Όταν μιλάνε οι ίδιες οι ΗΠΑ… τα λόγια είναι περιττά

Όταν μιλάνε οι ίδιοι οι Αμερικάνοι, δεν χρειάζεται οι κομμουνιστές να προσθέσουν οτιδήποτε άλλο για να ξεμπροστιάσουν τη δεξιά σοσιαλδημοκρατία που το παίζει… αριστερά.
Έτσι λοιπόν, ένα δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, που αναφέρεται στις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα οι αμερικανικές και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, διαλύει πλήρως τις όποιες αυταπάτες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς απλά παραθέτουμε σημαντικά κομμάτια των όσων περιλαμβάνει το δημοσίευμα.
Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η καχυποψία μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχει υποχωρήσει και βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ άλλοτε.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην Αλεξανδρούπολη, μία πόλη με γεωστρατηγικό ενδιαφέρον. Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι τοπικοί άρχοντες διαβλέπουν δυνητικά οφέλη από τις στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, έχει ζητήσει από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ να δημιουργηθεί εκεί μόνιμη στρατιωτική βάση.
Η εφημερίδα αναφέρει και συγκεκριμένα παραδείγματα της στενής στρατιωτικής συνεργασίας: Από τον Οκτώβριο, αμερικανικές και ελληνικές δυνάμεις λαμβάνουν μέρος σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε βάση κοντά στον Βόλο. Πέρσι άρχισαν να επιχειρούν μη οπλισμένα MQ-9 Reaper drones στην αεροπορική βάση της Λάρισας.
Επίσης, ο αμερικανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει περιστασιακά βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και τον Άραξο, σύμφωνα με Αμερικανούς και Έλληνες αξιωματούχους, ενώ συζητούνται επιπλέον ελλιμενισμοί αμερικανικών σκαφών και ασκήσεις.
Όπως αναφέρουν διπλωμάτες των δύο χωρών στην εφημερίδα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ είναι τώρα στενότερες από ποτέ. «Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διαθέτει έναν τόσο ισχυρό σύμμαχο και είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να συντονίζονται με μια σταθερή χώρα σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον», δήλωσε ο ταξίαρχος Γιώργος Φασούλας, που παρακολούθησε την άσκηση.
Η Wall Street Journal τονίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καλλιεργεί τις στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, που αποτελούν «τον καλύτερο στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του το περασμένο φθινόπωρο.
Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ένα πολιτικό κίνημα που πριν αναδειχθεί στην εξουσία κατήγγειλε τις ΗΠΑ ως το κέντρο του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού – η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά νέων αεροσκαφών F-16.
Αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα ότι το ανάγλυφο της Ελλάδας είναι ιδανικό για τη διεξαγωγή ασκήσεων. Έτσι τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου παρέστη ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος και συμμετείχαν δεκάδες αμερικανικές επιχειρήσεις. Ενώ, τον Νοέμβριο, διοργανώθηκε στη βάση του Βόλου εορτή των Ευχαριστιών με καλεσμένους Αμερικανούς στρατιωτικούς. «Η Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Ερευνούμε μαζί με τον ελληνικό στρατό τοποθεσίες και ευκαιρίες για την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και την βελτίωση της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο Αμερικανός στρατιωτικός ακόλουθος Ριντ Άντερσον.
Αυτά από την Wall Street Journal για την πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ!