«Φαρμακευτική» κάνναβη και ναρκοκουλτούρα

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο υγείας αναφέρει «…αδειοδότηση για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης που αναμένεται να θέσει την Κύπρο στον περιφερειακό και παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την φαρμακοβιομηχανία της χώρας, προσελκύοντας σημαντικές ξένες επενδύσεις με νέες θέσεις εργασίας», αποκαλύπτοντας και την πραγματική ουσία του νομοσχεδίου, που ακούει στο όνομα «ξένες επενδύσεις». Έτσι μετά τις μαρίνες, τα γήπεδα γκολφ, τους πύργους, την πώληση διαβατηρίων, τα καζίνο επενδύουμε και στην κάνναβη, για το καλό των ασθενών και των εργαζομένων βεβαίως και έπεται συνέχεια…..

Μετά την έγκριση λοιπόν την περασμένη εβδομάδα από την πλειοψηφία της βουλής του νομοσχεδίου για την «ιατρική» κάνναβη, ξαναδημοσιεύουμε το άρθρο: «Φαρμακευτική» κάνναβη και ναρκοκουλτούρα.

Η κάνναβη είναι γένος φυτών, αλλά χρησιμοποιείται και ως γενικό όνομα για το ναρκωτικό που αποκαλείται χασίσι, μαριχουάνα, χόρτο. Η κύρια ψυχοτρόπος (ναρκωτική) ουσία της THC, τετραυδροκανναβινόλη, μιμείται τα ενδοκανναβινοειδή, τα οποία παράγονται φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό και ρυθμίζουν την όρεξη, τη διάθεση και τη μνήμη.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί διεθνώς ένα λόμπι για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση. Έτσι, καθόλου τυχαία, έχουν εισαχθεί όροι όπως «φαρμακευτική» ή «θεραπευτική», που υποβάλλουν την επικίνδυνη εντύπωση, ότι η κάνναβη θεραπεύει και αφού θεραπεύει μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς.

Εδώ να πω ότι η μόνη επιστημονικά αποδεκτή χρήση των κανναβινοειδών, λόγω της καταπραϋντικής και μυοχαλαρωτικής δράσης τους, είναι στους χρόνιους ισχυρούς πόνους, ιδίως στους καρκινοπαθείς και σε κάποιες νευρολογικές ασθένειες, όπως η κατά πλάκας σκλήρυνση για την αντιμετώπιση των σπασμών. Δίνεται επίσης σαν αντιεμετικό και για την απώλεια της όρεξης, μετά από χημειοθεραπείες Δεν πρόκειται για θεραπεία, αλλά για ανακουφιστική αγωγή.

Η συστηματική χρήση κάνναβης μειώνει τις πνευματικές, νοητικές ικανότητες, την απομνημόνευση, τη συγκέντρωση της προσοχής και συνδέεται με αυξημένη προδιάθεση για ψυχιατρικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια. Το άτομο που κάνει χρήση νιώθει «φτιαγμένο», έχει ευχάριστη και χαλαρή διάθεση, αυξημένη όρεξη για φαγητό, αν και δεν είναι ασυνήθιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως ευερεθιστότητα, παραισθήσεις και παράνοια.

Επειδή τα κανναβινοειδή διαλύονται στο λιπώδη ιστό, η αποβολή τους μέσω των ούρων μπορεί να διαρκέσει και ένα μήνα από την τελευταία χρήση. Ο χρήστης μετά τις πρώτες ώρες παύει να νοιώθει «φτιαγμένος», αλλά οι παρενέργειες διαρκούν πάνω από 24 ώρες. Η κάνναβη παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά του εθιστικού ναρκωτικού: Ανάγκη για όλο και μεγαλύτερη ποσότητα για να επιτευχθεί το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, στερητικά συμπτώματα (10 ώρες μετά τη χρήση και κορύφωση τους μια βδομάδα αργότερα), μετατροπή της ζωής σε κυνήγι για κάλυψη αυτής της ανάγκης έναντι οποιασδήποτε άλλης για την οποία μπορεί να κλέψει, να εκπορνευτεί ή και να σκοτώσει κανείς. Επιπλέον, η είσοδος στον κόσμο της κάνναβης φέρνει το άτομο πιο κοντά σε χρήστες οπιοειδών και αποτελεί τον προθάλαμο για τη χρήση σκληρών ναρκωτικών.

Στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, λέξεις όπως ναρκομανείς ήταν εντελώς άγνωστες, ενώ στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες, παρότι το πρόβλημα έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις με χιλιάδες θανάτους νέων ανθρώπων λόγω χρήσης, τα ναρκωτικά νομιμοποιούνται σε όλο και περισσότερες χώρες. Τα οικονομικά και πολιτικά «λόμπι» που τάσσονται υπέρ της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών διασυνδέονται άμεσα με πολυεθνικούς ομίλους -κολοσσούς, καθώς τα κέρδη για το κεφάλαιο είναι τεράστια.

Στις ΗΠΑ έγιναν δημοψηφίσματα παράλληλα με τις εκλογές και τρείς πολιτείες ενέκριναν τη χρήση για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς. Μόνο στο Οχάιο, η καμπάνια για την αποποινικοποίηση της κάνναβης στοίχισε 25 εκ. δολάρια, ενώ οι όμιλοι που μονοπωλούν την παραγωγή και διάθεση κάνναβης είναι από τους πιο κερδοφόρους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον υποδείκτη… «green economy».

Τελευταίο παράδειγμα ο Καναδάς, η πρώτη μεγάλη παγκόσμια οικονομία που νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης για όλες τις χρήσεις, ακόμα και για «ψυχαγωγικούς» λόγους. Η κάνναβη θα πωλείται σε απλά πακέτα τα οποία θα αναγράφουν (όπως τα πακέτα τσιγάρων) ότι «το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί: Το κάπνισμα κάνναβης βλάπτει σοβαρά την υγεία»! Αυτό ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Τζαστίν Τριντό, ο οποίος υποστήριξε ότι η νομιμοποίηση θα περιορίσει την πρόσβαση των εφήβων σε αυτή και θα χτυπήσει τη μαύρη αγορά των εμπόρων και του διαδικτύου, ενώ ο ιατρικός σύλλογος Καναδά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάζει το κέρδος πάνω από την υγεία των Καναδών. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δώσει ώθηση στην οικονομία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη φορολόγηση των εταιρειών. Στο χρηματιστήριο του Τορόντο, η εταιρεία Canopy Growth, που ηγείται της αγοράς, είδε την αξία της να εκτινάσσεται στα 13,88 δις δολάρια και να ξεπερνά ακόμη και τον καναδικό κολοσσό κατασκευής αεροσκαφών και αμαξοστοιχιών Bombardier.

Να τι κρύβεται πίσω από όλο το ντόρο περ «ιατρικής» κάνναβης. Πολυεθνικοί κολοσσοί, διαπλεκόμενοι με διεφθαρμένους πολιτικούς και διεφθαρμένους γιατρούς, οι οποίοι δίνουν την απαραίτητη επιστημοφάνεια. Η «φαρμακευτική» κάνναβη είναι ο δούρειος ίππος για τη νομιμοποίηση της «ψυχαγωγικής» κάνναβης, ενώ αποδεδειγμένα η ελεύθερη χρήση αυξάνει τους χρήστες.

Στις πολιτείες των ΗΠΑ που έχει νομιμοποιηθεί η κάνναβη, το 66% των 16χρονων κάνει χρήση. Στο σάπιο καπιταλισμό, όπου τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται, η παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών, είτε παράνομα είτε νόμιμα, είναι πηγή ασύλληπτου κέρδους…

Βοηθήματα: Ριζοσπάστης, Το Βήμα