Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ!

52 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης του Απρίλη του 1967 στην Ελλάδα.

Η χούντα γεννήθηκε από την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος. Πάτησε στο διαχρονικό αξίωμα ότι οι αστοί προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να καταφεύγει στο οποιοδήποτε μέσο, αντιδραστικό, αντιλαϊκό ή αυταρχικό, να εναλλάσσει την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ανοιχτά δικτατορικές φασιστικές και στρατιωτικές μορφές εξουσίας. Όλα εντός της δικτατορίας των μονοπωλίων που ονομάζεται καπιταλισμός.

Η χούντα πάτησε στο πλαίσιο που το ίδιο το σύστημα και το μετεμφυλιακό κράτος έθεσαν: άκρατος αντικομμουνισμός, τερατώδεις μηχανισμοί καταστολής, όλα στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ… Εξάλλου πέραν από την τυρρανία της μαύρης επταετίας για τον ελληνικό λαό, η χούντα υπηρέτησε τους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, περιλαμβανομένων όλων των μεθοδεύσεων που οδήγησαν στο δίδυμο ιμπεριαλιστικό έγκλημα του 1974 στην Κύπρο. Το τουρκοφόρο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και η βάρβαρη τουρκική εισβολή. Δυο όψεις του ίδιου ΝΑΤΟικού εγκλήματος… Ενός εγκλήματος που συνεχίζεται μέχρι σήμερα στον τόπο μας με τη συνεχιζόμενη κατοχή και το οποίο δεν πρόκειται να λυθεί πραγματικά υπό τη σκέπη του θύτη.

Τιμάμε τα θύματα της χούντας. Τους νεκρούς, τους φυλακισμένους, τους βασανισθέντες, τους εξορισθέντες. Τιμάμε την αντιδικτατορική πάλη, ψυχή της οποίας υπήρξαν οι υπό δίωξη από το 1944 κομμουνιστές και το ΚΚΕ.

Τιμάμε την πάλη αυτή βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στους αγώνας του σήμερα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εξουσία των μονοπωλίων. Αντλούμε διδάγματα στην αναγκαία και σήμερα πάλη για ανατροπή του καπιταλισμού. Αντλούμε διδάγματα από τη δράση των οπορτουνιστών που το 1968 επιδίωξαν να σβήσουν το χαρακτήρα του ΚΚΕ και που οι συνεχιστές τους σήμερα κυβερνώντας την Ελλάδα έχουν αναδειχθεί σε σημαιοφόρους των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια στα συμφέροντα των λαών, του ελληνικού και του κυπριακού λαού περιλαμβανομένων. Αντλούμε διδάγματα από τα διαχρονικά μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ!