Τύμπανα πολέμου

Οι λαοί της περιοχής μας και όχι μόνο, δεν πρέπει να είναι ήσυχοι με τις εξελίξεις που διαδραματίζονται αυτές τις μέρες. Το ΝΑΤΟ κορυφώνει τις δραστηριότητες του με μεγάλες ασκήσεις. Η Ρωσία παρακολουθεί και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει με συγκεκριμένες δράσεις. Η στρατιωτικοποίηση της περιοχής μας και των διεθνών σχέσεων εντείνεται.

Η Τουρκία από τις 27 Φεβρουαρίου κάνει «πρόβα πολέμου» σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα σε αφίσα που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για να διαφημίσει την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ολόκληρη η Κύπρος εμφανίζεται προκλητικά με κόκκινο χρώμα, δηλαδή στα χρώματα της τουρκικής σημαίας, όπως και ο χάρτης της Τουρκίας. Η αφίσα αναρτήθηκε και στον επίσημο λογαριασμό του τουρκικού ΥΠΕΘΑ στο Twitter. Οι εν Κύπρο εθνικιστές απ’ αφορμής αυτού βγάζουν πύρινους πολεμικούς λόγους, ενώ αυτοί που το παίζουν υπεύθυνοι και πατριώτες το κάνουν γαργάρα και συνεχίζουν να εστιάζουν στις βολές προς τα έσω προς άγραν ψήφων ενόψει ευρωεκλογών, ανάμεσα στους οπαδούς της όποιας λύσης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά!

Από τα ξημερώματα της 27ης Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαρτίου θα διεξάγεται η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η μεγαλύτερη άσκηση «στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας» σύμφωνα με το αρχηγείο των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων. Η άσκηση γίνεται σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο (και την Κύπρο) και Μαύρη Θάλασσα. Τουρκικές φρεγάτες, κορβέτες, καταδρομικά, υποβρύχια, ναρκαλιευτικά και όχι μόνο, συνθέτουν το πολεμικό σκηνικό και ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις της Τουρκίας, ότι και αν λένε διάφορα πολιτικά πρόσωπα ένθεν κακείθεν του πολιτικού συστήματος της Κύπρου. Η Τουρκία σε αυτή την άσκηση χρησιμοποιεί νέα συστήματα και όπλα.

Παράλληλα, ενώ η τουρκική άσκηση ξεκίνησε με διψήφιο αριθμό παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, οι 2 αυτές χώρες, Ελλάδα και Τουρκία δηλαδή, ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες να συνεργαστούν στο πλαίσιο μιας άλλης άσκησης του ΝΑΤΟ.

Το επόμενο διάστημα θα διεξαχθεί η Νατοϊκή Άσκηση «DYNAMIC MANTA-19» με πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και προσωπικό από 10 κράτη – μέλη της Συμμαχίας. Η Ελλάδα του αμερικανόφιλου Τσίπρα θα συμμετάσχει με το υποβρύχιο «Παπανικολής» και τη Φρεγάτα «Έλλη». Όπως αναφέρουν επίσης δελτία τύπου του ΝΑΤΟ, μονάδες υποβρυχίων, αεροσκάφη και ελικόπτερα ASW από τον Καναδά, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, συμμετέχουν υπό τον έλεγχο του Διοικητή των Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ (COMSUBNATO) στην ετήσια άσκηση. Τα υποβρύχια από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τον έλεγχο ειδικής μονάδας του NATO (COMSUBNATO), θα συνδεθούν με εννέα επιφανειακά πλοία από Ολλανδία, Καναδά, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Κάθε πλοίο θα έχει την ευκαιρία επίσης να διεξάγει διάφορες υποβρύχιες επιχειρήσεις πολέμου.

Άμεση ήταν φυσικά η απάντηση της Ρωσίας στις κινήσεις του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε: «Η ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού του ΝΑΤΟ καταστρέφει το υφιστάμενο παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας και αναγκάζει την Ρωσία να λάβει μέτρα ως απάντηση». Ο Ρώσος Υπουργός πρόσθεσε ότι: «Σε αυτήν την κατάσταση, είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε κατάλληλα, συνδυάζοντας στρατηγικά μέτρα αναχαίτισης με σχέδια να αυξηθούν οι δυνατότητες μάχης των στρατιωτικών μονάδων».

Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι φουντώνουν επικίνδυνα τα τύμπανα πολέμου και κλιμακώνονται οι σχεδιασμοί στην περιοχή από την πλευρά του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας μέσα από το ΝΑΤΟ και ξεχωριστά, αλλά και της Ρωσίας. Οι ιμπεριαλιστές θέλουν να διαφυλάξουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Και βεβαίως όπως πάντα αυτό γίνεται εις βάρος των λαών!

Όσον αφορά την Τουρκία αυτό που θέλει είναι να υπερτονίσει τις διεκδικήσεις της κυρίως στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, λόγω των εξελίξεων στα ενεργειακά. Τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, όσο και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, έχουν κάνει πάρα πολλές δηλώσεις στέλνοντας σε όλους σαφές μήνυμα ότι η ασφάλεια των σχεδιαζόμενων επενδύσεων, περνάει αναπόφευκτα μέσα από τη συμμετοχή της Τουρκίας στη μοιρασιά των ενεργειακών αποθεμάτων.

Ο κυπριακός λαός λοιπόν ας μη μασά ότι του σερβίρουν οι μεν, οι δε και οι δήθεν. Οι λαοί – μαζί και ο κυπριακός – πρέπει να επαγρυπνούν, αλλά και να ξεσηκωθούν, ενάντια στον ιμπεριαλισμό ξεκάθαρα όμως!