Μηχανισμοί της ΕΕ παράγουν τις κατευθύνσεις που υλοποιούν οι κυβερνήσεις

Η «ριζοσπαστικοποίηση που γεννάει την τρομοκρατία», στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι «ακραίες και βίαιες ιδεολογίες», αποτελεί την κύρια «διάσταση» της«αντιτρομοκρατικής πολιτικής της ΕΕ». Αυτή η «διάσταση» αξιοποιείται παραπέρα για την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ριζοσπαστικής δράσης των εργαζομένων, με κύρια αιχμή την αντιμετώπιση της «ριζοσπαστικοποίησής» τους. Εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις στα κράτη – μέλη της κυνικά και απροκάλυπτα επιχειρούν να συνδέσουν την «τρομοκρατία» και τη «βία» με την αγωνιστική και επαναστατική πολιτική δράση. Ο όρος «ριζοσπαστικοποίηση» που προσπαθεί να καθιερώσει η ΕΕ ως συνώνυμο της «τρομοκρατίας» ή «αντικοινωνικής», «προβληματικής» συμπεριφοράς, δεν αφορά στενά την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», χρησιμοποιείται σκόπιμα για να συκοφαντήσει αρχικά και στη συνέχεια να ποινικοποιήσει κάθε αγωνιστική φωνή, ιδεολογική αντίληψη και δράση που αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα και πολύ περισσότερο που παλεύει για την ανατροπή του.

Η επίθεση της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στις προοδευτικές ιδέες και τη δράση κλιμακώνεται μέσα από έναν τεράστιο, πολυπλόκαμο μηχανισμό επιδίωξης ιδεολογικής χειραγώγησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ιδρύσει το ονομαζόμενο «Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση» («Radicalization Awareness Network»), ως έναν ακόμη «αντιτρομοκρατικό μηχανισμό» της ΕΕ. Το δίκτυο αυτό αποτελείται από «επαγγελματίες …ερευνητές, κοινωνιολόγους, θρησκευτικούς ηγέτες, ηγέτες της νεολαίας και αστυνομικές αρχές» των κρατών – μελών της ΕΕ ως όργανο ανταλλαγής και συντονισμού «ιδεών, εμπειριών, πληροφοριών και πρακτικών» για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του «βίαιου εξτρεμισμού».

Η ΕΕ χρηματοδοτεί τις «προσπάθειες» των κρατών – μελών της για την «αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού» από διάφορες πηγές, όπως το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη», το πρόγραμμα Erasmus+, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Βασικό στόχο αποτελούν οι νεανικές συνειδήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της «Ενας χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην υπηρεσία των πολιτών»1θεωρεί ως χώρους ανάπτυξης της τέτοιας «ριζοσπαστικοποίησης» τις φυλακές και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρηματοδότηση από το Erasmus+ (το οποίο κατά τ’ άλλα εμφανίζεται ως πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακίνησης σπουδαστών και γενικά νέων) του προγράμματος «Συμβουλευτική Νέων για την Αντιμετώπιση της Ριζοσπαστικοποίησης – Ycare».

Στο εγχειρίδιο «Κατευθυντήριες γραμμές για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής»2 που εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού και προορίζεται για τους εκπαιδευτικούς για να αποτελέσει «εκπαιδευτικό υλικό με τη μορφή ασκήσεων για άμεση χρήση σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο», δηλαδή για διδασκαλία στα σχολεία, αναφέρονται τα εξής χαρακτηριστικά: «Οι τρεις πιο διαδεδομένες μορφές μετασχηματιστικής ριζοσπαστικοποιημένης σκέψης στη σύγχρονη Ευρώπη: Η ακροδεξιά σκέψη, η ακροαριστερή σκέψη και το ριζοσπαστικοποιημένο Ισλάμ».

Στο ίδιο τσουβάλι δηλαδή όσοι ασπάζονται ιδέες για ριζικό κοινωνικό μετασχηματισμό σε μια ανώτερη μορφή κοινωνικής οργάνωσης με τους φασίστες και τους φανατικούς ισλαμιστές.

Και συνεχίζει: «Οι υποστηρικτές των ριζοσπαστικοποιημένων αριστερόφρονων ιδεολογιών (radical leftist ideologies) τοποθετούνται αριστερά από τη σοσιαλδημοκρατία. Η άποψή τους για την κοινωνία συνεπάγεται μία δέσμευση για ισότητα και ανακατανομή εισοδήματος. Οι υποστηρικτές της ριζοσπαστικής αριστεράς ισχυρίζονται ότι αποτελούν ένα βήμα για τις αποκλεισμένες ομάδες, όπως οι μετανάστες και οι άνεργοι. Επιπλέον, απορρίπτουν τις υποκείμενες καπιταλιστικές αξίες, οι οποίες θεωρούνται ως η κύρια αιτία της κοινωνικής ανισότητας. Η άνοδος της κοινωνίας των καταναλωτών καταδικάζεται επίσης από τους αριστερούς εξτρεμιστές και μερικές φορές ζητούν την κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας… (σ.σ. αυτό κι αν είναι “τρομοκρατία”!) (…) Οι ριζοσπαστικοί αριστερόφρονες αντιτίθενται σθεναρά στις καθιερωμένες πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Εχουν εξαιρετικά επικρίνει την πολυεθνική στρατιωτική και οικονομική ρύθμιση, όπως το ΝΑΤΟ και το ΔΝΤ. Επιπλέον, αντιτίθενται στην αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης, της Υγείας και των Μεταφορών, καθώς και στις διεθνείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, όπως η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Επενδύσεων (TTIP) (…) Επίσης, οι περισσότεροι από αυτούς είναι διεθνιστές, επειδή η διασυνοριακή συνεργασία θεωρείται απαραίτητη βάση για να αντισταθεί στην επίθεση του παγκόσμιου καπιταλισμού…».

