Το Μνημόνιο που φεύγει και το Μνημόνιο που έρχεται

Με τον τερματισμό του επίσημου Μνημονιακού προγράμματος της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι απόδειξη των προσπαθειών του ελληνικού λαού, της δέσμευσης της χώρας για μεταρρυθμίσεις και της αλληλεγγύης των ευρωπαίων εταίρων».

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί δήλωσε: «Για την Ελλάδα και το λαό της, σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου, μετά από οχτώ ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια. Για την ευρωζώνη χαράσσεται μια συμβολική γραμμή κάτω από μια υπαρξιακή κρίση. Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα προετοίμασαν το έδαφος για μια βιώσιμη ανάκαμψη: αυτό πρέπει να καλλιεργηθεί και να διατηρηθεί για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να καρπωθεί τα οφέλη από τις προσπάθειές του και τις θυσίες του. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα».

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και εκ των ιθυνόντων μυαλών της αριστερής κυβερνητικής διαχείρισης στην Ελλάδα, έθεσε το πολιτικό ή πολιτικάντικο στοίχημα της παράταξης, ώστε να διασφαλίσει για το κόμμα του τη συνέχιση της πρόσβασης στην εξουσία του «εκσυγχρονισθέντος» πλέον ελληνικού κράτους: «Το τέλος των μνημονίων αποτελεί και μια νέα αφετηρία για μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, για μια προοδευτική συστράτευση, για να κλείσουμε το δρόμο στην ακροδεξιά και τη συντηρητική παλινόρθωση, για τις αναγκαίες μεγάλες αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη»

Ο Ν. Παππάς, Υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, καυχήθηκε για την καινούρια μέρα, δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα (ότι χωρίς την συναίνεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της κυβέρνησης κανένα μέτρο δεν περνούσε) και αποσιωπώντας τι περιμένει πολιτικά το λαό: «Όλα τα μέτρα, όταν αποφασίζονται, αποφασίζονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, και πολιτικό και θεσμικό και δημοσιονομικό», είπε, προσθέτοντας πως όταν αποφασίστηκαν «μαζί με τα αντίμετρα», «ήμασταν υπό καθεστώς θεσμών και εκκρεμότητας κλεισίματος της αξιολόγησης. Τώρα το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, τα δημοσιονομικά πάνε καλά και νομίζω ότι τα όπλα στην φαρέτρα αυξάνονται και αυτή η κυβέρνηση έχει μάθει να δίνει μάχες» τόνισε.

Τα ερωτήματα ασφαλώς πολλά. Πως και μια «τόσο» εναλλακτική κυβέρνηση ξεχνά την Μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία που θα αφορά την Ελλάδα για τα επόμενα 40 χρόνια;  Τέσσερις φορές το χρόνο και έπειτα δύο, μια Επιτροπεία θα ελέγχει επί του εδάφους τη συμμόρφωση της Ελλάδας στη δήθεν μεταμνημονιακή εποχή και θα διασφαλίζει ότι με τις αντιλαϊκές-αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, θα αποπληρώνεται το χρέος της διάσωσης στα ξένα funds, τράπεζες, κυβερνήσεις και Μηχανισμούς.

Ακόμα και εάν η Ελλάδα δεν είχε υπαχθεί σε μνημόνιο, πέραν από το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, δηλαδή το αρνητικό αντιλαϊκό πλαίσιο που επιβάλλει ο προϋπολογισμός ενός κράτους να συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της ΕΕ για το διεθνές και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο (και το οποίο ισχύει για όλα τα κράτη μέλη και διαμορφώνεται στη βάση των αλγόριθμων της πλουτοκρατίας), η Ελλάδα θα είναι δέσμια σε ένα αυστηρό πλαίσιο μετα-προγραμματικής εποπτείας, όπως άλλωστε είναι και η Κύπρος. Το ανέφερε άλλωστε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), «η συνεργασία του ΕΜΣ με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί υπό το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (μπας και γίνει καμιά στραβή στην ακολουθούμενη πολιτική) το οποίο είναι σχεδιασμένο να διασφαλίζει ότι οι χώρες θα είναι σε θέση να αποπληρώνουν τον ΕΜΣ ως έχει συμφωνηθεί.   Για αυτό ο ΕΜΣ θα λαμβάνει σταθερά αναφορά από την Ελλάδα και θα συμμετέχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τακτικές αποστολές στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας».

Σίγουρα τώρα που η «κατοχή» (όπως ονόμαζαν την τρόικα αρκετοί ώστε να αποδεσμευτούν από την ουσία ότι η τρόικα εκφράζει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και το εκμεταλλευτικό σύστημα) «πέρασε», ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τη δήθεν δυνατότητα που αποκτά για δικό του σχεδιασμό στην οικονομία. Το θέμα είναι το εξής: πρώτο ότι ο σχεδιασμός είναι καπιταλιστικός εκμεταλλευτικός που μοιράζει την εργασία μεταξύ απασχολησιμότητας και επιδομάτων ανεργίας, δεύτερο γίνεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου των διεθνών μονοπωλίων, και τρίτον η Ελλάδα θα έχει την διπλή υποχρέωση για ενισχυμένη εποπτεία μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους της.

Το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που ονομάζει το ψάρι, ψάρι και το κρέας, κρέας είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το οποίο ανέφερε ότι  «η νέα μέρα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι συνέχεια της προηγούμενης γιατί εδώ θα είναι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί, εδώ θα είναι η εποπτεία και η επιτήρηση για τα ματωμένα πλεονάσματα, εδώ θα είναι μια σειρά μέτρα που έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση και θα τα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα».