Βρετανία: «Πλώρη» Τζόνσον για Brexit, «ανηφόρα» για το λαό

Σαρωτική ήταν η νίκη των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης στη Βρετανία. Το αποτέλεσμα δείχνει πως κυριάρχησε ως κριτήριο ψήφου το Brexit, δηλαδή η ενδοαστική αντιπαράθεση για την αποχώρηση από την ΕΕ και τους όρους με τους οποίους αυτή θα γίνει, μία αντιπαράθεση όμως που κατάφερε να εγκλωβίσει πλατιές λαϊκές μάζες.

Η ξεκάθαρη στάση του Τζόνσον υπέρ του Brexit, του εξασφάλισε άνετη πλειοψηφία καταφέρνοντας να κερδίσει και ψηφοφόρους των Εργατικών του σοσιαλδημοκράτη Τζέρεμι Κόρμπιν σε παραδοσιακά κάστρα τους σε βόρεια και κεντρική Αγγλία, καθώς οι Εργατικοί είχαν επαμφοτερίζουσα στάση στην υπόθεση του Brexit.

Το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη νίκη των Συντηρητικών από την εποχή της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. Η σύνθεση της νέας Βουλής έχει ως εξής: 365 έδρες το Συντηρητικό Κόμμα (+66), 203 οι Εργατικοί (-42), 48 το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP, +13), 11 οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (-10), 1 οι Πράσινοι (το κόμμα δεν διέθετε κανέναν στην προηγούμενη Βουλή). Αλλα 22 έδρανα θα καταλάβουν βουλευτές άλλων, μικρότερων κομμάτων.

Με πρόταγμα τις ανάγκες του κεφαλαίου

Η άνετη πλειοψηφία των Συντηρητικών στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων θα οδηγήσει στη γρήγορη προώθηση της συμφωνίας που εξασφάλισε πριν από λίγους μήνες ο Τζόνσον με την ΕΕ με στόχο την αποφυγή ενός άτακτου Brexit και σε επίσπευση της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ καθώς η τελευταία παράταση εκπνέει στις 31 Γενάρη 2020.

Θα ακολουθήσουν νέα σκληρά παζάρια το επόμενο διάστημα για την υπογραφή νέων συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου» και με την ΕΕ και με τις ΗΠΑ, προς όφελος της αστικής τάξης και με τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν τις συνέπειες με νέες δυσκολίες και «ανηφόρα», όπως άλλωστε θα συνέβαινε και αν επικρατούσαν οι Εργατικοί.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό να επανέλθει στο προσκήνιο το ζήτημα ανεξαρτησίας της Σκοτίας και το αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα καθώς οι Σκοτσέζοι εθνικιστές της Νίκολα Στάρτζεον βγήκαν σημαντικά ενισχυμένοι.

Το αποτέλεσμα ακόμα δημιούργησε νέα δεδομένα στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων οδηγώντας σε αλλαγή ηγεσίας κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αλλαγή ηγεσίας αφορά πρώτα από όλα τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, που τελεί υπό παραίτηση καθώς δήλωσε ότι δεν θα είναι αρχηγός του κόμματός του σε επόμενες εκλογές. Αφετέρου αφορά την ηγεσία στο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που είχε πάρει σαφή θέση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα προχωρήσουν τις επόμενες βδομάδες σε νέο συνέδριο καθώς η αρχηγός τους, Τζο Σουίνσον, δεν εξελέγη καν βουλευτής.

Σε μία από τις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα απογοητεύσει αυτούς που τον ψήφισαν για πρώτη φορά, τονίζοντας πως είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει «εγκαίρως» το Brexit.

Συγχαρητήρια από ΗΠΑ και ΕΕ, επιφυλάξεις από Ρωσία…

Ενδιαφέρον είχαν οι πρώτες αντιδράσεις ξένων ηγετών και αξιωματούχων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη τον Τζόνσον, προβλέποντας πως η Βρετανία και οι ΗΠΑ «θα είναι πλέον ελεύθερες να συνάψουν μια νέα τεράστια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επίσης συνεχάρη τον Τζόνσον για την «καθαρή νίκη» του εκφράζοντας επιθυμία να συνεργαστεί για τη δημιουργία μιας «στενής εταιρικής σχέσης» και τη συνέχιση «της συνεργασίας μας, της φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

«Η πολιτική ομίχλη στο Λονδίνο ξεκαθαρίζει», αναφέρουν οι Γερμανοί Βιομήχανοι (BDI), σχολιάζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα σημαίνει «να υιοθετηθεί γρήγορα η συμφωνία αποχώρησης». Ξεκαθαρίζουν ότι καμία εταιρεία στη Γερμανία «δεν επιθυμεί το Brexit», ωστόσο «οι εταιρείες μας ανακουφίστηκαν», επειδή εγκρίθηκε ουσιαστικά η συμφωνία εξόδου. Το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) ζητά «το συντομότερο δυνατό μια απόφαση για το Brexit», προειδοποιώντας πως υπάρχει ακόμη «η απειλή μιας άτακτης εξόδου».

Η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, μίλησε για «μαγευτική νίκη των Βρετανών φίλων και συμμάχων μας που θα μπορέσουν τελικά να υλοποιήσουν τη θέλησή τους». Υποστήριξε δε ότι «οι Βρετανοί είναι πρωταθλητές της αληθινής δημοκρατίας απέναντι στην προδοσία των ευρωπαϊκών ελίτ».

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία, καλώντας ωστόσο το Λονδίνο «να εργαστεί καλή τη πίστει». Επίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, σχολίασε ότι «εισερχόμαστε τώρα σε μια φάση εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στην ΕΕ». Εξέφρασε δε την ελπίδα πως «θα οικοδομηθούν ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις» με το Λονδίνο.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε αμφιβολίες αν θα βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Βρετανία μετά τη νίκη του Τζόνσον. Παρ’ όλα αυτά εξέφρασε την ελπίδα πως θα συνεχιστεί ο διάλογος με στόχο τη δημιουργία καλών διμερών σχέσεων.

Από τον Ριζοσπάστη