Συνένοχη η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ στις προκλήσεις ενάντια στο λαό της Κούβας

21 Υπουργοί Εξωτερικών επέλεξαν συνειδητά την επέτειο της 26ης του Ιούλη (ιστορική μέρα για τον κουβανικό λαό και την Επανάστασή του) για να εντείνουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και προκλητικότητα ενάντια στο λαό της Κούβας. Με μια επαίσχυντη κοινή δήλωση στηρίζουν τα εγκληματικά σχέδια του ιμπεριαλισμού ενάντια στο νησί της Επανάστασης που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα με νέες υποκριτικές προφάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους. Μια κοινή δήλωση που υιοθετεί φυσικά όλα τα προκλητικά προσχήματα του σχεδίου της κυβέρνησης Μπάιντεν εις βάρος του κουβανικού λαού. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά από τη στιγμή που συγγραφέας είναι η ίδια η Ουάσινγκτον;

Όλα αυτά την ώρα που ο μαζικά ο λαός της Κούβας υπερασπίζεται την Επανάστασή του και τις σοσιαλιστικές κατακτήσεις απέναντι στη νέα ιμπεριαλιστική προβοκάτσια και τον πολυετή εγκληματικό αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο νησί της Επανάστασης. Η κοινή δήλωση που προώθησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κλιμακώνει την επίθεση του ιμπεριαλισμού κατά του λαού της Κούβας και είναι συνέχεια των νέων κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσινγκτον για να στηρίξει τις άνομες προβοκάτσιες στο νησί και τους μισθοφόρους τους που υλοποιούν τους εγκληματικούς σχηματισμούς των ιμπεριαλιστών και της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι. Κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν που ενισχύουν προηγούμενες κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ που προστίθενται στις χιλιάδες απάνθρωπες διατάξεις του αποκλεισμού που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 και ενισχύεται διαρκώς από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Συνιστά μέγιστη πρόκληση να «ανησυχούν» δήθεν για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες μια σειρά κυβερνήσεων και καθεστώτων που τα παραβιάζουν σωρηδόν.

Από τη νέα βαθιά πρόκληση ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας δεν λείπει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, αφού ένας από τους 20 ΥΠΕΞ που έσπευσαν να συνυπογράψουν την κατάπτυστη κοινή δήλωση που συνέγραψε ο ομόλογός τους από τις ΗΠΑ είναι και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης. Μια προκλητική δήλωση που συνυπογράφουν αντιδραστικές κυβερνήσεις και καθεστώτα, περιλαμβανομένων φασιστικών κυβερνήσεων και ΝΑΤΟϊκών προτεκτοράτων. Συνυπογράφει το κράτος-εγκληματίας που ονομάζεται Ισραήλ. Συνυπογράφει το φασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας που ανήλθε στην εξουσία με την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ που συνεχίζει να αιματοκυλεί για χρόνια το λαό της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Συνυπογράφει το παράνομο ΝΑΤΟϊκό και ευρωενωσιακό προτεκτοράτο του Κοσόβου. Συνυπογράφουν κράτη – μέλη της ΕΕ που πρωταγωνιστούν στο αντικομμουνιστικό μένος των Βρυξελλών με ρατσιστικές πολιτικές, αντικομμουνιστικό κυνήγι μαγισσών, διώξεις αντιφασιστών και με διαρκή πολιτική «δικαίωσης» των συνεργατών των ναζί (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία). Συνυπογράφουν κι άλλα μέλη της ΕΕ όπως Αυστρία, Κροατία, Ελλάδα, καθώς και άλλοι συνοδοιπόροι της Ουάσινγκτον όπως το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και το καθεστώς της Νοτίου Κορέας. Συνυπογράφουν αντιδραστικές κυβερνήσεις που λειτουργούν ως μαριονέττες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην Λατινική Αμερική (Κολομβία, Βραζιλία, Ισημερινός, Γουατεμάλα, Ονδούρα).

Με όλους αυτούς επέλεξε να ντροπιάσει την Κύπρο μας η κυβέρνηση Αναστασιάδη εμπλέκοντας για άλλη μια φορά τον πληγωμένο από τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα τόπο μας στους άνομους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Για πολλοστή φορά η κυπριακή κυβέρνηση επιλέγει να πάει κόντρα στο λαϊκό αίσθημα. Επιλέγει να έρθει σε αντίθεση με τη διαχρονική φιλία και αλληλοστήριξη των δυο λαών. ΔΗΣΥ, Πρόεδρος Αναστασιάδης και Χριστοδουλίδης, παραμένουν πιστοί στην πρακτική της πλήρης εναρμόνισης με τις απαράδεκτες πολιτικές των ΗΠΑ, της ΕΕ. Όπως έπραξε στηρίζοντας πρόσφατα τα γενοκτονικά εγκλήματα του Ισραήλ με αποτέλεσμα να περιλαμβάνονται στη λίστα ευχαριστιών του Νετανιάχου που δολοφονούσε για άλλη μια φορά γυναικόπαιδα… Όπως πράττει διαρκώς σιγοντάροντας κάθε ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Όπως πράττει προωθώντας την ένταξη της Κύπρου στο αιματοβαμμένο ΝΑΤΟ και τους συνεταιρισμούς του. Ένα ΝΑΤΟ που έχει κόκκινα τα χέρια του κι από το αίμα του λαού μας… Και είναι αυτό το ΝΑΤΟ που κάποιοι πιο εντατικά προωθούν τελευταία ως δήθεν «εγγυητή» μιας ιμπεριαλιστικής διευθέτησης του Κυπριακού που θα βαφτίσουν «λύση». Βάζοντας το λύκο να φυλάει πρόβατα και βαφτίζοντας κρέας το ψάρι…

Δυστυχώς δεν υπάρχει πραγματική ταξική φωνή στο πολιτικό σύστημα μας για να ασκήσει πραγματική κριτική στις προκλήσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Πως άλλωστε να το πράξουν αυτοί που περιμένουν από το θύτη ότι θα «λύσει» το Κυπριακό; Αυτοί που για πρώτη φορά στα χρονικά αντί να διαδηλώσουν μπροστά από την Πρεσβεία του θύτη, έσπευσαν στην Πρεσβεία της Κούβας! Ίσως να είχαν άλλου είδους ραντεβού εντός της Πρεσβείας του θύτη… Την ίδια ώρα που ακόμη και στις ΗΠΑ, μπροστά από το Λευκό Οίκο έγινε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας με σύνθημα «Ναι στην Κούβα, όχι στον αποκλεισμό».

Ως Νέα Σκέψη εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας με τον κουβανικό λαό και την Επανάστασή του, με την κυβέρνηση και το ΚΚ Κούβας απέναντι στους κλιμακούμενους εγκληματικούς σχεδιασμούς. Μια αλληλεγγύη που εκφράστηκε με την παρουσία μας την περασμένη Τετάρτη έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη διαμαρτυρία που διοργάνωσε το ΚΚΕ Κύπρου και στην οποία συμμετείχε επίσης η ΘΥΡΑ 9, το ΑΛΣ ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ και το Πολιτιστικό Ίδρυμα 1948.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη στάση της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ που προδίδει σχέσεις φιλίας δεκαετιών με το λαό της Κούβας, αλλά επίσης δεν συνάδει με τα αισθήματα της ίδιας της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Κούβας που χθες επανάλαβε την ετοιμότητά του να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 68 χρόνων από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα που έσπειρε το σπόρο που φύτρωσε λίγα χρόνια αργότερα με τη νικηφόρα έκβαση της Επανάστασης.

Η Κούβα δεν είναι μόνη της!