Η πανδημία φέρνει νέο πλιάτσικο

Από PIO

Εν μέσω του παγκόσμιου φόβου από την πανδημία του κορωνοϊού και της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί, η Ευρώπη αποφάσισε να παραχωρήσει δημοσιονομικές χαλαρώσεις στα κράτη μέλη της, που στην Κύπρο αντιστοιχούν στα 2 δις ευρώ περίπου.

Είναι πολλά τα λεφτά και αντί αυτά να διατεθούν από το κράτος τους επόμενους μήνες στις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που δεν θα αντέξουν το βάρος των οικονομικών δυσχερειών, οι σοφοί κρατούντες τι αποφάσισαν αν αγαπάτε;

Να δοθούν στις τράπεζες, ώστε να παραχωρηθούν νέα δάνεια με κυβερνητικές εγγυήσεις ύψους 2 δις ευρώ! Εβαλαν και το κερασάκι στην τούρτα ότι τάχα, το επιτόκιο θα είναι επιχορηγημένο.

Πως είναι δυνατό να προσφέρεται θεραπεία με νέες δανειοδοτήσεις σε μια υπερχρεωμένη οικονομία, όταν την ίδια στιγμή ζητήθηκαν και εγκρίθηκαν μέτρα για αναστολή δόσεων για τα υφιστάμενα δάνεια;

Όπως πολύ σωστά επισήμανε και μια φίλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αναστολή δόσεων αντικρούεται με την πρόταση νέων δανειοδοτήσεων.

Δικαιολόγησαν την κίνηση τους ότι έτσι θα δοθεί ρευστότητα στις τράπεζες.

Μα απ’ ότι γνωρίζουμε οι τράπεζες έχουν υπερβολική ρευστότητα γιατί δεν υπάρχει ζήτηση για νέο δανεισμό. Αυτή την ρευστότητα την επανακαταθέτουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πληρώνοντας μάλιστα και πρόστιμο.

Άρα παραπληροφορούν και εμπαίζουν τον κόσμο. Στην ουσία βρήκαν τρόπο και πάλι να διευκολύνουν τις τράπεζες και την κερδοφορία τους με τις κρατικές εγγυήσεις. Κι αυτό γιατί από τη μια δεν θα πληρώνουν πρόστιμο και από την άλλη θα εξασφαλίζουν και ένα επιτόκιο της τάξης του 1% ή 1.5%.

Και πολύ φοβόμαστε πως εδώ είναι που θα αρχίσει το πλιάτσικο.

Με συνοπτικές διαδικασίες θα χορηγηθούν δάνεια σε υφιστάμενους μεγάλους δανειολήπτες για να αποπληρώσουν τα δάνεια τους που ούτως ή άλλως τα εξασφάλιζαν και θα παραμείνουν με τα νέα δάνεια με επιχορηγημένο επιτόκιο και κύρια με … κυβερνητικές εγγυήσεις.

Λίγο πολύ θα είναι δανεικά και αγύριστα.

Είναι άξιο απορίας γιατί μέχρι στιγμής δεν είδαμε καμιά αντίδραση και καμιά άλλη εισήγηση για τον απλό κόσμο από την αξιωματική αντιπολίτευση για τη χορήγηση νέων δανείων με κρατικές εγγυήσεις.

Να σημειώσουμε τέλος πως τα προηγούμενα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις είναι μόνο παυσίπονες ενέσεις και μέτρα μιας πνοής, όπως έγινε και το 2013.

Το οικονομικό πρόβλημα στον απλό κόσμο παρέμεινε και κάποιοι θησαύρισαν στην πλάτη του.