Έφυγε ο Δημήτρης Χριστόφιας

Είναι άνθρωποι που αφήνουν τη σφραγίδα τους στη ζωή με τις πράξεις τους, τις θέσεις που καταξιώθηκαν, τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, σφράγισε τη σύγχρονη πολιτική ζωή της Κύπρου, για όλα τα πιο πάνω. Υπήρξε ηγέτης του κόμματος της αριστεράς από την εποχή αμέσως μετά την υποχώρηση των σοσιαλιστικών κρατών, μέχρι και μετά την ένταξη της νήσου στην ΕΕ. Σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε πρωταγωνιστής στα πολιτικά και κομματικά δρώμενα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας αγαπήθηκε πολύ από τον απλό κόσμο και τα μέλη του κόμματος του, μα και από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Η ανθρώπινη, η συναισθηματική του πλευρά, υπερνικούσε και σημάδευε το στίγμα του. Ανέλαβε το αξίωμα του ΠτΔ σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την εργατική τάξη. Μετά την ένταξη στην ΕΕ και αμέσως μετά από την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στο σκληρό πυρήνα του ευρώ. Οι καλές του προθέσεις και επιδιώξεις για μια ανθρώπινη κοινωνία εντός καπιταλισμού, εκ των πραγμάτων δεν δικαιώθηκαν.

Πλήρωσε πολιτικό κόστος που του αναλογούσε μα κυρίως πλήρωσε σε προσωπικό επίπεδο κόστος που δεν του αναλογούσε, ως αποτέλεσμα μιας απάνθρωπης επίθεσης από το σύστημα στο σύνολο του, που στόχο είχε να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες διαχείρισης της κρίσης του. Η αποτυχία της διαχείρισης του κράτους εντός καπιταλισμού, τέθηκε σε δεύτερη μοίρα και κυριάρχησε μια πρωτοφανής πολιτική ανθρωποφαγία εις βάρος του.

Επιδίωξε τη λύση του Κυπριακού με όλες του τις δυνάμεις. Δεν το κατόρθωσε, καθώς ήρθε αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με τη σκληρή αλήθεια του Κυπριακού: τον ιμπεριαλισμό και τα σχέδια του.

Ο Δ. Χριστόφιας έφυγε και άφησε πίσω του μια ιστορία που πρέπει να αναλύσουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα.

Η ιστοσελίδα Νέα Σκέψη εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στην οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια.

Αιωνία του η μνήμη.