Τους ενοχλεί η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ

Συμπληρώνονται σήμερα 75 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού. Τότε, που στις 9 του Μάη 1945 οι ναζί παραδίδονταν και η σοβιετική κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυμάτιζε στο Ράιχσταγκ. Εκείνη τη μέρα που οι εγκληματίες ναζιστές συνθηκολογούσαν μετά από τον πιο αιματηρό πόλεμο που γνώρισε η ανθρωπότητα. Εναν πόλεμο που κράτησε πεντέμισι χρόνια και κόστισε στην ανθρωπότητα 60 εκατομμύρια νεκρούς, εκατομμύρια τραυματίες και ανάπηρους και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές.

Η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης και τιμής στα εκατομμύρια των θυμάτων της χιτλεροφασιστικής θηριωδίας και των ηρώων αντιφασιστών. Είναι μέρα τιμής στους αγώνες των λαών για την αντίκρουση της χειρότερης ιδεοληψίας που γέννησε ο βάρβαρος καπιταλισμός.

Καθοριστική η συμβολή της ΕΣΣΔ

Στη νίκη επί του «Αξονα» συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν στον αντιχιτλερικό συνασπισμό. Ομως, για την πραγματοποίησή της υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης. Τιμώντας τους αγώνες των λαών δεν ξεχνούμε ότι τη μερίδα του λέοντος στον τραγικό αιματηρό απολογισμό του Αντιφασιστικού Πολέμου είχε o σοβιετικός λαός. Στη Σοβιετική Ενωση ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος κόστισε 27 εκατομμύρια νεκρούς και τεράστιες καταστροφές της χώρας από τις ορδές του Χίτλερ. Ενδεικτικά τα θύματα Βρετανών και Αμερικανών ήταν 375 χιλιάδες και 405 χιλιάδες, αντίστοιχα. Η ΕΣΣΔ ήταν εκείνη που άλλαξε την πορεία του πολέμου με τις επικές μάχες του Στάλινγκραντ και της Μόσχας. Ηταν αυτές οι μάχες που έδωσαν το σήμα της αντεπίθεσης και της τελικής νίκης. Και οι λαοί γνωρίζουν τη συμβολή της ΕΣΣΔ παρ’ όλες τις προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας και τις προσπάθειες του Δυτικού κόσμου να προωθήσει την Απόβαση στη Νορμανδία ως το πιο καθοριστικό σημείο του πολέμου, ενώ ήδη ο Κόκκινος Στρατός αντεπιτέθηκε για την τελική νίκη και την απελευθέρωση των λαών της Ανατολικής Ευρώπης.

Την 1η του Μάη 1945 η Κόκκινη Σημαία υψώθηκε στη Γερμανική Βουλή (Ράιχσταγκ). Τη νύχτα της 8ης προς 9η του Μάη η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων. Τέσσερις μήνες αργότερα (2 Σεπτέμβρη 1945) η Ιαπωνία συνθηκολόγησε μετά τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί της στρατιάς της στη Μαντζουρία. Νωρίτερα οι ΗΠΑ, δίχως να υπάρχει στρατιωτική ανάγκη και διαπράττοντας ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού κατά της ανθρωπότητας στον 20ό αιώνα, έριξαν τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945).

Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή

Τη δική τους σημαντική συμβολή στην αντιφασιστική νίκη είχαν τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιφασιστικά κινήματα. Και σε αυτά ψυχή, οργανωτής και κύριος αιμοδότης ήταν τα κομμουνιστικά κόμματα. Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην Ελλάδα, οι Γάλλοι κομμουνιστές, οι αντάρτες του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και τα κομμουνιστικά κινήματα στις υπόλοιπες χώρες. Και οι Κύπριοι κομμουνιστές, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους εθελοντές του Ισπανικού Εμφυλίου, δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Κορυφαία αντιφασιστική στιγμή ήταν η απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 με την οποία το ΑΚΕΛ κάλεσε τα μέλη του να στρατευτούν οργανωμένα και να πολεμήσουν το χιτλεροφασισμό. Εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν και πολέμησαν το φασισμό, δίνοντας στη συνέχεια την πάλη για αποστράτευση, «προεόρτιο» των σκληρών αντιαποικιακών και ταξικών αγώνων που έδωσε η κυπριακή εργατική τάξη στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’40. Συνολικά ο κυπριακός λαός είχε τη δική του συμβολή στην αντιφασιστική νίκη. Περίπου 30 χιλιάδες Κύπριοι, E/κ και Τ/κ, στρατεύτηκαν εθελοντικά στο νησί μας, αλλά και στο εξωτερικό και πολέμησαν στα μέτωπα της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και αρκετοί άφησαν την τελευταία τους πνοή πολεμώντας το φασισμό.

Συνεχής η πάλη κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού

Η αντιφασιστική νίκη συνέβαλε στην κατάργηση του αποικιακού συστήματος και στην απελευθέρωση των λαών των αποικιών. Δυστυχώς η αποφυγή ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν συνεπαγόταν τον τερματισμό της αιματοχυσίας των λαών. Ο ιμπεριαλισμός έχει άλλα σχέδια και αιματοκυλίζει έκτοτε τον πλανήτη. Ιδιαίτερα μετά την αντεπανάσταση και την ανατροπή της ΕΣΣΔ και την παλινόρθωση του καπιταλισμού, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με κάθε δυνατό πρόσχημα ενέτειναν τις επιθέσεις τους κατά των λαών για να επιβάλουν παγκόσμια κυριαρχία για χάριν των πολυεθνικών μονοπωλίων και της δίψας τους για υπερκέρδη. Oι ιμπεριαλιστικοί κατακτητικοί, επιδρομικοί πόλεμοι παραμένουν στην ημερήσια διάταξη προκαλώντας εκατόμβες θυμάτων και μεγάλες καταστροφές.

