Βόμβα για το σκάνδαλο Συνεργατισμού

Βόμβα για το σκάνδαλο Συνεργατισμού.

Προς παραγραφή τα αστικά αδικήματα, διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο.

Θυμάστε το πόρισμα για τον Συνεργατισμό; Ένα πόρισμα κόλαφος που δεν συμφέρει ούτε στην Κυβέρνηση, ούτε στην αξιωματική αντιπολίτευση να θυμόμαστε. Ένα πλιάτσικο με όλη τη σημασία της λέξης στήθηκε στις πλάτες του λαού χωρίς ντροπή και χωρίς ποτέ ουσιαστικά να λογοδοτήσει κανένας.

Έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου, όχι η βουλή, ούτε φυσικά η Κυβέρνηση. Ο Γιώργος Αρέστη, ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής αποδεικνύετε πιο έντιμος από όλους. Φτάσαμε στο σημείο αντί να καλεί η Βουλή τον Αρέστη -τον κάθε Αρέστη- να διερευνήσει, να καταδείξει, να κατονομάσει τους ενόχους για το σκάνδαλο του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο

Τους έκανε μεγάλη χαλάστρα ο κ. Αρέστη, γιατί, ενώ το θέμα είχε ουσιαστικά καταχωνιαστεί και προσφερόταν μόνο για πολιτικές αντιπαραθέσεις και συσπειρώσεις ήρθε να τους μιλήσει για ευθύνες της Βουλής. Μπορούσε να ήταν απλά μια τυπική συνεδρία με όλους να συμφωνούν γενικά και αόριστα για απόδοση ευθυνών, οι μέρες και οι μήνες θα περνούσαν συζητώντας για την παραίτηση Γιολίτη ή για την πλουσιοπάροχη στήριξη που πρέπει να τύχουν οι φίλοι τους οι ξενοδόχοι.

Προειδοποίησε την κοινοβουλευτική Επιτροπή και αναλαμβάνοντας ρόλο που δεν του αναλογεί, προσπάθησε να φέρει προ των ευθυνών τους, όλους τους αρμόδιους φορείς, Βουλή Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία

Μάθαμε πως υπάρχουν πληθώρα αστικών και ποινικών αδικημάτων. Μίλησε για μεγάλο φαγοπότι και για υπό εξέλιξη σκάνδαλο εις βάρος χιλιάδων δανειοληπτών, με εμπλοκή της Altamira, η οποία διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια του Συνεργατισμού. Η Βουλή όμως, ούτε ξέρει, ούτε άκουσε.

Σε αντίθεση με τη Βουλή, σε μας δεν προκαλεί καμία έκπληξη το συγκεκριμένο γεγονός, αφού τα βιώνουμε στο πετσί μας, είτε εμείς, είτε η οικογένεια μας, ή φίλοι μας, αφού τις ίδιες μεθόδους με την Altamira χρησιμοποιήσαν πολλοί συνεργατιστές/τοκογλύφοι. Για αυτό ακριβώς το λόγο, κανένα κόμμα δεν αξιοποίησε, ούτε κανένα κόμμα ζήτησε ποτέ εξηγήσεις για την περίφημη λίστα που καταγράφει σε ποιους κατάληξε η περιουσία του Συνεργατισμού.

Η λίστα που καταγράφει αυτούς τους τοκογλύφους, η λίστα που δείχνει που κατέληξαν τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού, πάλεψαν με νύχια και με δόντια να μην δοθεί στον Γενικό Ελεγκτή, αλλά ούτε και να δημοσιοποιηθεί. Τα κόμματα όμως την έχουν στα χέρια τους για πάνω από 1 χρόνο. Μια λίστα ντροπής που φιγουράρουν Συνεργατιστές επώνυμοι, κομματικά στελέχη, από τα «καλά και πειθαρχημένα».

Η διαδικασία απλή, όπως στις εποχές των παππούδων μας, Συνεργατιστές στελέχη από όλα τα κόμματα, φρόντιζαν να παίρνουν έναντι δανείων, σε εξευτελιστικές τιμές σπίτια χωράφια, οικόπεδα του φτωχού του κόσμου, όπου στη συνέχεια όσα είχαν βάλει στο μάτι, τα αγόραζαν οι ίδιοι σαν κοινοί τοκογλύφοι.

Κάλεσε τη Βουλή να παρέμβει και να εξετάσει τις διαδικασίες που ακολουθεί η Altamira κατά την εκτίμηση και πώληση δανείων, αφού «κάποιοι θησαυρίζουν και γίνονται εκατομμυριούχοι», όπως είπε ο κος Αρέστη, και που προφανώς τη Βουλή δεν την ενδιαφέρει, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος υποφέρει και θα πιάσουν τα δάνεια του και θα τα πάρουν στην Ισπανία». Κατά τον ίδιο, ακίνητα αξίας €100 χιλ., εκτιμήθηκαν €20 χιλ., λόγω της αδυναμίας του ιδιοκτήτη και χρεωκοπημένου δανειζόμενου να προχωρήσει σε δική του εκτίμηση.

Ένα γεγονός που ο κόσμος το έχει τούμπανο και η Βουλή, ο Γενικός Ελεγκτής, ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, η Κεντρική Τράπεζα, και ο Γενικός Εισαγγελέας, το έχουν κρυφό καμάρι.

Η Altamira, παρότι είναι ιδιωτική εταιρεία, συνδέεται με την ΚΕΔΙΠΕΣ, μια κρατική εταιρεία, η οποία προέκυψε με το κλείσιμο του Συνεργατισμού. Βάση του πορίσματος, η συμφωνία του Συνεργατισμού με την Altamira δεν ήταν η πιο συμφέρουσα για την τράπεζα, αλλά προωθήθηκε απο το Δ.Σ του Συνεργατισμου, παρουσιάζοντας την με κάθε ευκαιρία ως να ήταν μονόδρομος.

Και ενώ στο πόρισμα γίνεται εισήγηση για την εξέταση ποινικών ευθυνών του κ. Κουρουνά, πρώην επικεφαλή για τα κόκκινα δάνεια στον Συνεργατισμό και νυν διευθυντή της Altamira, για τις μεθόδους με τις οποίες προώθησε την Altamira, καμιά διαδικασία δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Η ίδια εισήγηση για εξέταση ποινικών ευθυνών ισχύει και για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Συνεργατισμού, Νικόλα Χατζηγιάννη, για σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις.

Η Altamira, επιβλήθηκε ουσιαστικά με σκοτεινές διαδικασίες μέσα στην κυπριακή κοινωνία για να ενεργήσει σαν αρπακτικό, μαζεύοντας περιουσίες του κόσμου. Μια διαδικασία που στήριξε εκτός από τον τότε Υπουργό Οικονομικών και το Δ.Σ. του Συνεργατισμού. Και ενώ μέσα στο Δ.Σ. του Συνεργατισμού υπήρχε διορισμένο μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, ουδέποτε είχε διαχωρίσει την θέση του.

Ο κ. Χατζηγιάννης, ο κολλητός τους Χάρη Γεωργιάδη, είχε καταδικαστεί από την Τράπεζα Κύπρου, λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων, αλλά η Κεντρική Τράπεζα έδωσε την έγκριση της για το διορισμό του.

Ο Γενικός Ελεγκτής με τοποθέτηση του, υποστήριξε πως υπάρχει ο κίνδυνος μετά από τρία χρόνια να παραγραφούν οι αστικές ευθύνες, έχουν δηλαδή περιθώριο 2 μηνών.

Το ΑΚΕΛ κάλεσε τη Νομική Υπηρεσία να καταθέσει σχετική γραπτή ενημέρωση στη Βουλή, που ο κάθε ένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό. Απάντηση θα πάρουν αν πάρουν, μετά την πάροδο των 2 μηνών, για να ζήσουν όλοι καλά και εμείς χειρότερα.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που έγιναν στη Νομική Υπηρεσία, στις οποίες ειπώθηκε πως δεν μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες από το μεγαλομέτοχο της ΣΚΤ (υπουργός Οικονομικών), αλλά υπάρχει και νομοθεσία για την αναδιάρθρωση Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Οικονομικών ή εκπρόσωπος του, δεν έχουν ευθύνες, εκτός εάν πρόκειται για σοβαρή αμέλεια. Μια ακόμα επιτυχία του νομοθετικού σώματος που φρόντισε εκ των προτέρων να απαλλάξει από τις ευθύνες τα πολιτικά πρόσωπα.

Στην ίδια συνεδρία ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως υπάρχουν υποθέσεις για τις οποίες το κράτος μπορεί να καταχωρήσει αστικές αγωγές, αλλά δεν το έχει πράξει εξαιτίας των περίπλοκων θεμάτων. Και ως γνωστόν η Νομική Υπηρεσία δεν μπορεί να ασχοληθεί με περίπλοκα θέματα. Μόνο με τα απλά, και κυρίως με όσα δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, τράπεζες και μεγαλοστελέχη.

