Να καταδικαστούν οι εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής

Μετά από έξι σχεδόν χρόνια (453 συνεδριάσεις) από τη μέρα που ξεκίνησε η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 4/9 η ακροαματική διαδικασίαμε τις τελευταίες αγορεύσεις των υπερασπιστών των ναζιστών και την Τετάρτη 7 Οκτώβρηαναμένεται η αναγγελία της απόφασης του δικαστηρίου.

Η δίκη υπενθυμίζεται άρχισε στις20 Απρίλη 2015 στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις φυλακές Κορυδαλλού, με πρόεδρο του δικαστηρίου την Μαρία Λεπενιώτη. Στη σύνθεση μετείχαν ακόμη η Γεσθημανή Τσουλφόγλου και ο Ανδρέας Ντόκος και ως αναπληρωματικά μέλη η Μαρία Βάρκα και ο Δημήτρης Ανέστης. Εισαγγελέας κληρώθηκε η Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή τον Στέλιο Κωσταρέλλο.

Οι κατηγορούμενοι είναι 69, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος και οι 17 ναζιστές πρώην βουλευτές που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συνεκδικάζονται, επίσης, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, η δολοφονική ενέδρα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και η δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα, αλλά και δεκάδες άλλες υποθέσεις που συσχετίζονται και αφορούν εγκληματικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα.

Η εξέλιξη της δίκης θα ήταν διαφορετική αν οι τότε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάρει από την αρχή τα αναγκαία μέτρα για την επιτάχυνση της υπόθεσης. Η αποκλειστική απασχόληση των μελών του δικαστηρίου και η διεξαγωγή της στο Εφετείο, μέτρα που ζητούσε από την αρχή η Πολιτική Αγωγή, αποδείχθηκε – όταν εφαρμόστηκαν τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια της δίκης – πως ήταν και αναγκαία και εφικτά.

Οι δικηγόροι, της οικογένειας Φύσσα (Χρύσα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Τζέλης, Ελευθερία Τομπατζόγλου), των Αιγύπτιων αλιεργατών (Δημήτρης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας, Κώστας Παπαδάκης), των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ (Αντώνης Αντανασιώτης, Αγγελος Βρεττός, Ελένη Ζαφειρίου, Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, Μάνος Μαλαγάρης, Τάκης Σαπουντζάκης, Χάρης Στράτης), συνέβαλαν σημαντικά στην αποκάλυψη της αλήθειας, στην ανάδειξη των ατράνταχτων αποδεικτικών στοιχείων για τον εγκληματικό ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής.

Η μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής έφτασε στο τέλος της και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για να επισφραγίσει τα αδιαμφισβήτητα και αμέτρητα αποδεικτικά στοιχεία για την εγκληματική δράση των απογόνων των ταγματασφαλιτών και των δοσίλογων, της «σποράς των ηττημένων του ’45, των εθνικοσοσιαλιστών, των φασιστών (…) των μαχαιροβγαλτών (…)» όπως δήλωνε ο αρχηγός τους, Μιχαλολιάκος.

Ναζιστική εγκληματική οργάνωση

Τι αποδείχθηκε τελικά στη δίκη από τις καταθέσεις των μαρτύρων και από τα συντριπτικά στοιχεία των ηχητικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, βίντεο, φωτογραφίες και τους σκληρούς δίσκους των χρυσαυγιτών;

Οτι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής απορρέει με άμεσο και ευθύ τρόπο από την ίδια την ιδεολογία της και ότι τα εξεταζόμενα εγκλήματα τελέστηκαν για την εφαρμογή των σκοπών της. Αποδείχθηκε ότι πίσω από τα εγκλήματα που τέλεσαν στελέχη και μέλη της βρίσκεται η ίδια η ναζιστική ιδεολογία και οργάνωση, ότι έδρασαν και δρουν ως πολιτικοί απόγονοι των συνεργατών των ναζί, των γερμανοτσολιάδων και των δοσίλογων.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης ο μισανθρωπικός και ρατσιστικός της χαρακτήρας, οι διασυνδέσεις της με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. ο ανεκτικός έως προκλητικός ρόλος αστυνομικών στη δολοφονία Φύσσα ή η συμπόρευση της Χρυσής Αυγής με τους εργολάβους και τους εφοπλιστές στη Ζώνη του Περάματος για το χτύπημα του ταξικού σωματείου και του ΠΑΜΕ).

