Μη χαρίσεις τη σκέψη και τη συνείδηση σου

Η πολύπλευρη μόρφωση, το ψάξιμο και η συνεχής μελέτη οδηγεί στην προοδευτική ανακάλυψη της άγνοιας μας και στην κατάκτηση της αλήθειας, μιας αλήθειας που ίσως πληγώνει, αναστατώνει, αλλά και σπάει δεσμά, απελευθερώνει τον άνθρωπο, τον εξυψώνει.

Αγνοείς λοιπόν τον Βάρναλη, αλλά όχι την Παπαρίζου, δεν ξέρεις τον Μπελογιάννη, αλλά γνωρίζεις καλά και θαυμάζεις τον Ντάνο του Survivor. Δεν διάβασες Μακρυγιάννη, αλλά ξέρεις τόσα πολλά για τους «φελλούς» που μοστράρουν στα lifestyle περιοδικά και στις απογευματινές σαχλοεκπομπές της τηλεόρασης. Μα αυτά θέλουν να ξέρεις.

Ερωτεύεσαι την τηλεόραση που σε φλομώνει στο ψέμα, στη βλακεία και την υπερβολή, που σου υποβάλλει τι να τρως, τι να φοράς, πώς να μιλάς. Έτσι σε θέλουν, να αγνοείς πως να ζεις αληθινά.

Σε μεγάλωσαν λέγοντας σου για μια ηθική που όμως δεν σεβάστηκαν και για την αρετή της αλήθειας που οι ίδιοι έκρυβαν καλά από εσένα. Πρέπει να μάθεις όμως την αλήθεια!

Αλλιώς πως θα σκοτώσεις το σκοτάδι που σου χρέωσαν, πως θα φράξεις το δρόμο του εμπαιγμού, πως θα ανοίξεις αυτό τον πολυπόθητο νέο δρόμο, που οδηγεί στη δική σου ανώτερη κοινωνία, την πραγματικά ελεύθερη και ανθρώπινη;

Ξέρεις για τον Ηρακλή, αλλά δεν γνωρίζεις τον Ανταίο που αντλούσε τη δύναμη του από τη μάνα γη που τον έτρεφε. Στο δικό τους σχολείο μαθαίνεις για το δικτάτορα Μεταξά, αλλά όχι για τον αντιφασίστα, τον κομμουνιστή πατριώτη αγωνιστή Άρη Βελουχιώτη.

Σου λένε (τα δικά τους φυσικά) για το ΧΙΤΗ Γρίβα, τον ολετήρα της Κύπρου, αλλά όχι για τους Κύπριους πατριώτες αγωνιστές κομμουνιστές Καβάζογλου και Μισιαούλη. Σου λένε τόσα για την ΕΟΚΑ Α, αλλά όχι για την ΕΟΚΑ Β. Σου είπαν για την απόβαση στη Νορμανδία, αλλά σου έκρυψαν το έπος του Στάλινγκραντ, του Κουρσκ, τα 20 εκατομμύρια Σοβιετικούς νεκρούς – θυσία για την παγκόσμια λευτεριά και δημοκρατία, για εσένα και για εμένα…

Εσύ όμως πρέπει να μάθεις την αλήθεια, μη μείνεις εκεί, μη χαρίσεις τη σκέψη και τη συνείδηση σου.

Υπάρχουν δυστυχώς και κάποιοι άλλοι όμως, που μας έμαθαν – και καλά έκαναν – ότι το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός, αλλά μετά εμείς τρέξαμε σαν σε επαναστατικό καθήκον να κουβαλήσουμε νερό στη διαχείριση του καπιταλισμού και να χειροκροτήσουμε επί σκηνής την αυτοακύρωση μας.

Βασανισμένε φτωχέ εργάτη, ταλαιπωρημένε αγρότη, γεμάτε όνειρα νέε και νέα, μαζί σου κάποτε ξεκίνησαν, αλλά τελικά πάνω σου πάτησαν στο δρόμο για την κορφή του λόφου. Εσύ ποτέ όμως δεν ανέβηκες στην κορφή, ποτέ δεν κατέκτησες την εξουσία, ποτέ δεν έγινες ιδιοκτήτης του πλούτου που εσύ παράγεις με τη δύναμη των χεριών και του μυαλού σου.

Για αυτό εσύ που με τα χέρια σου κτίζεις τις στέγες των ανθρώπων, που με τον ιδρώτα σου ποτίζεις την τροφή μας και που με το μυαλό σου γεννάς και σχεδιάζεις τη τεχνολογία του αύριο, ψάξε και μάθε την αλήθεια, όρθωσε το ανάστημα σου. Εσύ που στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο δεν θα δεις ποτέ το πρόσωπο σου και δεν θα ακούσεις ποτέ το όνομα σου, αλλά είσαι γίγαντας, ο γίγαντας αυτού του κόσμου.