Οι πραγματικοί μαχητές της ζωής

Ας μιλήσουμε για τους πραγματικούς μαχητές της ζωής! Ας μιλήσουμε για το αληθινό πρόσωπο του καπιταλισμού! Ας μιλήσουμε για την εκμετάλλευση του εργάτη από τον εργοδότη!

Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο αποτέλεσε μια συζήτηση που είχα με μια γυναίκα (Eυρωπαία πολίτη) που εργάζεται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Μια γυναίκα η οποία αναγκάστηκε, εξαιτίας των συνθηκών, να φύγει από τη χώρα της και να έρθει στην Κύπρο να εργαστεί.

Η γυναίκα αυτή όπως μου είπε πέρασε από διάφορες δουλειές. Σήμερα βρέθηκε να εργάζεται στον κλάδο της καθαριότητας. Ήταν θυμωμένη. Και να σημειωθεί ότι πρώτη φορά με έβλεπε στη ζωή της. Αμέσως με πλησίασε και άρχισε να μου διηγείται τη ζωή της…

«Πρέπει να φύγω μου είπε από αυτή την δουλειά. Δεν γίνεται να κάνω μια τόσο κοπιαστική δουλειά, να εργάζομαι 8ωρο και να αμείβομαι 600 ευρώ. Τη ρωτώ που μένει και πόσο ενοίκιο πληρώνει. 400 ευρώ ενοίκιο, μου λέει… Πως θα ζήσω αν πληρώνομαι 600 ευρώ και τα 400 πρέπει να τα δώσω για ενοίκιο; Είναι ντροπή, είμαι τόσο χρονών γυναίκα και να παίρνω τόσα χρήματα τη στιγμή που εργάζομαι τόσο σκληρά; Εγώ δεν είχα σκοπό να μείνω στην Κύπρο, ήρθα για να βοηθήσω τα παιδιά μου τα οποία έφτιαξαν τη δική τους οικογένεια. Δεν μπορώ όμως να εργάζομαι για 600 ευρώ, δεν μπορώ, δεν μου αξίζει…».

Την έβλεπα στα μάτια και ένοιωθα ενοχή, ένοιωθα ότι ευθύνομαι που κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή τη γυναίκα. Και βεβαίως σκέφτομαι ότι η δική της ιστορία και τα δικά της 600 ευρώ, σίγουρα είναι η ίδια ή πανομοιότυπη ιστορία πολλών άλλων εργαζομένων. Ακόμη και νέων ανθρώπων, πτυχιούχων και μη. Εργάτες σε πολλούς κλάδους που αμείβονται με 600, 700, 800 ευρώ…

Για την εργοδοσία το δικαίωμα των εργαζομένων σε μόνιμη εργασία με έναν αξιοπρεπή μισθό, είναι εμπόδιο στην εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας. Είναι νόμος αυτό στον καπιταλισμό. Και η κρίση που πέρασε το καπιταλιστικό σύστημα η οποία έφερε και τα μνημόνια, δημιούργησε ένα εργασιακό περιβάλλον πλήρους ευελιξίας, όπου ο εργαζόμενος στερήθηκε όλα τα δικαιώματα του (νόμιμο ωράριο εργασίας, αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση, άδειες ανάπαυσης, ασθενείας, 13ος – 14ος μισθός, επιδόματα, προστασία από απολύσεις, αποζημίωση απόλυσης και επίδομα ανεργίας).