ΑΟΖ και Ευρωπαϊκή Ένωση

Εφόσον η Τουρκία καταπατεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, με γεωτρύπανο και πολεμικά πλοία, γιατί η κυβέρνηση και τα κόμματα που εξακολουθούν να αποτιμούν ως θετικό ανάχωμα την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζητούν την άμεση παρέμβαση της; Μέχρι και συνδρομή σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης προβλέπεται.

Σύμφωνα με πρόνοια της Συνθήκης της ΕΕ: «Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν επηρεάζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών».

Κάποιοι ας αποφασίσουν: Παρανομεί ή όχι η Τουρκία; Αν παρανομεί γιατί δεν ζητούν τη συνδρομή των κρατών μελών της ΕΕ; Μήπως γιατί πρόκειται για γράμμα κενού περιεχομένου. Τελικά, εάν η ΕΕ είναι μόνο φούμαρα προς τι η έντονη πολιτική αντιπαράθεση; Γιατί δεν ζητούν ακόμα τη συνδρομή των τόσων «συμμάχων»; Μήπως γιατί τα νατοϊκά συμφέροντα και οι βλέψεις του ευρωενωσιακού κεφαλαίου είναι για να μοιράσουν μεταξύ τους τον πλούτο και τη στρατηγική αξία της Κύπρου;