Οκτώ του Μάρτη και η ιστορία μου φωνάζει

8η του Μάρτη σήμερα και προσωπικά νοιώθω την ιστορία να μου φωνάζει! Είναι λες και ακούω τις εργάτριες του 1857 να με ρωτούν επίμονα πως αφήσαμε τα εργασιακά κεκτημένα να επιστρέψουν σε συνθήκες Μεσαίωνα… Με ρωτάνε μάλιστα να τους εξηγήσω τι είναι οι λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας…

Με ρωτάνε να τους εξηγήσω πως προέκυψε ξανά η εργασία τις Κυριακές… Με ρωτάνε για την αγρότισσα, για την οικοκυρά, την εργαζόμενη μάνα και τη συνταξιούχο. Θέλουν να μάθουν πως περνάμε! Και νοιώθω απέραντη ντροπή. Τι να τους πω; Ότι ο αγώνας τους χάθηκε;

Ότι χάθηκαν όλα τα εργασιακά κεκτημένα; Να τους πω ότι λίγο πριν τις 8 του Μάρτη, αλλά και μετά, βομβαρδιζόμαστε με διαφημίσεις, με τις εταιρείες να λένε ότι πρέπει να πάρουν ένα δώρο όλες οι γυναίκες που γιορτάζουν; Μας ενημερώνουν ότι έχουν εκπτώσεις σε διάφορα προϊόντα… από καλλυντικά μέχρι σιδερόπρεσες!!!

Αλήθεια τώρα;;;; Να παίρνω μήνυμα στο κινητό και να γράφει: Με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας έχετε έκπτωση στις σιδερόπρεσες!!! Τρελάθηκα… Τι λέτε ρε;;;;;;

Για αυτό είναι οι γυναίκες; Για το σιδέρωμα; Για αυτό ξεσηκώθηκαν, επαναστάτησαν και θυσιάστηκαν οι γυναίκες εργάτριες στην Νέα Υόρκη;;;

Οι επιχειρηματίες ασελγούν πάνω σε ιερές στιγμές της ιστορίας. Υπηρέτες πιστοί του συστήματος για να αποπροσανατολίσουν από την ουσία. Αν δεν ξέρετε (που βέβαια πολύ καλά ξέρετε, αλλά δεν θέλετε να το θυμούνται οι παλιοί και να το μάθουν οι νέοι) η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη, προς τιμήν της μεγάλης διαμαρτυρίας που έγινε το 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Εργάζονταν υπό άθλιες συνθήκες 16 ώρες και με πολύ χαμηλό μισθό!

Εξεγέρθηκαν και ζήτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και 10 ώρες δουλειά.

Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό γυναικείο κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Έτσι, μετά την ιστορική εξέγερση του Μάη του 1886 των εργατών στο Σικάγο, ήρθε ο επόμενος ιστορικός σταθμός της επαναστατικής δράσης των εργατριών και των εργατών.

Η Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917 έβγαλε τις γυναίκες στο προσκήνιο της ιστορίας και της κοινωνικής δράσης, καταρρίπτοντας κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές διακρίσεις και προκαταλήψεις αιώνων σε βάρος τους.

Σήμερα οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης, γυναικών και ανδρών, δέχονται αλλεπάλληλα κτυπήματα. Πολλά κεκτημένα χάθηκαν και επέστρεψε ο εργασιακός Μεσαίωνας!

Αυτό που πρέπει να υποσχεθούμε ως γυναίκες, είναι ότι οι αγώνες του παρελθόντος είναι πηγή έμπνευσης για το μέλλον, για εμάς! Για τη μάνα, την εργαζόμενη, την αυτοαπασχολούμενη, την αγρότισσα, την άνεργη, τη συνταξιούχο, η 8η του Μάρτη είναι σημείο αναφοράς για νέους αγώνες και νέες κατακτήσεις! Εσείς κρατείστε τις σιδερόπρεσες και τα κοκκινάδια σας!!! Προσωπικά σας αγνοώ και πάντα θα είμαι απέναντι σας.