Το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τη δική του ευθύνη

Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες για όλους μας. Ακoλουθώντας τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας και των ειδικών, οι μαθητές μας μαζί με τις οικογένειές τους περιορίστηκαν σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του Κορονοϊού. Είναι πολύ πιθανό η κατάσταση στα σπίτια να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, αφού πολλοί γονείς μπορεί να έχουν μείνει χωρίς μισθό, να δουλεύουν με ελαστικά ωράρια, με εξαντλητικούς ρυθμούς ή ακόμα και να έχουν απολυθεί.

Η εκπαιδευτική διαδικασία διακόπηκε και άρχισε η διδασκαλία εξ αποστάσεως. Καθημερινά οι εκπαιδευτικοί δίνουν τη μάχη, είναι δίπλα στους μαθητές συμβάλλοντας με κάθε δυνατό τρόπο στη μαθησιακή, κοινωνική και ψυχολογική στήριξή τους.

Ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, η κατάσταση είναι τραγική, αφού με τις αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες δηλώσεις των επιθεωρητών και στελεχών της κυβέρνησης, έχουν φτάσει στο σημείο να μη ξέρουν ούτε πότε θα δώσουν τις παγκύπριες εξετάσεις, ούτε σε ποια ύλη θα εξεταστούν στο κάθε μάθημα. Οι μαθητές, και η Ομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης καλούν το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να προβεί άμεσα στον καθορισμό της εξεταστέας ύλης για τους τελειόφοιτούς και να προχωρήσει στην αναθεώρηση του οδηγού εξετάσεων.

Η σύγχρονη διδασκαλία που καλούνται οι εκπαιδευτικοί μας να εφαρμόσουν σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Θα μπορούσε το υπουργείο βλέποντας την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως από πιο νωρίς να οργανώσει σεμινάρια, ώστε οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις.

Έτσι σήμερα η κατάσταση θα ήταν καλύτερη.

Ακόμα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους μαθητές και συνολικότερα με τις οικογένειες που δεν έχουν τα τεχνικά μέσα για την ισότιμη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (γρήγορο Ιnternet, ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet κ.ά.).

Για αυτό το υπουργείο Παιδείας πρέπει άμεσα:

Να εξασφαλίσει τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην κάθε μορφής εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Παιδείας να ξεκινήσει τη λειτουργία εκπαιδευτικών καναλιών, που θα προβάλλουν προγράμματα ειδικά για μαθητές όλων των ηλικιών, και θα περιλαμβάνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα σχετίζονται με τα σχολικά αντικείμενα και με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Παιδεία για εξασφάλιση του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία και σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν ξεχνάμε το ρόλο που έχουν οι εκπαιδευτικοί ως παιδαγωγοί, να αναπτύσσουν οι μαθητές πνεύμα αλληλεγγύης, συλλογικότητας, αγωνιστικής διάθεσης. Δεν ξεχνάμε και τις ευθύνες όλων αυτών που έχουν διαλύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Όσο και να κουνάνε το δάχτυλο και να επικαλούνται την ατομική ευθύνη του καθενός, δεν μπορούν να κρύψουν τη δική τους αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές και τις οικογένειές τους, συνολικά η εργατική τάξη, θα δώσουν τη μάχη με αίσθημα αλληλεγγύης, αγωνιστικότητας, υπερηφάνειας.