Η δικαιοσύνη αργοπεθαίνει και αυτοί απλοί θεατές

«Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος μελέτησε με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που απασχολούν την δικαιοσύνη μετά τις πρόσφατες καταγγελίες και τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει και που απασχολούν το σύνολο του Κυπριακού Λαού. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος δεν προτίθεται να εμπλακεί σε συζήτηση των όσων αναφέρονται στις διάφορες ανακοινώσεις και επιστολές».

Το πιο πάνω αποτελεί απόσπασμα από την ανακοίνωση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο καιρό για τη δικαιοσύνη και τον τρόπο απονομής της. Υπογραμμίζω για τη δικαιοσύνη και τον τρόπο απονομής της. Στην ουσία, ο ΠΔΣ ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να ασχοληθεί με το θέμα.

Το ερώτημα που τίθεται με την παραπάνω ανακοίνωση, είναι αν η υιοθέτηση της θέσης αυτής από τον ΠΔΣ είναι προς όφελος της δικαιοσύνης και κατάλληλη για τη διαφύλαξη και προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού. Το έναυσμα για τον παραπάνω προβληματισμό δίνεται μέσα από μια γρήγορη ματιά στις εξουσίες που έχει ο ΠΔΣ βάσει των προνοιών του άρθρου 24 του περί Δικηγόρων Νόμου Κεφ.2. καθώς κι αυτών που απορρέουν από τον κώδικα δεοντολογίας των δικηγόρων. Μερικές από αυτές παρατίθενται παρακάτω:

• Να διαφυλάττει την τιμή και ανεξαρτησία του Δικηγορικού Σώματος και να υπερασπίζει αυτό έναντι της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.

• Να ρυθμίζει θέματα σχετικά με την άσκηση και δεοντολογία του επαγγέλματος.

• Να προασπίζει το δημόσιο δικαίωμα της προσφυγής στα δικαστήρια και της αντιπροσώπευσης με δικηγόρο ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου.

• Ο δικηγόρος οφείλει να έχει πάντοτε υπόψη ότι υπηρετεί τη δικαιοσύνη και συνεργάζεται στην απονομή της.

• Ο δικηγόρος οφείλει πάντοτε να τηρεί την τιμή και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού επαγγέλματος, έχοντας υπόψη ότι αυτό αποτελεί λειτούργημα που διαμορφώθηκε με σκοπό να ανταποκριθεί στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη.

Με απλά λόγια κάθε δικηγόρος και πόσο μάλλον κάθε δικηγορικός σύλλογος και δη ο ΠΔΣ, έχει υποχρέωση να μένει προσηλωμένος και να ενεργεί βάσει των θεμελιωδών αρχών του δικηγορικού επαγγέλματος, μεταξύ των οποίων είναι η εντιμότητα, η ανεξαρτησία, η ελευθερία δράσης μακριά από οικογενειοκρατικά, κομματικά και λοιπά συμφέροντα. Όπλα χρήσιμα για τη χρηστή, δίκαιη και ουσιαστική απονομή της δικαιοσύνης κι εν γένει για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του κάθε πολίτη.

Μέσα από την ανακοίνωση του, ο ΠΔΣ κάθε άλλο παρά σχολιάζει για τη δέουσα και χρηστή απονομή της δικαιοσύνης, παρά αποποιείται των ευθυνών που έχει προς τον λαό.

Ένα λαό που νοιώθει πιο έντονα από ποτέ την αδικία και τη διαφθορά. Ένα λαό που βλέπει τις κοινωνικές ανισότητες να διογκώνονται και την ελίτ να κερδίζει όλο και περισσότερα, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη της εις βάρος του. Ένα λαό, που εδώ και καιρό έχει χάσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στις κρατικές εξουσίες, δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική. Έναν λαό που βάσει καθημερινών συμβάντων αδυνατεί να εμπιστευτεί και να στηριχτεί σε μια «τυφλή» δικαιοσύνη.

Προς έκπληξη όλων και σε αντίθεση με τα παραπάνω, κατά την κρίση του ΠΔΣ δεν υπάρχει ανάγκη για επέμβαση του, ούτε υπέχει οποιαδήποτε ευθύνη για την προστασία των πολιτών με τη θεσμοθέτηση ενός κράτους δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΔΣ, μεταξύ άλλων, υιοθετεί τη θέση πως: «Η αξιολόγηση που έγινε για τη δικαιοσύνη της Κύπρου για την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έλεγε τα εξής: “Η Δικαιοσύνη της Κύπρου είναι ανεξάρτητη. Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών είναι κατά πάντα σεβαστή. Το επίπεδο της δικαιοσύνης είναι υψηλό”. Έτσι είναι και σήμερα η δικαιοσύνη και πρέπει ο Κυπριακός λαός να συνεχίσει να την εμπιστεύεται».

Βάσει το ανωτέρω, κατά τον ΠΔΣ δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ο λαός θα πρέπει να είναι βέβαιος πως η δικαιοσύνη απονέμεται ανόθευτα, δίκαια κι ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση και οικονομική δυναμική του καθενός. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο στην ανακοίνωση του ΠΔΣ είναι η προτελευταία πρόταση: «Η αξιοπιστία της δικαιοσύνης είναι δεδομένη γι’ αυτό και πρέπει να αποκατασταθεί στην Κυπριακή Κοινωνία».

Αν πρόκειται για δεδομένη αξιοπιστία της δικαιοσύνης, τότε για ποιον ακριβώς λόγο χρήζει αποκατάστασης;

Η ανακοίνωση του ΠΔΣ το μόνο που καταφέρνει είναι να τον εκθέτει ανεπανόρθωτα, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα μαύρα σύννεφα πάνω από το πτώμα της κατ’ επίφαση δικαιοσύνης που αργοπεθαίνει. Μιας δικαιοσύνης που πλέον δε πείθει κανέναν για την ουσιαστική της ύπαρξη κι ευτελίζεται, καθώς σέρνεται δεξιά κι αριστερά, δίχως έλεος, ταΐζοντας τους γύπες κι άλλης μορφής αρπακτικά που έχουν στραμμένο το βλέμμα στα δικά τους οφέλη και τις χρυσές τους τσέπες.