Mεθοδεύεται το ξεπούλημα της ΑΗΚ

Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί, χωρίς λαϊκή αντίδραση, η μεταβίβαση δημόσιου πλούτου μέσω του ξεπουλήματος–μετοχοποίησης-ιδιωτικοποίησης ενός δημόσιου οργανισμού, είναι η μεθοδικά και στoχευμένη προσπάθεια για απαξίωση του.

Να δημιουργηθεί τεχνητά δυσαρέσκεια μέσα στην κοινωνία, οδηγώντας σε μαρασμό ή απαξίωση με αποτέλεσμα να διευκολύνονται τα σχέδια τους για την προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σαν μελλοντικοί ανταγωνιστές ή ιδιοκτήτες.

Μετά το μεγάλο πογκρόμ επιθέσεων σε κάθε δημόσιο οργανισμό για μια δεκαετία περίπου, αυτή την περίοδο, οι σχεδιασμοί και οι επιθέσεις επικεντρώνονται σε δυο μεγάλους δημόσιους τομείς, στον τομέα της δημόσιας Υγείας και στην ΑΗΚ σαν δημόσιο οργανισμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας άρθρα για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού. Η αξιοπιστία του σταθμού αμφισβητείται ανοικτά από τη ΡΑΕΚ και το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο η κάλυψη των αναγκών να γίνεται με οριακή επάρκεια για το υπόλοιπο του 2021 ή και της επόμενης διετίας.

Τυχαία η οριακή κάλυψη της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας;

Καθόλου! Φροντίζει η Κυβέρνηση και οι φίλοι της να υποσκάπτουν ή και να φρενάρουν αναπτυξιακά έργα που θα εξασφάλιζαν την επάρκεια. Φροντίζουν να βάζουν φρένο στην έλευση του φυσικού αερίου και την εγκατάσταση οικονομικότερων και ευέλικτων μονάδων παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή θέλουν να απορροφούν μέσω νόμου τα πλεονάσματα του Οργανισμού.

Παρακολουθώντας τις θέσεις των εργαζομένων όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις ανακοινώσεις των συντεχνιών τους, μπορεί ακόμα και ο πιο άσχετος να διαπιστώσει πως το παιγνίδι που παίζεται εις βάρος του μεγαλύτερου οργανισμού του τόπου κα που είναι σε εξέλιξη είναι στημένο.

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ μέσα από τα στοχευμένα ερωτήματα ή και θέσεις τους προς το Δ.Σ. που έχει διορισθεί και εκπροσωπεί την Κυβέρνηση, καταγγέλλουν τη Διοίκηση για αδράνεια που οδηγεί τον Οργανισμό σε επικίνδυνες περιπέτειες :

  1. Η συγκέντρωση όλων των ενεργειακών υποδομών στο Βασιλικό και ο κίνδυνος για ολικό black out σε περίπτωση μιας μεγάλης καταστροφής.
  2. Η μη έλευση μέχρι σήμερα του φυσικού αερίου με επακόλουθο τα τεράστια πρόστιμα που πληρώνονται και μετακυλούν στον καταναλωτή για την εξαγορά ρύπων.
  3. Ο μαρασμός του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στην Δεκέλεια που λόγω και της γεωγραφικής του θέσης είναι αναγκαίος για την ασφάλεια του εφοδιασμού και την εύρυθμη λειτουργία όλου του συστήματος ηλεκτρικής.

Η υποχρεωτική απενεργοποίηση των πεπαλαιωμένων μονάδων του Η/Σ Δεκέλειας είναι γνωστή σε όλους εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον και πρέπει να αποσυρθούν για περιβαλλοντικούς λόγους τον Δεκέμβριο του 2023 έξι ρυπογόνοι και πεπαλαιωμένοι ατμοστρόβιλοι στην Δεκέλεια.

Η Διοίκηση της ΑΗΚ όμως, σαν το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης, δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών των τεχνοκρατών της ΑΗΚ με τις νέες μονάδες που θα παράγουν φθηνή και αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια.

Η κυβέρνηση με αυτό το τρόπο υποβοηθάει τη δραστηριοποίηση τρίτων στην παραγωγή ενέργειας με συμβατικά καύσιμα, παραγνωρίζουν σκόπιμα τις χρονοβόρες διαδικασίες που όσο και να τις προωθούν, χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν και όλοι εμείς οφείλουμε να αφυπνιστούμε και να αντιδράσουμε σε αυτές τις μεθοδεύσεις, να κατανοήσουμε πως μας αφορά όλους, γιατί η τιμή του ρεύματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με το βιοτικό επίπεδο μας. Οι συνέπειες της Κυβερνητικής πολιτικής θα είναι:

