Τις εφαρμογές ιχνηλάτησης κορονοϊού χρησιμοποιεί η αστυνομία της Μινεσότα για να εντοπίσει διαδηλωτές

Η ιχνηλάτηση επαφών είναι αναμφίβολα ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ωστόσο ο τρόπος συλλογής στοιχείων, αλλά κυρίως αυτός της διαχείρισης αυτών, εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους, όχι μόνο για την ιδιωτικότητα των ενδιαφερομένων, αλλά και για τη διευκόλυνση μέτρων καταστολής και παρακολούθησης σε περιπτώσεις εντελώς άσχετες με την πανδημία, η οποία εξάλλου αργά ή γρήγορα θα ανήκει στο παρελθόν.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων μέσω της παρακολούθησης τοποθεσίας, κινήσεων και επαφών μέσω εφαρμογών κινητού τηλεφώνου, εξίσου επικίνδυνη όμως μπορεί να είναι δυνάμει και η αξιοποίηση υλικού από προσωπικές επαφές με τις αρμόδιες για την ιχνηλάτηση υπηρεσίες. Πως οι φόβοι αυτοί δεν αποτελούν αποκύημα συνωμοσιολογικής φαντασίας φέρνει στο φως η ανακοίνωση του επιτρόπου δημόσιας ασφάλειας της Μινεσότα Τζον Χάρινγκτον, ο οποίος δήλωσε πως αξιωματικοί αξιοποιούν την ιχνηλάτηση για να δουν τις επαφές των διαδηλωτών στη Μινεάπολη, οδηγώντας τις αρχές στο συμπέρασμα ότι πολλά άτομα εκτός πολιτείας υποκινούν τις συγκεντρώσεις.

Ο Χάρινγκτον δε διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί ως “ιχνηλάτηση” και σε ποια μέσα βασίζεται αυτή, το ουσιώδες είναι ωστόσο ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας γίνεται η προσπάθεια να εθιστεί το κοινό στην αξιοποίηση των τεχνικών ιχνηλάτησης με στόχο την κατάπνιξη και τον έλεγχο των “απείθαρχων”.

Την ίδια ώρα, ο αναβρασμός για τη στυγνή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ συνεχίζεται στις ΗΠΑ. (…) Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που πολλές έχουν επιβάλλει για τις βραδινές ώρες.

Ήδη το χαρτί της πανδημίας χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία κοινωνικού αυτοματισμού κατά των διαδηλωτών, με τον κυβερνήτη της Μινεσότα να προειδοποιεί για “έξαρση κρουσμάτων” τις επόμενες βδομάδες λόγω των διαδηλώσεων, αποκρύπτοντας τεχνηέντως ότι η ανοδική τάση στη συγκεκριμένη πολιτεία προϋπήρχε των κινητοποιήσεων, παρά την ύπαρξη περιοριστικών μέτρων, που με άναρχο τρόπο και κατά βούληση των κυβερνητών εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο ιός να υποχωρεί στη χώρα πολύ πιο αργά απ’ ό,τι ακόμα και στις πληγείσες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Εχθρός λαός – Όργιο καταστολής εναντίον των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ

Δακρυγόνα αδιάκριτα στο πλήθος, ακόμα και σε μικρά παιδιά, σπρέι πιπεριού στα μάτια και αθρόες συλλήψεις είναι μόνο λίγα από τα όσα προσφέρει η “πατρίδα των γενναίων” στους “απείθαρχους” πολίτες της αυτές τις μέρες.

Η εικόνα που ήδη κάνει το γύρο του κόσμου δεν είναι από κάποια δυστοπική ταινία ή σήριαλ, αλλά πραγματική σκηνή από το μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσινγκτον φρουρούμενο από πάνοπλους εθνοφρουρούς σε στιλ ρόμποκοπ.

Είναι η εικόνα που συμπυκνώνει την πραγματικότητα στις ΗΠΑ σήμερα, η εικόνα μιας κυβέρνησης στην υπηρεσία ενός συστήματος που βλέπει το λαό ως μέγιστο εχθρό, ιδιαίτερα όταν εκείνος ξεσηκώνεται και διεκδικεί ακόμα και αυτό που έμοιαζε να είναι κατοχυρωμένα αστικά δικαιώματα ισότητας ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή ή άλλο χαρακτηριστικό. (…)

Capitalism means I can’t breathe

Παλμό, φαντασία και δυναμισμό είχε η παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε την Δευτέρα η ΚΝΕ έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στυγνή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και σε ένδειξη συμπαράστασης στους χιλιάδες διαδηλωτές που επί μέρες βρίσκονται στο δρόμο σε μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ.

Τα μέλη κι οι φίλοι της ΚΝΕ σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στην – ως συνήθως – σιδηρόφρακτη από κλούβες πρεσβεία, κρατώντας πλακάτ που σχημάτιζαν τη φράση “Capitalism means I can’t breathe”. Τα συνθήματα που δέσποζαν ήταν: «Ο καπιταλισμός μάς φέρνει ασφυξία, οργάνωση και αγώνας για άλλη εξουσία», «Καμία ανάσα στο σύστημα που γεννάει κρίσεις, πολέμους, ρατσισμό», «Πόλεμος, φτώχεια, ρατσισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Των καπιταλιστών η δημοκρατία, είναι για το λαό καταστολή και βία».

Στις πικέτες διακρίνονταν φωτογραφίες του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και συνθήματα στ’αγγλικά “Είναι ο Τραμπ, ήταν ο Ομπάμα, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ο καπιταλισμός!”

Στο κεντρικό πανό αναγραφόταν “Καμιά “ανάσα” στο σύστημα που γεννάει κρίσεις, πολέμους, ρατσισμό – Αντεπίθεση για την ανατροπή του”.

Από www.katiousa.gr