Οι ποινικές έρευνες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, μας είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης, 3 χρόνια σχεδόν μετά το φάγωμα του Συνεργατισμού.

Μάθαμε επίσης από τον Βοηθό Αρχηγό της Αστυνομίας πως η ανακριτική ομάδα εξετάζει τα δάνεια που έλαβαν αξιωματούχοι (γραμματείες και επίτροποι) από 27 πιστωτικά ιδρύματα και κατά πόσο δόθηκαν με ευνοϊκούς όρους.

Επίσης, εξετάζονται οι διαγραφές δανείων που έγιναν σε 18 ομίλους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και σύμφωνα με το πόρισμα της ερευνητικής, διαγράφηκαν δάνεια ύψους €66 εκατ. Θα εξεταστούν επίσης τα δάνεια που δόθηκαν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, μάθαμε πως διερευνώνται οι υπερχρεώσεις στα δάνεια, τα έξοδα φιλοξενίας, η Altamira, η αγορά υπηρεσιών από δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία και διαφημίσεις, ενώ ενδιάμεσα κόσμος χάνει τις περιουσίες του χαλαρά και όμορφα.

Ο κ. Αρέστης πολύ λογικά και έντιμα είπε πως η Βουλή θα έπρεπε νωρίτερα να είχε ενδιαφερθεί για το πόρισμα λαμβάνοντας υπόψη την  απαξιωτική στάση της Κυβέρνησης και δη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Φυσικά την άποψη του κ. Αρέστη συμμερίζονται όλοι όσοι παρακολουθούν το θέμα. Ο κόσμος εξάλλου δεν έχει απαξιώσει τη Βουλή και τους θεσμούς τυχαία, ακόμα και αν δεν γνωρίζει λεπτομέρειες βιώνει στο πετσί του την διαπλοκή που στήνεται, αλλά κανενός δεν ιδρώνει το αυτί του.

Πέρα από τα αστικά και τα ποινικα αδικήματα δεν συζητήθηκαν και δεν λογοδότησαν όμως όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα ηθικής, παρασύροντας με τις πράξεις τους και τις μεθοδεύσεις του ολόκληρο το κίνημα της Αριστεράς.

Αμαρτωλά Συνεργατικά ιδρύματα ξεπλύθηκαν με συνενώσεις, υγιή επαγγελματικά ταμιευτήρια με μηδενικά σχεδόν ΜΕΔ εξαφανίστηκαν, προαποφασισμένες  Γενικές Συνελεύσεις για ενοποιήσεις με τα κομματικά στελέχη όλων των κομμάτων στις επιτροπές να δίνουν τη συγκατάθεση τους.

Δεν ξεχνούμε πως η Βουλή σε διάστημα 16 λεπτών ενέκρινε όλα τα νομοθετήματα, με 41 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε σε νόμο  τις δύο νομοθετικές προτάσεις της Κυβέρνησης δίδοντας 1,7 δις δημόσιο χρήμα στον Συνεργατισμό, μεταβιβάζοντας του ταυτόχρονα την ιδιοκτησία από τα μέλη του, στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Παράλληλα μεταφέρθηκε η εποπτεία στην Κεντρική Τράπεζα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τότε ήταν που εξέπνευσε η Συνεργατική Ιδέα που οραματίστηκαν οι αγράμματοι παππούδες μας.

Όπως έγραψε και η «Νέα Σκέψη» στον τοίχο της, για το μέγα σκάνδαλο του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού, οι ευθύνες είναι εγκλήματα και αυτά διαπράχθηκαν από πολλούς σε συνθήκες διαπλοκής.

Δεν ξεχνούμε τον Αναστασιάδη που παραμονές των Προεδρικών του 2018 δήλωνε πως ο Συνεργατισμός πάει καλά και μπαίνει χρηματιστήριο με μετοχές για το λαό.

Δεν ξεχνούμε και τον εκπρόσωπο του λαού για το Συνεργατισμό, που παραμονές της διάλυσης και του ξεπουλήματος έβγαινε καθημερινά στα ΜΜΕ για να καθησυχάσει το λαό πως όλα πάνε καλά και οι φήμες για διάλυση είναι ανυπόστατες.

Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις: Ο λαός έχει προδοθεί και σε αυτό το μέγα θέμα, όπως σε πολλά άλλα. Έχει προδοθεί από τους κάθε λογής διαπλεκόμενους.

Πλησιάζει ο καιρός για να πάρει ο ίδιος ο λαός τη τύχη του στα δικά του χέρια.