• Η Αρχή Ηλεκτρισμού θα χρειαστεί να προχωρήσει σε ενοικίαση προσωρινών, κοστοβόρων και αναξιόπιστων μονάδων για κάλυψη της πρόσθετης ζήτησης,

ή

• στην ανάγκη λειτουργίας των υφιστάμενων κοστοβόρων Μονάδων Παραγωγής του Η/Σ Δεκέλειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα ακριβότερη κιλοβατώρα στους καταναλωτές, αλλά και φαινόμενα αισχροκέρδειας με συνεργό την ΑΗΚ, αφού όλοι οι παραγωγοί σε τέτοιες συνθήκες θα αποζημιώνονται σύμφωνα με τους κανόνες αγοράς που θεσπίστηκαν, στην ακριβότερη τιμή παραγωγής κιλοβατώρας που εισάγεται στο σύστημα,

ή

• οι Αρμόδιοι Φορείς “θα αναγκαστούν δήθεν”, που αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να αδιαφορούν, στη σύναψη συμβολαίου για νέα συμβατική παραγωγή με αποτέλεσμα για ακόμα μια φορά ο καταναλωτής να κληθεί να καταβάλει αυξημένο κόστος αποζημίωσης ακριβών μακροχρόνιων ιδιωτικών συμβολαίων.

Οι ευθύνες για την οριακή επάρκεια βαραίνουν πρωτίστως τους Αρμόδιους Φορείς (ΡΑΕΚ, ΔΣΜΚ και Υπουργείο ΕΕ&Β), αλλά και την ΑΗΚ για το ψηλό κόστος που θα πληρώνει ο καταναλωτής ανεξάρτητα από το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται.

Η ΑΗΚ διαχρονικά με τέτοιες επενδύσεις αποτελούσε και αποτελεί εχέγγυο για την ασφάλεια εφοδιασμού και στην οικονομικότερη δυνατή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στον τόπο και οφείλει να συνεχίσει να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Εύλογη είναι η απορία γιατί η Αρχή Ηλεκτρισμού, Διοικητικό Συμβούλιο και Μικτές Ειδικές Υποεπιτροπές, δεν μεριμνούν για την υλοποίηση στρατηγικών αποφάσεων που είναι αδήριτα συνδεδεμένες με την αποστολή του Οργανισμού και την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, για το καλό της οικονομίας και του τόπου.

Ενισχυτικά όλων των πιο πάνω είναι η κατάθεση το 2014 και η επαναφορά ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, νομοσχεδίου που προνοεί την απορρόφηση των πλεονασμάτων της ΑΗΚ και την μεταφορά τους στη μαύρη τρύπα των δημοσίων ταμείων.

Τί σημαίνει αυτό πρακτικά;

Πρόκειται για μια επίθεση εκ μέρος των κυβερνόντων που θα πλήξει τη βιωσιμότητα της ΑΗΚ, αλλά και το βιοτικό επίπεδο όλων των καταναλωτών.

Με αυτό τον τρόπο η περίφημη μερισματική πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη απορροφάει χρήμα που προοριζόταν για αναπτυξιακά έργα, ενώ παράλληλα οι πελάτες της ΑΗΚ θα καλεστούν να πληρώσουν για αναπτυξιακά έργα που η ΑΗΚ μέσω των πλεονασμάτων της θα ήταν σε θέση να υλοποιήσει χωρίς αύξηση στην τιμή του ρεύματος, θέτοντας τον όποιο ανταγωνιστή της σε πλεονεκτική θέση.

Στην προσπάθεια για απαξίωση μέσω της αποτυχίας της ΑΗΚ να εκπληρώσει τον ρόλο της, προστίθεται και η ανικανότητα/άρνηση του Δ.Σ. της ΑΗΚ να μπει δυναμικά στην παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα παραμένουν στα σχέδια εμποδίζοντας την παραγωγή φθηνού ρεύματος.

Καθήκον της Βουλής να ασκήσει τις εξουσίες που της παρέχονται για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του μεγαλύτερου Δημόσιου Οργανισμού του τόπου

Εμείς στη Νέα Σκέψη, αλλά και όποιος αντιλαμβάνεται τον Ηλεκτρισμό ως δημόσιο αγαθό πρώτης ανάγκης, κατανοεί πως η Αρχή Ηλεκτρισμού, έχει την υποχρέωση του ύστατου παροχέα και είναι το τελευταίο αξιόπιστο καταφύγιο για τον τόπο. Οφείλουμε να είμαστε υποψιασμένοι και να προασπιστούμε τη βιωσιμότητα της ΑΗΚ.

Οφείλουμε να προασπιστούμε το δημόσιο λαϊκό συμφέρον και να σταθούμε σαν θέση αρχής απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα, αφού μακροπρόθεσμα θα οδηγούν σε καρτέλ με τη δημιουργία ολιγοπωλίων που στόχο θα έχουν το εξασφαλισμένο κέρδος εις βάρος του καταναλωτή.