Επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Nοέμβρης του 1973. Τότε, που οι ερπύστριες του τανκ έφραζαν το δρόμο της ελληνικής νεολαίας και του λαού κατά της φασιστικής χούντας. 47 χρόνια μετά τις 17 Νοέμβρη του ’73, το Πολυτεχνείο συγκινεί, εμπνέει, θυμίζει πως τα οράματά του τότε είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρα.

Κόντρα σε όσους έχουν «πάρει εργολαβία» τη «μουσειοποίησή» του, τη διαγραφή της ιστορικής μνήμης για τις αιτίες που οδήγησαν στην αμερικανοκίνητη χούντα, οι ταξικές δυνάμεις γνωρίζουν ότι η καλύτερη τιμή στον Νοέμβρη του ’73 είναι η συνέχιση του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών, η συνέχιση της πάλης ενάντια στα συμφέροντα των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού. Αλήθεια πόσο εκτός της σημερινής πραγματικότητας είναι συνθήματα όπως «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ»;

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που οδηγεί το λαό στην φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό. Ιδιαίτερα τώρα που η αστική εξουσία στην Ελλάδα, φοβόμενη τα διαχρονικά μηνύματα του Πολυτεχνείου και τη λαϊκή πάλη, έχει βάλει σε γύψο τα δικαιώματα με πρόφαση την πανδημία. Θυμίζοντας εποχές Χούντας, έχουν απαγορεύσει τη συνάθροιση άνω των 3 ατόμων σε όλη την ελληνική επικράτεια με πρόφαση την πανδημία και την απαγόρευση της αντι-ιμπεριαλιστικής κινητοποίησης για το Πολυτεχνείο. Για να πάρουν όμως για άλλη μια φορά πληρωμένη απάντηση από το ταξικό κίνημα και τους κομμουνιστές ότι το Πολυτεχνείο θα τιμηθεί και οι σημερινοί αγώνες θα συνεχιστούν πάνω από κάθε απαγόρευση! Περισσότερα για τις αντιδράσεις εδώ.

Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου ας θυμηθούμε επίσης παλαιότερες αναλύσεις μας και αναδημοσιεύσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την αμερικανοκίνητη φασιστική χούντα:

Το Πολυτεχνείο ήταν πάλη λαϊκή

Το Πολυτεχνείο ζει!

Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ!

Ο Κώ­στας Κα­ζά­κος για το θέ­α­τρο την πε­ρί­ο­δο της δι­κτα­το­ρί­ας