Υπενθυμίζουμε επίσης το στήσιμο δουλεμπορικών γραφείων ανά την Ελλάδα από τη Χρυσή Αυγή με τον μανδύα της εύρεσης εργασίας σε Ελληνες, σε συμφωνία με εργοδότες για την εξασφάλιση φθηνών εργατών χωρίς δικαιώματα, πλήθος τοποθετήσεών της στη Βουλή υπέρ των εφοπλιστών, προσπάθειες για δουλεμπορικό σωματείο στη Ζώνη από κοινού με εργοδότες και τα τσιράκια τους, με υποσχέσεις ότι θα χαμηλώσουν τα μεροκάματα και θα σταματήσουν τις απεργίες…

Πλήθος εγκληματικών πράξεων στο πλαίσιο δομημένης οργάνωσης

Και η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας (δολοφονία Φύσσα, δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δολοφονικές επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες, «Αντίπνοια», «Συνεργείο» κ.ά.) κατέδειξε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική, ναζιστική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, με επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον κατηγορούμενο αρχηγό της Ν. Μιχαλολιάκο, με διαρκή επιχειρησιακή δράση, που λειτουργεί με οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούν τα κατάλληλα εκπαιδευμένα και οπλισμένα μέλη, τα τάγματα εφόδου. «Ο ναζισμός βάζει στο στόχαστρο αλλοδαπούς, αντιφρονούντες, επεδίωξε τον αφανισμό Εβραίων, κομμουνιστών», ανέφεραν μάρτυρες. Το ναζιστικό πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής (φυλετική καθαρότητα, βίαιη αντιμετώπιση, έως και φυσική εξόντωση των αντιπάλων κ.ά.) δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί παρά από μία στρατιωτικού τύπου οργάνωση με απόλυτη πειθαρχία, με τυφλή υπακοή των κατώτερων στους ανωτέρους και πάνω απ’ όλα στον αρχηγό, και με ετοιμοπόλεμα τάγματα εφόδου.

Αυτό που αποδείχθηκε και από τη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων είναι η τέλεση πλήθους εγκληματικών πράξεων στο πλαίσιο δομημένης οργάνωσης. Αποδείχθηκε ξεκάθαρα η ταύτιση πολιτικού κόμματος και εγκληματικής οργάνωσης. Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι μπορεί να είχαμε κι άλλες δολοφονίες εκτός του στοχοποιημένου Παύλου Φύσσα αλλά και του Σαχζάτ Λουκμάν. «Αν ήξεραν ότι είμαι ζωντανός, δεν θα με άφηναν. Πίστεψαν ότι με σκότωσαν», κατέθεσε ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αμπουζίντ Εμπάρακ, που υπέστη δεκάδες χτυπήματα με ξύλα και σίδερο. «Αν τους εξόντωναν βιολογικά», όπως ειπώθηκε από τους μάρτυρες για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, «μπορεί το Συνδικάτο να λειτουργούσε στη Ζώνη, αλλά θα ήταν αποδυναμωμένο, γιατί θα είχαν σπείρει οι χρυσαυγίτες μαζικά την τρομοκρατία και το φόβο στους εργάτες», «και μόνο τα όπλα που χρησιμοποίησε το τάγμα εφόδου είναι αρκετά για να γίνει φανερό ότι η επίθεση ήταν δολοφονική: Στειλιάρια με μεταλλικές απολήξεις, που είχαν προσαρμοσμένες πάνω τους λάμες και καρφιά»!

Βοούν τα αποδεικτικά στοιχεία

Τι να πρωτοπαραθέσει κανείς από το αποδεικτικό υλικό που αναδείχθηκε στη διαδικασία! Για τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, ως κίνητρο της εγκληματικής δράσης: Τεράστιο υλικό, με άρθρα και δηλώσεις των χρυσαυγιτών που εξυμνούν τον Χίτλερ, το ναζιστικό καθεστώς και τις θηριωδίες του στο όνομα της ανωτερότητας της άριας φυλής, φωτογραφίες με τις σβάστικες, τα SS και άλλα ναζιστικά σύμβολα.

Για τον εγκληματικό χαρακτήρα της, τον αλληλένδετο με τη ναζιστική ιδεολογία της: Πλήθος φωτογραφιών και βίντεο, με τα τάγματα εφόδου που δρουν οργανωμένα, ηχητικές συνομιλίες και μηνύματα με εντολές κ.ά. Το γνωστό βίντεο του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου: «Είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945, αυτοί είμαστε οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες…». Ενδεικτικά να αναφέρουμε από τις ομιλίες του: «Αμα γίνουν τώρα εκλογές θα έχουμε Βουλή της Βαϊμάρης… Μετά τη Βαϊμάρη ξέρετε τι ακολούθησε. Ε, λοιπόν, για κάτι τέτοιο αγωνιζόμαστε και εμείς στην Ελλάδα…». Για τις επιθέσεις στους μετανάστες σε περιοχές της Αθήνας αναφέρει ο αρχηγός της: «Δεν κάνει τίποτα, λέει, η Χρυσή Αυγή (…) Ε, ποιοι μαχαιρωθήκανε τότε σ’ αυτές τις περιοχές για να μείνουνε κάποια κομμάτια ελληνικά; (…)».

Αναφερόμενος ο Μιχαλολιάκος στο πογκρόμ κατά μεταναστών: «…μπόρεσε η Χρυσή Αυγή και άδειασε το Εφετείο… Εγινε μια ολόκληρη μάχη και εγώ προσωπικά δεν ήμουν απών, εκεί ήμουν».

