Η Κύπρος της ΕΕ, των πύργων και των διαβατηρίων…

Μπορεί να σας φανεί εξωφρενικό, υπερβολικό ή εξωπραγματικό. Και όμως είναι μια μεγάλη αλήθεια! Πέραν των 200 αιτήσεων για ψηλά κτίρια υποβλήθηκαν σε μια διετία. Οι 200 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Πολεοδομίας, ενώ παράλληλα αρκετές άλλες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στους τέσσερις Δήμους που λειτουργούν και ως πολεοδομικές Αρχές, δηλαδή στους Δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου. Όταν ακούμε για ψηλά κτίρια, το μυαλό αμέσως σκέφτεται τη Λεμεσό, και αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των αιτήσεων που εγκρίθηκαν, απερρίφθησαν περίπου άλλες 40 αιτήσεις. Φανταστείτε την πόλη με ακόμη 40 πύργους… Καλύτερα να μεταναστεύσουμε στο φεγγάρι!

Συνεχίζω λοιπόν… Τις προηγούμενες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού με οριακή πλειοψηφία ενέκρινε τον νέο πύργο της LBSP (Όμιλος Σιακόλα) για κατασκευή του έργου AURA.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προτεινόμενη ανάπτυξη αφορά στην ανέγερση του υψηλότερου κτιρίου-πύργου στην Λεμεσό το οποίο θα φθάνει τα 178,5 μέτρα και θα αποτελείται συνολικά από 43 ορόφους. Αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι το ύψος του πύργου θα έφθανε τα 197 μέτρα, ωστόσο μετά από υπόδειξη του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, η εταιρεία αποδέχθηκε αυτό να μειωθεί λίγα μέτρα. Στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της αδειοδότησης με 14 ψήφους υπέρ και 12 εναντίον.

Υπέρ της έγκρισης τάχθηκαν οι οκτώ από τους δέκα δημοτικούς συμβούλους του ΔΗΣΥ, τρεις από τους τέσσερις συμβούλους του ΔΗΚΟ και οι σύμβουλοι της Αλληλεγγύης, της Συμμαχίας Πολιτών και του ΕΛΑΜ. Εναντίον τάχθηκαν ο σύμβουλος του ΔΗΣΥ Μιχάλης Βασιλείου, ο σύμβουλος του ΔΗΚΟ Κρίστης Δημητρίου, οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΚΕΛ, οι δύο της ΕΔΕΚ και ο σύμβουλος των Οικολόγων. Εναντίον τάχθηκε και ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης.

Παραμένουμε στην Λεμεσό, όπου τις προηγούμενες μέρες έγινε έντονη συζήτηση σε δημόσια διαβούλευση που κάλεσε ο Δήμος και αφορούσε στα σχέδια για ανάπτυξη του Εναερίου. Υπάρχουν αυτοί που λένε που πρέπει να γίνει εκεί μια ανάπτυξη, αλλά υπάρχουν και αυτοί που λένε άστε και κάτι να μας θυμίζει την Λεμεσό μας…

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ομάδα Πρωτοβουλίας της οδού Υπατίας, ζητά με προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο την ακύρωση της πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση του «Limassol Neo» το οποίο περιλαμβάνει 4 ψηλά κτίρια με το ψηλότερο να έχει ύψος 40 ορόφων.

Ας δούμε τι γίνεται στη Λευκωσία. Στην πρωτεύουσα επιχειρηματίες επέδειξαν ενδιαφέρον και το επόμενο διάστημα, πέραν των ψηλών κτιρίων που έχουν ανεγερθεί ήδη, εκτιμάται ότι θα δρομολογηθεί η κατασκευή άλλων περίπου δέκα ψηλών κτιρίων.

Στην Λάρνακα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υποβληθεί περίπου 17 αιτήσεις για ανέγερση ψηλών κτιρίων, εκ των οποίων οι 11 το 2017. Από τις 17 αιτήσεις εγκρίθηκαν οι πέντε, ενώ κάποιες είναι υπό εξέταση. Οι αιτήσεις αφορούν κτίρια μεταξύ 10 και 30 ορόφων.

Η Πάφος καθόρισε περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων άνω των 8 ορόφων, ενώ άλλη περιοχή καθορίστηκε ως δέκτης κτιρίων μέχρι 20 ορόφους. Μέχρι στιγμής στο δήμο υπεβλήθησαν συνολικά 16 αιτήσεις, εκ των οποίων η μία απεσύρθη.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στον Φιλελεύθερο, οι πύργοι κτίζονται και χωρίς μελέτες!!! Παρά το γεγονός ότι από το 2018 έχει αποφασιστεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Πολεοδομίας να εκπονηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Και όχι μόνο δεν έχει προηγηθεί ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός και δεν έχει αξιολογηθεί μελέτη για την κατάλληλη χωροθέτηση ψηλών κτιρίων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τους, αλλά η Πολεοδομική Αρχή αφήνει να νοηθεί ότι έχει εκπονηθεί μελέτη για την αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού το 2011 και συνεπώς δεν χρειάζεται η αξιολόγηση για μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις με ψηλά κτίρια.

Η Περιβαλλοντική Αρχή ζήτησε επανειλημμένα από την Πολεοδομική Αρχή την εκπόνηση και υποβολή ΣΜΠΕ για μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις με ψηλά κτίρια, μέσω τεσσάρων επιστολών ημερομηνίας 27/11/2017, 15/12/2017, 29/01/2018 και 15/05/2018, στις οποίες όμως δεν έχει ανταποκριθεί επίσημα μέχρι σήμερα η Πολεοδομική Αρχή, καθώς παραμένουν αναπάντητες και οι τέσσερις επιστολές.

Και κάτι άλλο, μην το ξεχάσω κιόλας και είναι κρίμα…

Η Κύπρος παραχώρησε 17.356 διαβατήρια σε ξένους υπηκόους σε πέντε χρόνια (2013-2017), σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε δραματική αύξηση της τάξης του 350%, η οποία συνδέεται με το Επενδυτικό Πρόγραμμα της κατά χάριν πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, αφού το 2017 παραχωρήθηκαν 5.517 διαβατήρια σε σύγκριση με 1.580 το 2013.

Σημειώνεται ότι με βάση μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών, οι συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις συνδέονται με επενδύσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ, εκ τω οποίων 3,7 δισ. ευρώ αφορούν τον τομέα των ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, μέχρι το 2013 οι περισσότεροι που αποκτούσαν κυπριακή υπηκοότητα ήταν Έλληνες και Βρετανοί. Ωστόσο, μετά τις αλλαγές στο Επενδυτικό Πρόγραμμα στην πρώτη θέση πέρασαν πλέον οι Ρώσοι και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους, ενώ οι Έλληνες πέρασαν στην τέταρτη θέση πίσω από τους Βρετανούς και τους Ουκρανούς.

Επίσης στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται πλέον οι Κινέζοι.

Και κάτι τελευταίο, απλώς για να το έχετε στο αρχείο σας… Την Κύπρο στήνουν στον τοίχο έξι εκθέσεις, κυρίως διεθνείς, αλλά και δυο εγχώριες, οι οποίες επισημαίνουν τους κινδύνους του σχεδίου «χρυσών διαβατηρίων». Στην πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2019, επισημαίνονται οι κίνδυνοι από τα προγράμματα πολιτογράφησης στην ΕΕ, και αφορούν στην ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Αυτά, δεν περιγράφω άλλο!!!