Την ίδια ώρα εν μέσω καπιταλιστικών κρίσων σηκώνει κεφάλι ξανά ο φασισμός και η ακροδεξιά σκορπώντας το δηλητήριό τους, υπό την κάλυψη της διαστρέβλωσης και της αντικομμουνιστικής παραχάραξης που στρώνει το χαλί για την αναβίωση του φασισμού. Γι’ αυτό το λόγο παραμένει επίκαιρο το μήνυμα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών και οι αγώνες των λαϊκών δυνάμεων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό. Γι’ αυτό το λόγο παραμένει επίκαιρο το μήνυμα της αντιφασιστικής νίκης των λαών και οι αγώνες των λαϊκών δυνάμεων ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τα μονοπώλια και το φασισμό. Γι’ αυτό το λόγο παραμένει επίκαιρη η αναγκαιότητα της ταξικής συνειδητοποίησης για την εντατικοποίηση της ανατρεπτικής πάλης των λαϊκών μαζών και των εργαζομένων ενάντια στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που παράγει και αναπαράγει την εξαθλίωση, τους πολέμους και το φασισμό.

Στόχος τους να δηλητηριάσουν τα μυαλά των νέων

Παρόλο που αρχικά ο καπιταλιστικός κόσμος εξέθρεψε το ναζισμό με την ελπίδα να τον στρέψει ενάντια στη ΕΣΣΔ, όταν τους κτύπησε συμμάχησαν προσωρινά με την ΕΣΣΔ, αλλά μετά τον Πόλεμο επανήλθαν. Και μέσα στην επίθεση που εξαπέλυσαν ενάντια στη σοσιαλιστική κοινότητα στόχευσαν στην παραποίηση της ιστορίας και της συμβολής της ΕΣΣΔ στην αντιφασιστική νίκη. Ο πόλεμος αυτός μεγιστοποιήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τις ανατροπές στην ανατολική Ευρώπη παρόλο που οι ίδιοι οι εκφραστές του καπιταλισμού ανάγγελλαν το τέλος τάχατες των ιδεολογιών.

Η αντικομμουνιστική πολιτική που ακολουθείται στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες «πυροβολεί» και την αντιφασιστική μνήμη. Και δυστυχώς με τον αντικομμουνισμό τους υποβοηθούν στην αναβίωση του φασισμού, του ναζισμού και του ρατσισμού στις μέρες μας. Το φίδι του νεοναζισμού ελίσσεται στην Ευρώπη και συντηρείται από τις ρεβανσιστικές πολιτικές της Δεξιάς και την ανοχή τής τάχατες δημοκρατικής ΕΕ.

Στο χορό αυτής της υποβάθμισης και διαστρέβλωσης της ίδιας της αντιφασιστικής νίκης μπήκε η ΕΕ και οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ευρώπη που επιχειρούν να μετατρέψουν την 9η του Μάη σε «Μέρα Ευρώπης», αλλά και με την εκστρατεία παραχάραξης και αντικομμουνιστικού μίσους που προωθούν επιχειρούν να εξισώσουν το φασισμό με τον κομμουνισμό…

«Ξεχνούν» το Σύμφωνο του Μονάχου το 1938 (Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία) και μεθοδεύουν να καθιερώσουν την 23η Αυγούστου ως «μέρα ολοκληρωτισμού» λόγω του «Συμφώνου Μολότοφ – Ρίμπεντροπ» του 1939. «Ξεχνούν» ότι με την άρνησή τους και την υπονόμευσή τους ανάγκασαν τη Μόσχα να κερδίσει πολύτιμο χρόνο με το εν λόγω σύμφωνο. Αποκρύπτουν ότι το Σύμφωνο υπογράφτηκε μόνο αφού είχαν ναυαγήσει όλες οι προηγούμενες φιλειρηνικές προσπάθειες της ΕΣΣΔ, καθώς και οι προσπάθειες να συγκροτηθεί αντιχιτλερικό μέτωπο εξ υπαιτιότητας των ιδίων… Αποκρύβουν επιμελώς τη συνεργασία φασιστών με τους ναζί και τους ηρωοποιούν σήμερα ως «αντιστασιακούς στη σοβιετική κατοχή» την ίδια ώρα που σέρνουν ως «τρομοκράτες» στα δικαστήρια υπερήλικους αντιστασιακούς και στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού για δολοφονίες γκεσταμπιτών…

Ο ιμπεριαλισμός επιχειρεί να σβήσει την προσφορά του Κομμουνιστικού Κινήματος, να κρύψει τις κατακτήσεις του σοσιαλιστικού συστήματος. Επιδιώκει να καταστήσει τις νεότερες γενιές ευάλωτες στη μαύρη προπαγάνδα, να τις υποτάξει μαζικά στα σημερινά του εγκλήματα. Ο αντικομμουνισμός αποτελεί παγκόσμια ιδεολογική και πολιτική δράση των κυρίαρχων δυνάμεων, προκειμένου να υψωθούν απέραστα τείχη, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, προς την πάλη για το σοσιαλισμό.

Καμία όμως πλαστογραφία δεν θα σβήσει την εποποιία του Στάλινγκραντ, του Λένινγκραντ, της Μόσχας, του Κουρσκ, της Σεβαστούπολης, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και των παρτιζάνων και αντιστασιακών σε όλη την υφήλιο. Εποποιίες της αντιφασιστικής πάλης που έγιναν ύμνοι στα χείλη των λαών, όπως μερικοί εκ των οποίων μπορείτε να ακούσετε, μαθαίνοντας για την ιστορία τους, στο εξαιρετικό αφιέρωμα του 902.gr.