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον σκληρό δίσκο του πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη για τη στρατιωτική δομή και εκπαίδευση, αντίστοιχη των ειδικών δυνάμεων του στρατού. Το περιβόητο βίντεο όπου δίνει οδηγίες για επίθεση και εξηγεί πώς λειτουργούν τα τάγματα εφόδου, με στρατιωτική πειθαρχία και εκκίνηση από τα γραφεία της: «Ο,τι κινείται σφάζεται».

Για τη μόνιμη στρατιωτικοποιημένη δομή των ενόπλων εκπαιδευμένων μελών, τα γνωστά τάγματα εφόδου, τι να πρωτοαναφέρουμε. Την ομιλία του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου – «Ας μάθουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένας πειθαρχημένος στρατός…» – ή τα όσα λέει ο Ηλ. Κασιδιάρης για τη σημασία τού να βρίσκονται τα τάγματα εφόδου «εκεί που ακόμα υπάρχουν συγκεντρώσεις και συμπλοκές».

Χαρακτηριστικό και το βίντεο με τίτλο «Πατριωτική πολιτοφυλακή», όπου εκπαιδεύονται στελέχη της (π.χ. Τσακανίκας, Καζαντζόγλου) για στρατιωτική επιχείρηση σε αστικό ιστό. Για τον μηχανισμό συγκάλυψης της Χρυσής Αυγής, που παρείχε πλήρη κάλυψη στα μέλη της, προέκυψε ότι ουδέποτε προχώρησε σε πειθαρχικές ποινές ή διαγραφές μελών. Κορωνίδα αποτελεί η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Π. Φύσσα από τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης. Ενώ παραμένει το ερώτημα: «Τον Ρουπακιά γιατί δεν τον διέγραψαν ποτέ;».

Χαρακτηριστικό αποδεικτικό υλικό τα τάγματα εφόδου στη Νέδα αλλά και αλλού, όπου εκπαιδεύονται ως παραστρατιωτική οργάνωση, με ρούχα παραλλαγής, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, ασπίδες, κοντάρια, σε παράταξη με επικεφαλής που δίνει παραγγέλματα.

Τεράστιος ο οπλισμός της χρυσαυγίτισσας αστυνομικού Πόπορη. Αρκεί να θυμηθούμε ότι βρέθηκαν κάλυκες των 7,62 χιλιοστών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικά όπλα…

Ο ρόλος του εργατικού – λαϊκού κινήματος

Αξίζει να θυμίσουμε την απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου, που «δεν είδε και δεν άκουσε» τίποτα από όλα τα παραπάνω και σηματοδότησε το «ξέπλυμα» των ναζιστών, για να συνεχίσουν την εγκληματική δράση τους και την τραμπούκικη επιβολή των επιδιώξεών τους, πρωτίστως κατά του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Δεν ήταν τυχαία αυτή η πρόταση. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι η δράση της Χρυσής Αυγής πάει πολλά χρόνια πίσω και ότι αντιμετωπιζόταν με ανοχή από τις διωκτικές αρχές και από δικαστικούς και εισαγγελικούς κύκλους. Για παράδειγμα, τη δολοφονική επίθεση στον Δ. Κουσουρή, που σώθηκε από «θαύμα» το 1998 από τάγμα εφόδου με επικεφαλής τον γνωστό ως «Περίανδρο», κατά κόσμον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, πάλαι ποτέ υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής και δεξί χέρι του αρχηγού της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης η… ανάσα του κινήματος επηρέαζε τις εξελίξεις, διευκόλυνε τους μάρτυρες, τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, απέναντι στη συνηθισμένη τρομοκρατία όσων προέρχονται και εκφράζουν τη Χρυσή Αυγή.

Ο λαός, η νεολαία και βεβαίως τα θύματα της εγκληματικής – ναζιστικής οργάνωσης απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία της από το δικαστήριο. Να ολοκληρωθεί η δίκη με τους ναζιστές – εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στη φυλακή!

Ομως είναι αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να αποθέσει το ρόλο αντιμετώπισης του φασισμού – ναζισμού, όπως εκφράζεται και από τη Χρυσή Αυγή, στη Δικαιοσύνη. Αυτό το έργο είναι υπόθεση του λαού και το αποδεικνύει όχι μόνο η απαράδεκτη εισαγγελική πρόταση αλλά και η στάση των αστικών κομμάτων, κυβερνήσεων, τοπικών διοικήσεων κ.λπ. και στη διάρκεια της δίκης, που χαϊδολογούσαν τους ναζί και ψάρευαν στα βρωμόνερα της εγκληματικής οργάνωσης, του φασισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού.

Η καλύτερη απάντηση στη Χρυσή Αυγή και γενικότερα στο φασισμό στη χώρα μας, όπως διδάσκει η Ιστορία, μπορεί να δοθεί πολιτικά, από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τη νεολαία, με την απομόνωσή της παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης, σε κάθε γειτονιά. Και πάνω απ’ όλα με τον αγώνα για την ανατροπή αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννάει και τρέφει τέτοια εκτρώματα.

Από τον Ριζοσπάστη (εκφραστικό όργανο της Κ.Ε. του ΚΚ Ελλάδας)