Απαράδεκτη τουρκική ενέργεια

Τη νέα απαράδεκτη ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚ Ελλάδας με ερώτησή της προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ. Η ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης έχει ως εξής:

«Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αποτελεί νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτή η κίνηση εντάσσεται στην επιδίωξη διαιώνισης της κατοχής στο 37% του νησιού και της προώθησης διχοτομικής λύσης του κυπριακού ζητήματος, που απεργάζονται η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η τουρκική αστική τάξη και με αυτήν την κίνηση επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Αξιώνει επίσης μερίδιο από τις επεμβάσεις της που υποθάλπουν οι ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ σε Συρία, Λιβύη και Ιράκ, ενώ επεμβαίνει στρατιωτικά στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία. Αξιοποιεί τη στρατηγική ευρωατλαντική στόχευση για να κρατηθεί η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο ενθαρρύνοντας την προκλητικότητά της προκειμένου να μειωθεί η ρωσική επιρροή.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή εγκυμονεί κινδύνους για τους λαούς μιας και η καπιταλιστική οικονομική κρίση ενισχύει τους ανταγωνισμούς και τους εθνικισμούς για το κυνήγι του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Οι ενέργειες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν μπορούν να εγγυηθούν για τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά στην πράξη ανοίγουν το δρόμο για να προωθηθεί η επιζήμια για τους λαούς συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.

Με βάση τα παραπάνω πώς τοποθετείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής στο αίτημα να σταματήσει το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων και τα σχέδια για διχοτομική λύση του κυπριακού, να τερματιστεί η κατοχή του 37% της κυπριακής Δημοκρατίας που διαιωνίζεται για 46 χρόνια;».

Η απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει τα Βαρώσια αποκαλύπτει την υποκρισία ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη για την απόφαση του Ρ. Τ. Ερντογάν για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου τωνΒαρωσίων, το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση Ερντογάν για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η απόφαση αυτή είναι ενταγμένη στη διαιώνιση της 46χρονης τουρκικής κατοχής στο 37% των εδαφών της Κύπρου και αποτελεί μέρος των διχοτομικών σχεδίων που εξυφαίνονται.

Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν, για άλλη μια φορά, την υποκριτική στάση της ΕΕ, των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που φουσκώνουν τα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, προωθώντας στρατηγικές σχέσεις με την αστική τάξη της Τουρκίας. Παράλληλα, εκθέτουν την κυβέρνηση της ΝΔ, που εμπλέκει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό στον λαό.

Σήμερα, γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο να δυναμώσει η απαίτηση για Κύπρο ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

Από το 902.gr