Νέο φαγοπότι στις πλάτες του λαού

Η ασυδοσία των τραπεζών και το πλιάτσικο που στήνεται για άλλη μια φορά για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος δεν έχει τελειωμό.

Τι ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση;

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, δηλαδή η κρατική εταιρεία που στήθηκε για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια του Συνεργατισμού μετά το κλείσιμο του, θα μετατραπεί στην πολυσυζητημένη κακή τράπεζα και θα αγοράσει ΜΕΔ και από άλλες τράπεζες.

Γεγονός 1: Για να γίνει αυτό, το κράτος πρέπει να εκδώσει ομόλογο, να δανειστεί δηλαδή για να αποκτήσει ρευστότητα την οποία θα διοχετεύσει στις τράπεζες για άλλη μια φορά.

Γεγονός 2: Οι τράπεζες ήδη έχουν πουλήσει τα κόκκινα δάνεια τους σε εταιρείες διαχείρισης δικές τους και έχουν ήδη ξεφορτωθεί από το χαρτοφυλάκιο τους τα «μικρά προβληματικά δάνεια», μόνο τα δικά σου δάνεια και τα δικά μου όμως.

Γεγονός 3: Στις τράπεζες έχουν παραμείνει τα δάνεια των μεγαλοεπιχειρηματιών με εκατομμύρια κόκκινο δανεισμό, δάνεια τα οποία θέλουν να αναλάβει σήμερα η ΚΕΔΙΠΕΣ, να χρεωθεί το κράτος για να τα αγοράσει.

Γεγονός 4: Οι τράπεζες με αυτόν τον τρόπο ξεφορτώνονται δάνεια που γνωρίζουν πως ουδέποτε θα εισπράξουν, αφού δεν ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε εκκαθαρίσεις αυτών των μεγαλοεταιρειών.

Γεγονός 5: Η Κυβέρνηση και οι διορισμένοι της θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να «διαπραγματευτούν» τους όρους και το τελικό ποσό αποπληρωμής ή και διαγραφής. Με την αξιοπιστία της συγκεκριμένης κυβέρνησης να βρίσκεται στο ναδίρ, τολμούν να ανακοινώνουν εξαγορά κόκκινων δανείων μεγάλο-οφειλετών κυρίως developers, αφού γνωρίζουν πως δεν θα υπάρχει οργανωμένη αντίδραση από κανένα πολιτικό κόμμα. Οι εκλεκτοί/διορισμένοι στην ΚΕΔΙΠΕΣ θα διαχειριστούν δημόσιο χρήμα για εξαγορά δανείων, χωρίς κανένας να αμφισβητεί το θράσος τους.

Γεγονός 6: H Κυβέρνηση και οι διορισμένοι της δεν έχουν καμία διάθεση να «ξηλώσουν» όλους αυτούς τους «στυλοβάτες» της οικονομίας για να εισπράξουν τα δικά τους κόκκινα δάνεια που θα αγοράσουν. Η διαχείριση αυτών των δανείων θα γίνεται υπό κυβερνητική προστασία πλέον με αυτό το τρόπο

Γεγονός 7: Ο τερματισμός του Κυπριακού Προγράμματος Πολιτογραφήσεων, άφησε το φαγοπότι στη μέση. Η ροή χρήματος σταμάτησε απότομα να εισρέει στα ταμεία των τραπεζών, χρήμα που πήγαινε έναντι των δανείων αυτών. Με την απόφαση της αυτή η Κυβέρνηση διασφαλίζει από τη μία πως οι Τράπεζες δεν θα έχουν κόστος από τον τερματισμό του προγράμματος και από την άλλη οι μεγαλο-οφειλέτες/developers θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ασυλία που είχαν μέχρι σήμερα.

Γεγονός 8: Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα νέο μνημόνιο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με τις επόμενες γενιές να φορτώνονται για άλλη μια φορά με την ανοχή όλων το φαγοπότι των τραπεζών και των κεφαλαιοκρατών.

Γεγονός 9: Η σιωπή δεν είναι απλά συνενοχή. Είναι έγκλημα εις βάρους τους λαού και όσοι τα σχεδιάζουν, αλλά και όσοι τα αποδέχονται πρέπει να λογοδοτήσουν έγκαιρα αυτή τη φορά.

Δυστυχώς όσο δεν υπάρχει η «άλλη» φωνή που θα τα καταδικάσει και θα ξεσηκώσει τον κόσμο σε αγώνες ανατροπής, συνεχίζουν προκλητικά να στηρίζουν με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο το κεφάλαιο, με δημόσιο δανεισμό που θα πληρωθεί από εσένα και μένα, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.