72 χρόνια ΝΑΤΟ: Xούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία

Του Γιάννη Σωκράτους
«Ο πόλεμος τους διαλύει ότι άφησε όρθιο η ειρήνη τους»
Μπέρτολτ Μπρεχτ
Συμπληρώνονται 72 χρόνια από την ίδρυση του πιο βάρβαρου ιμπεριαλιστικού σχηματισμού μετά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο, το ΝΑΤΟ. Στις 4 Απριλίου 1949, υπογράφτηκε η συνθήκη δημιουργίας στην Ουάσιγκτον. ΗΠΑ, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία ήταν τα αρχικά κράτη που έγιναν μέλη στο ΝΑΤΟ.
Από τότε και μέχρι σήμερα, η ιστορία του ΝΑΤΟ, του παγκόσμιου τρομοκράτη και χωροφύλακα για τους λαούς, αλλά και προστάτη της παγκόσμιας καπιταλιστικής εξουσίας, είναι ταυτισμένη με την έννοια της βαρβαρότητας, βαμμένη με το αίμα αθώων, άμαχου πληθυσμού και παιδιών.
Η δολοφονική του δράση χωρίς όρια σε όλο τον πλανήτη, οι ολοκληρωτικοί πόλεμοι που διεξάγει σε βάρος λαών, ανατρέπει το ιδεολόγημα των απολογητών του, ότι είναι δήθεν αμυντικός σχηματισμός, που αποκρούει ένοπλες επιθέσεις εναντίον των μελών του.
Τι να πρωτοθυμηθούμε; Πρώτα απ όλα η δική μας τραγωδία, το διπλό έγκλημα εις βάρος του κυπριακού λαού (Ε/Κ και Τ/Κ) με το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή το 1974, έχει την σφραγίδα του ΝΑΤΟ. Ήταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που σχεδίασαν και οργάνωσαν το πραξικόπημα που εκτέλεσαν οι χουντικοί αλλά και η ΕΟΚΑ Β ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την τουρκική εισβολή,όπως ομολόγησε ο επικεφαλής του πραξικοπήματος στην Κύπρο, ο Γεωργίτσης.
Ήταν αυτοί, που μέσω του 6ου Αμερικανικού Στόλου, της βρετανικής αεροπορίας και των βρετανικών ναυτικών δυνάμεων, έπαιξαν ρόλο προγεφυρώματος για να γίνει η εισβολή.
Από κει και πέρα θα πούμε ενδεικτικά: Κορέα, Βιετνάμ, Ινδοκίνα, Γρανάδα, Παναμάς, Χιλή, Νικαράγουα, αιματοκυλίστηκαν από επεμβάσεις του ΝΑΤΟ τις πρώτες δεκαετίες δράσης του.
Αλλά και στην πιο σύγχρονη ιστορία του:
2.500 άμαχοι νεκροί και 12.500 τραυματίες από την φονική ΝΑΤΟϊκή επέμβαση και βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία το 1999.
14.000 άμαχοι νεκροί του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» στο Αφγανιστάν (2001 μέχρι σήμερα). 1108 από την επέμβαση στην Λιβύη.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο άμαχοι νεκροί από τον πόλεμο στο Ιράκ από το 2003.
Αγωνιζόμαστε για να φύγουν από την Κύπρο όλοι οι στρατοί, ας μην ξεχνάμε ότι νατοϊκός στρατός είναι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, οι αγγλικές βάσεις και γενικότερα οι εγγυήτριες δυνάμεις (Αγγλία, Τουρκία, Ελλάδα).
Παλεύουμε ενάντια στις στρατηγικές συμμαχίες και στρατιωτικές συνεργασίες του κυπριακού κράτους που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή.
Είμαστε ενάντια στην ένταξη της Κύπρου σε κάθε ιμπεριαλιστικό σχηματισμό όπως είναι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη που λειτουργεί και ως προθάλαμος του ΝΑΤΟ.
Ένα αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό διεθνιστικό κίνημα στην Κύπρο (αλλά και διεθνώς) ταξικό στη βάση και δικοινοτικό στη μορφή, έχει καθήκον να δράσει πολύμορφα και δυναμικά ενάντια στο ΝΑΤΟ, αλλά και να έχει σαν στόχο την διάλυση του.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΘΑ-ΝΑΤΟ