρούς και μέλη του συλλόγου ανέφερε ότι οι συσκέψεις με το Προεδρικό αποτελούν επικοινωνιακά τεχνάσματα από πλευράς κυβέρνησης και ΟΑΥ, τα οποία γίνονται σε βάρος της νοημοσύνης, αλλά και της αξιοπρέπειας των γιατρών. 

Ο ΠΙΣ προσπάθησε ακόμη να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας σε όσους γιατρούς κάνουν σκέψεις να συμβληθούν με το ΓΕΣΥ, υποδεικνύοντας πως δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι κάποιοι γιατροί θα διεκδικήσουν ρόλο αποστατών ή θα υπονομεύσουν την επιστημονική ιδιότητά τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΠΙΣ, Βάσου Οικονόμου η απόφαση πάρθηκε λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να συζητήσει δύο θέματα τα οποία οι γιατροί θεωρούν σημαντικά: Ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού του ΓΕΣΥ και άσκηση ιδιωτικής ιατρικής, τα οποία, απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση χωρίς συζήτηση, καθότι αυτή είναι και η ομόφωνη απόφαση της Βουλής.

Και τα δύο ζητήματα που εγείρει ο σύλλογος έχουν να κάνουν με το χρήμα και το κέρδος. Κι αυτό γιατί πιθανή ένταξη τους στο ΓΕΣΥ θα κόψει αυτόματα τη ροή του μαύρου χρήματος, την οποία απολάμβανε μεγάλη μερίδα των γιατρών για χρόνια.

Γι’ αυτό μέχρι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «πήρε ανάποδες» κατηγορώντας τους ευθέως για φοροδιαφυγή, καλώντας τους μάλιστα να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις για τα τελευταία επτά χρόνια, ώστε να τους δοθεί η ανάλογη αμοιβή στο πλαίσιο του Σχεδίου! Πρόσθεσε ακόμη πως οι γιατροί δεν έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη μόνο για να πλουτίσουν, αλλά και για να προσφέρουν υπηρεσίες.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του Έφορου Φορολογίας, ο οποίος ανέφερε πως άλλο τι δηλώνουν και άλλο τι πληρώνουν τελικά.

Βέβαια θα διερωτηθεί κάποιος που ήταν τόσα χρόνια το κράτος, η Βουλή και οι Πρόεδροι για να κάτσουν τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του, αφού είναι σε όλους γνωστό πως την ίδια μέθοδο – της μη έκδοσης τιμολογίων και αποδείξεων – δεν εφαρμόζουν μόνο οι γιατροί σε ευρεία κλίμακα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως δικηγόροι, εκπαιδευτικοί.

Σ’ αυτόν τον τόπο φαίνεται πως μόνο οι μισθοσυντήρητοι πληρώνουν μέχρι και το τελευταίο σεντ από αυτά που κερδίζουν.

Στην καπιταλιστική Κύπρο δεν υπάρχει χώρος για κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά ούτε και για το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.

Στην καπιταλιστική Κύπρο δεν υπάρχουν ασθενείς, άρρωστα παιδιά, άποροι και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, που στερούνται του βασικότερου αγαθού, αυτού της ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, προσωπικό όφελος, μεγαλογιατροί, κέρδος και καλοπέραση για τους λίγους.