Κοινή πάλη για απαλλαγή από την κατοχή

Kλείνουν σήμερα 39 χρόνια από την ημέρα που ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με τη στήριξη της Άγκυρας προχωρούσε στην αποσχιστική ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Μια πράξη που δημιούργησε το κατοχικό μόρφωμα στο βορρά, ένα καθεστώς υποτελές στην Τουρκία. Ένα μόρφωμα που πέραν της προώθησης των μεθοδεύσεων υπέρ της διχοτόμησης κρατά και τους ίδιους τους Τ/κ αιχμάλωτους της Άγκυρας και των εποίκων που κουβάλησε.

48 χρόνια μετά το δίδυμο ΝATOϊκό έγκλημα του 1974 και 39 χρόνια μετά την παράνομη αποσχιστική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος, ο αγώνας του κυπριακού λαού για τερματισμό της κατοχής και απελευθέρωση συνεχίζεται. Η αναγκαιότητα για κοινή πάλη όλων των Κυπρίων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην κατοχή είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

Κοινή πάλη απέναντι στους φασίστες σοβινιστές ανεξάρτητα της γλώσσας τους, αλλά και απέναντι σε όσους υποτάσσονται στους ιμπεριαλιστές και τις διευθετήσεις που προτάσσουν προς όφελος των δικών τους συμφερόντων, αντί των συμφερόντων του κυπριακού λαού.

Η εργατική τάξη στην Κύπρο, ανεξάρτητα γλώσσας, πρέπει να υπερβεί τα τεχνητά όρια αυτών των δυο αντιλήψεων και μακριά από μοιρολατρίες, ψευδαισθήσεις, εθνικισμούς και υποταγή στα ιμπεριαλιστικά κέντρα (που δημιούργησαν το Κυπριακό) να πάρει την υπόθεση του τόπου στα χέρια της. Να δώσει την κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό για λύση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και απέναντι από τους ντόπιους κεφαλαιοκράτες και τα αφεντικά τους τους ιμπεριαλιστές.

Περισσότερα για το ιστορικό της σημερινής μαύρης επετείου σε παλαιότερο μας αφιέρωμα: Πάλη αντικατοχική κι αντι-ιμπεριαλιστική