Μάρτης μήνας – Μαύροι επέτειοι νατοϊκών εγκλημάτων

Σήμερα 24 Μάρτη, συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη Νατοϊκή στρατιωτική επίθεση κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η εγκληματική επίθεση με αιχμή του δόρατος και καθοδηγητή τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ήταν σφοδρότατη, αφού για 78 μέρες ο λαός της Γιουγκοσλαβίας βομβαρδιζόταν ανηλεώς. Καταστροφή, χάος, θανατικό σκορπούσαν οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, αλλά για να μη ξεχνιόμαστε και ηγετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στήριξε το μακελειό. Σημειώνεται ότι η επίθεση αυτή αποτέλεσε τον πρώτο πόλεμο ευρείας κλίμακας σε ευρωπαϊκό έδαφος, αφότου τέλειωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί επέφεραν καίριο πλήγμα στις υποδομές της Γιουγκοσλαβίας, μιας χώρας μέλος του ΟΗΕ. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, αφού οι επιθέσεις προξένησαν υλικές ζημιές πέραν των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η οικονομική καταστροφή ήταν τέτοια που ίσως χρειαστεί γενιές ολόκληρες να περάσουν για να επιδιορθωθεί. Οι «ανθρωπιστικοί» βομβαρδισμοί σκότωσαν 4.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι άμαχοι, πάνω από 10.000 ήσαν οι τραυματίες, ενώ άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν ακόμα και σήμερα από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουράνιου που χρησιμοποίησαν οι πολιτισμένοι νατοϊκοί τότε.

Ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία εγκαινίασε την εποχή των ασύδοτων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των αιματηρών επιθέσεων και της στρατικοποίησης της Ευρώπης. Άνοιξε το δρόμο στα εγκλήματα κατά των λαών του Αφγανιστάν και του Ιράκ, επίσης μήνα Μάρτη. Το Μάρτη λοιπόν του 2003 ακόμα ένας λαός, αυτός του Ιράκ δέχθηκε επίθεση με το πρόσχημα της δήθεν κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής. Ο στόχος φυσικά, όπως αποδεδειγμένα και πέραν πάσης αμφιβολίας διαφάνηκε, ήταν τα χρυσοφόρα πετρέλαια του Ιράκ. Το αποτέλεσμα αυτής της βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης των Αμερικανών και των Ευρωπαίων συμμάχων τους, ήταν καθ’ όλα ανατριχιαστικό. Δεκάδες χιλιάδες νεκροί -οι περισσότεροι άμαχοι-, εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες, ανυπολόγιστες καταστροφές και ένας λαός που κατηγορείται ως τρομοκράτης στην ουσία ο ίδιος μέχρι σήμερα κατατρομαγμένος και ανασφαλής. Η κατοχή ουσιαστικά συνεχίζεται και το αίμα συνεχίζει να ρέει ασταμάτητα με νεκρούς Ιρακινούς, αλλά και Αμερικάνους, οι οποίοι Αμερικάνοι παρεμπιπτόντως ως αποτέλεσμα της ιρακινής αντίστασης βιώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες από τον καιρό του πολέμου στο Βιετνάμ. Ο πόλεμος στο Ιράκ όμως, έβγαλε στην επιφάνεια και μια άλλη πτυχή του αμερικάνικου δήθεν απελευθερωτικού στρατού, αφού η ανθρωπότητα έγινε μάρτυρας στα πλέον εξευτελιστικά, απάνθρωπα και ανατριχιαστικά βασανιστήρια που υπόκειντο οι Ιρακινοί από τους Αμερικάνους και τους συμμάχούς τους.

Τόσο ο πόλεμος στο Ιράκ, αλλά και οι εγκληματικοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας, έχουν επιφέρει καίρια κτυπήματα στη δημοκρατία, στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στην υπόσταση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έχει δεθεί και ποδηγετείται από το ιμπεριαλιστικό άρμα των ΗΠΑ. Η κάθε άλλο παρά νομιμοποιημένη χρήση βίας, έχει αποστρέψει το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας από το ρόλο και τον προορισμό του, που είναι η διασφάλιση της ειρήνης στον πλανήτη και καταδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο την απουσία της Σοβιετικής Ένωσης και των λοιπών σοσιαλιστικών χωρών που ήταν θεματοφύλακες της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο.

Τέτοια εγκλήματα οφείλουν να αποτελούν εγερτήριο για τους λαούς για ισχυροποίηση του μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για ενδυνάμωση της αλληλεγγύης με τους λαούς που παλεύουν για ελευθερία και ανεξαρτησία. Τέτοια εγκλήματα πρέπει να αφυπνίζουν και να κινητοποιούν όλη την προοδευτική ανθρωπότητα στον αγώνα για την ειρήνη και τη ζωή.

Πρέπει ταυτόχρονα να υπενθυμίζουν και σε εμάς στην Κύπρο, το χαρακτήρα και τη δράση του ΝΑΤΟ και να ξεσηκώνουν όλο  τον κυπριακό λαό (Ε/κ και Τ/κ), όντας θύμα του ιμπεριαλισμού, ενάντια σε όλους αυτούς που έχουν εσχάτως ενσωματώσει την ημικατεχόμενη πατρίδα μας σε Νατοϊκούς στρατιωτικούς σχηματισμούς ή επιχειρούν να δέσουν έμμεσα ή άμεσα την Κύπρο, διαμέσου της λύσης του Κυπριακού στο άρμα του ΝΑΤΟ!