Ο Φλωράκης τα έλεγε…

Μην βιαζόσαστε να χαρείτε για την ανατροπή του σοσιαλισμού γιατί πολύ σύντομα θα πάρουν πίσω δικαιώματα και πολλές κατακτήσεις των εργαζομένων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη! Αυτά έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης και αλήθεια πόσο δίκαιο είχε!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιστρέφει εργασιακά στο μεσαίωνα. Όλοι οι διαχρονικά αιματηροί αγώνες των εργατών, χάνονται σε συνθήκες καπιταλισμού! Στον καπιταλισμό προέχει η ανάπτυξη. Ανάπτυξη που αφορά  στο 1% του πληθυσμού, που κατέχει τον μισό παγκόσμιο πλούτο.

Αναφέρομαι στην Αυστρία. Η αυστριακή Βουλή ενέκρινε νόμο για την θέσπιση 12ωρου ημερήσιας εργασίας. Ο νόμος εγκρίθηκε με τις ψήφους της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και με τις ψήφους του νεοφιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία). Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο «κανονικός» χρόνος εργασίας θα παραμείνει στις 8 ώρες ημερησίως ή 40 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ με τη νέα παράταση του ωραρίου χαλαρώνουν οι κανόνες για την απασχόληση και οι εργαζόμενοι θα εργάζονται έως και 12 ώρες την ημέρα ή έως και 60 ώρες την εβδομάδα.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι από την στιγμή που ο νόμος μιλά για 12ωρη εργασία, οι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι να υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου. Με τη σφραγίδα του κράτους καταργείται μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην Αυστρία, χώρα-μέλος της ΕΕ, η οποία δεν φαίνεται να έχει καμία αλλεργία στο 12ωρο.

Ο καπιταλισμός πέρασε μια κρίση. Μια κρίση όμως που μετατράπηκε σε ευκαιρία. Εξάλλου είναι νόμος αυτό στον καπιταλισμό. Το κέρδος μπαίνει στη ζυγαριά μαζί με τον άνθρωπο. Και βεβαίως για τους καπιταλιστές η ζυγαριά γέρνει στο κέρδος…