Όλα στο βωμό του κέρδους

Είναι προφανές πλέον ότι στο βωμό του κέρδους τίποτα δεν υπολογίζεται! Αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις προχωρούν ακάθεκτοι εις βάρος των πολιτών, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και στο τέλος της ημέρας, της επιβίωσης των ανθρώπων. Τις προηγούμενες μέρες διάβασα στον Τύπο πληροφορίες ότι πλέον θα δίνονται πολεοδομικές άδειες με συνοπτικές διαδικασίες.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν το Υπουργείο Εσωτερικών να εξετάζει ένα νέο σχέδιο υπό τον τίτλο «νέα πολιτική αδειοδότησης οικοδομών». Με βάση πάντα τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, στόχος είναι η μείωση του χρόνου έκδοσης πολεοδομικής άδειας κατά τουλάχιστον 12 μήνες σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα. Μέχρι και μικρές πολυκατοικίες, κτίρια γραφείων ή και βιομηχανικά κτίρια μεσαίου μεγέθους, είναι δυνατόν να εγκρίνονται για ανέγερση χωρίς να υπάρχει κανένας εκ των προτέρων έλεγχος, πέραν του τυπικού ελέγχου ότι υποβλήθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα και ότι η άδεια οικοδομής θα χορηγείται την ίδια μέρα με τη θεώρηση της αίτησης.

Την ίδια ώρα, ενώ κατά τα άλλα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους άστεγους, οι οποίοι είναι τα θύματα της μεγαλομανίας τους, της ασυδοσίας και της κερδοφορίας τους, συνεχίζουν να κάνουν σχέδια για νέους πύργους στην Λεμεσό. Ήδη οι νέες αναπτύξεις είδαν το φως της δημοσιότητας στις εφημερίδες: Τρεις πολυώροφες αναπτύξεις βρίσκονται υπό ανέγερση αυτή τη στιγμή στα όρια του Δήμου Λεμεσού. Πρόκειται για το 37ώροφο Limassol ONE της Pafilia (στο τεμάχιο της παλιάς ΕΤΚΟ), τους Trilogy Seafront Towers 39, 37 και 36 ορόφων της Lanitis HoldingsLtd (πρώην οικία Λανίτη) στο παραλιακό μέτωπο και το 16ώροφο The Cedar OasisTower της Κip Consulting στη λεωφόρο Μακαρίου (πρώην κλινική Τριτοφτίδη).

Πολεοδομικές άδειες εξασφάλισαν ακόμη πέντε παρόμοιες αναπτύξεις, χωρίς ωστόσο να έχει αρχίσει η ανέγερση των κτηρίων. Πρόκειται για το Limassol Neo της Pafilia (τέσσερα κτήρια 25 με 40 ορόφων) δίπλα από τον δημοτικό κήπο, το 15ώροφο TheHighgate της Landscope στον παραλιακό, το 18ώροφο Total serve Tower της PGEconomides Properties επίσης στον παραλιακό (πρώην ξενοδοχείο Pavemar) και το 13ώροφο Port Gate Tower πλησίον της συμβολής των λεωφόρων Ομονοίας και Ρούσβελτ.

Σε αναμονή για την έκδοση αδειών οικοδομής τελούν η Leptos Estates για το 33ώροφο Blue Marine στο Καρνάγιο, μια ρωσική εταιρεία, η οποία μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο αιτήθηκε πολεοδομική άδεια για ανάπτυξη επί της παραλιακής δίπλα από τη Δημοτική Πινακοθήκη, ο Όμιλος Σιακόλα (WoolworthProperties) για το 37ώροφο Aura στη θέση του Debenhams Olympia και το 23ώροφο The Gallery (Antonis Ascanis Ltd) στο μόλο.

Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ χαρακτηρισμούς, αλλά τέτοιες εξελίξεις μου προκαλούν θυμό και οργή. Όσοι σιωπάτε, όσοι στηρίζετε, όσοι συμμετέχετε και όσοι μεταφέρετε το παράδειγμα της Λεμεσού και σε άλλες πόλεις είστε άθλιοι και συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται εις βάρος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.