Γι’ αυτό και στη συνέχεια οι «κατευθυντήριες γραμμές» αναπτύσσουν στρατηγικές ανίχνευσης, πρόληψης και παρέμβασης, ώστε να μην «μολυνθούν» οι νέοι από αυτές τις «καταστροφικές» ιδέες που μπορεί να τους οδηγήσουν στην «τρομοκρατία», δηλαδή στην πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης.

Και επειδή μόνο η ιδεολογική προπαγάνδα της ΕΕ δεν είναι αρκετή, ο μηχανισμός αυτός συμπληρώνεται και με ένα γιγάντιο δίκτυο παρακολούθησης και φακελώματος, εμπλοκής μυστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών – μελών, της Europol και της Eurojust, αστυνομικής καταστολής και διώξεων.

Δίπλα στους γιγάντιους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς παρακολούθησης και συγκέντρωσης στοιχείων σε βάρος των ριζοσπαστών αγωνιστών (SISII, VIS κ.λπ.) έχει συσταθεί και λειτουργεί η μονάδα της Europol για την παρακολούθηση του διαδικτύου, που «επισημαίνει τρομοκρατικό περιεχόμενο» στο διαδίκτυο, όπως το αντιλαμβάνονται η ΕΕ και οι κυβερνήσεις και προειδοποιεί τους παρόχους που το φιλοξενούν (YouTube, Google, Facebook, Twitter) επιδιώκοντας την αφαίρεσή του.

Διόλου τυχαία, στην έκθεση της Europol«Κατάσταση και τάσεις της τρομοκρατίας», που δημοσιοποιήθηκε στις 1/7/2020, εκτιμάται ότι η καραντίνα για την καταπολέμηση της διασποράς της Covid-19 μπορεί να τροφοδοτεί τις διαδικασίες «ριζοσπαστικοποίησης». Σε δηλώσεις της, η Κατρίν ντε Μπολ, διευθύντρια της Europol, ανέφερε ότι «οι ακτιβιστές της άκρας αριστεράς όπως της άκρας δεξιάς και αυτοί που εμπλέκονται στην τζιχαντιστική τρομοκρατία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που δημιουργεί η πανδημία».

Να λοιπόν ποιες είναι οι παράλληλες στοχεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ (όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων που διαδέχτηκε), με το άρθρο 19 του αντιδραστικού τερατουργήματος που προωθεί και τη σύσταση «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας»…

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρώτη διδάξασα…

Δεν πρέπει όμως να αδικήσουμε και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν η «πρώτη διδάξασα» στη διάρκεια της δικής της διακυβέρνησης στην προώθηση και …δημιουργική συμβολή της στην «πολιτική της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης» της ΕΕ.

Το 2016 εκδόθηκε «οδηγός τσέπης» από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. (Δ/νση Κρατικής Ασφάλειας) και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας με τίτλο «Δράσεις κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού – Οδηγός για Επαγγελματίες Πρώτης Γραμμής», που συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και από τον κρατικό προϋπολογισμό και συγκεκριμένα τις πιστώσεις του έργου ΣΑΕ 050/2 «Δράσεις κατά της Ριζοσπαστικοποίησης και του Εξτρεμισμού».

Το 2017, και πάλι με συγχρηματοδότηση της ΕΕ και πιστώσεις από το ίδιο έργο του κρατικού προϋπολογισμού, διατέθηκαν 750.000 ευρώ για πρόγραμμα «Πλαισίωση και καθοδήγηση, μέσω του αθλητισμού, των νέων που διατρέχουν κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης». Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτούσε με έως 60.000 ευρώ 15 τοπικά αθλητικά σωματεία και φορείς που θα συνεργάζονταν με την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική, ώστε «να εστιάζουν, μέσω του αθλητισμού, στην παρακολούθηση και την πρόληψη διαδικασιών ριζοσπαστικοποίησης».3

Στον κατάλογο των δράσεων του προγράμματος που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «…δραστηριότητες που αποσκοπούν στην υποστήριξη διαδικασιών καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης, οι οποίες υλοποιούνται από επιλέξιμους αιτούντες σε συνεργασία με τοπικές αρχές που είναι υπεύθυνες για θέματα ριζοσπαστικοποίησης, τρομοκρατίας και αστυνόμευσης».

Δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει τη …δημιουργική φαντασία των ΣΥΡΙΖΑίων, που έβαζαν τοπικά αθλητικά σωματεία να συνεργάζονται με την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» με ανταμοιβή 60 χιλιάδες ευρώ. Οχι δηλαδή τέτοια νεοφιλελεύθερα πράγματα που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με Υπηρεσίες, Διευθύνσεις κ.λπ., και μάλιστα …χωρίς έπαθλα. Γίνεται έτσι καλύτερα κατανοητό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του δεν πείραξε «τρίχα» από τον τρομονόμο.

Παραπομπές:

1. COM (2009) 262 τελικό

2. YOUTH COUNSELLING AGAINST RADICALISATION – GUIDELINES FOR FRONT-LINE WORKERS – Συγγραφείς: Freek de Meere, Lisa Lensink, Verwey Jonker Instituut, Utrecht, Netherlands – Project number: 2015-1-NL01-KA202-008861

3. https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/122414_rizospastikopoiisi-poioys-pragmatika-fobatai-i-eyropi

 

Ε.Κ.
Από τον Ριζοσπάστη (εκφραστικό όργανο της Κ.Ε. του ΚΚ Ελλάδας)