«Έφυγε» ο βετεράνος αγωνιστής της Αριστεράς Χρίστος Κουρτελλάρης

Ο αγνός πολιτικός και αγροτικός ηγέτης πέθανε χθες σε ηλικία 99 χρόνων

ΚΥΠΡΟΣ ΚΟΥΡΤΕΛΛΑΡΗΣ

Έφυγε χθες βράδυ, σε ηλικία 99 χρόνων ο Χρίστος Κουρτελλάρης, βετεράνος πολιτικός και αγροτικός ηγέτης και εθελοντής του Β’ Παγκοσμίου.

Γεννημένος το 1919 σε φτωχή αγροτική οικογένεια, στο χωριό Εργάτες της Λευκωσίας, από πολύ μικρός μπήκε στη βιοπάλη για τα προς το ζην του ιδίου και της οικογένειάς του. Λίγο μετά που τελειώνει το δημοτικό σχολείο -και, παρ’ όλον που ο πατέρας του, τού έλεγε ότι «εσένα θα σε σπουδάσω δικηγόρο»- οι ανάγκες της ζωής από την μεγάλη κρίση του 1929, τον έφεραν στη Λευκωσία μαθητευόμενο σκαρπάρη. Για ν’ αρχίσει έτσι να ζει στο πετσί του, την αδικία και την εκμετάλλευση που υφίσταντο οι εργάτες.

Στη Λευκωσία δεν αργεί να  βρει τον δρόμο προς τις συντεχνίες κι από κει, μέσα από την αυτομόρφωση στην οργανωμένη πάλη του εργατικού κινήματος. Πολύ γρήγορα εντάσσεται στη συντεχνία των υποδηματεργατών και λίγο αργότερα, το 1938, γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου.

Από τότε ξεκίνησε η πορεία του στο οργανωμένο εργατικό κίνημα του τόπου, στο οποίο έμεινε πιστός και ανιδιοτελής εργάτης και υπηρέτης, ίσαμε το τέλος της ζωής του. Με την ίδρυση του ΑΚΕΛ, που στην πορεία διαδέχτηκε το ΚΚΚ, γίνεται παράλληλα και μέλος του κόμματος των Κυπρίων εργαζομένων, στο οποίο με την δράση του ανεδείχθη σε ηγετική μορφή, αφού στην πορεία του χρόνου το υπηρέτησε για δεκαετίες ως μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου τη Κ.Ε. και για δέκα χρόνια ως πρόεδρος τη Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του Κόμματος.

Το 1943, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για εθελοντική  κατάταξη στις συμμαχικές δυνάμεις για να πολεμήσουν το χιτλεροφασιστικό ναζιστικό τέρας, κατατάσσεται στο Κυπριακό Σύνταγμα και μετά την εκπαίδευση στα Πολεμίδια στάλθηκε και υπηρέτησε στην Μέση Ανατολή και Ιταλία.

Ελαβε μέρος στις μεγάλες μάχες του Μόντε Κασίνο στην Ιταλία. Επιστρέφοντας στην Κύπρο την Άνοιξη του 1946 -κι αφού προηγούμενα, λόγω της δράσης του για την αποστράτευση μετά λήξη του πολέμου, εκτοπίστηκε από τους Άγγλους σε φυλακές και στρατόπεδα εξορίας στην Αίγυπτο- ιδρύουν με άλλους τριάντα περίπου απόστρατους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την γνωστή Συνεργατική Έπαυλη Ονίσιας, παρά το Δίκωμο, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος για 55 συναπτά χρόνια μέσα από την οποία αναδεικνύεται σε κορυφαίο στέλεχος του Συνεργατισμού στην Κύπρο.

Παράλληλα, με την επιστροφή του στο νησί, επαναδραστηριοποιείται στο ΑΚΕΛ και το αγροτικό κίνημα της Αριστεράς -στην Ένωση Αγροτών Κύπρου (ΕΑΚ) και μετέπειτα Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ)- της οποίας ανεδείχθη κορυφαίο στέλεχος, υπηρετώντας την από τις θέσεις του Βοηθού Γενικού Γραμματέα και μετέπειτα του Γενικού Γραμματέα. Μέσα από την δράση του στην συνεργατική έπαυλη Ονίσιας και το αγροτικό κίνημα της Κύπρου, ο Χρίστος Κουρτελλάρης αναδεικνύεται σε κορυφαίο στέλεχος του Συνεργατισμού στο νησί.

Τον Δεκέμβρη του 1955, μετά που οι Βρετανοί έθεσαν το ΑΚΕΛ εκτός νόμου, ήταν μεταξύ των στελεχών του κόμματος που οι αποικιοκράτες συνέλαβαν και έστειλαν στα κρατητήρια. Το 1970 εκλέγεται με το ΑΚΕΛ βουλευτής Κερύνειας, θέση από την ποια υπηρέτησε την επαρχία και γενικά το κυπριακό κοινοβούλιο και τον τόπο μέχρι το 1991, για τέσσερις διαδοχικές θητείες.

Κατά την κοινοβουλευτική του θητεία υπηρέτησε ως πρόεδρος διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Τέλος, ήταν ιδρυτικό μέλος και μέχρι τέλος της ζωής του στέλεχος, μέλος της Γραμματείας, του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο τις τελευταίες δεκαετίες υπηρέτησε από τη θέση του Αντιπροέδρου.

Το 1948 παντρεύτηκε την Μελανή, το γένος Σκουρουπάθη, από τον Άγιο Δομέτιο, με την οποία απέκτησε 4 παιδιά, οκτώ εγγόνια και 7 δισέγγονα.