Αναγκαίο να σπάσει η «σιγή ιχθύος» για το ρόλο του ΝΑΤΟ

Ο«Ριζοσπάστης» συζητά με τον ναύτη Στ. Παπαδάκη που κατήγγειλε τη συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές αποστολές

Κύμα αλληλεγγύης σήκωσε όλο το προηγούμενο διάστημα η υπόθεση του ναύτη Στ. Παπαδάκη, στρατεύσιμου δίοπου μηχανικού (Τ/ΜΗΧ) που ήταν στο πλήρωμα της φρεγάτας «Ναβαρίνον» και ο οποίος βγήκε στην αναφορά και δήλωσε τη διαφωνία του στη συμμετοχή του πλοίου στη ΝΑΤΟική αποστολή «Sea Guardian» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τη διοίκηση να τον μεταθέτει σε άλλο πλοίο του στόλου, προφανώς για να μην είναι στα «πόδια της».
Ο «Ριζοσπάστης» συναντήθηκε με τον ναύτη, που κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης, έχει σπουδάσει στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου στη Σχολή Μηχανικών και είναι μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ). Ακολούθησε συζήτηση μαζί του για τους λόγους που τον οδήγησαν να βγει στην αναφορά.


— Σταύρο, θα θέλαμε να μας πεις ποιο ήταν το γεγονός που σε έκανε να βγεις στην αναφορά;
— Ο λόγος που με έκανε να βγω στην αναφορά, ήταν ότι η φρεγάτα στην οποία ήμουνα, συμμετείχε στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian», κι ενώ σε καθημερινή βάση με ένταση ακούγεται ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί τάχα «σταθεροποιητή» και «εγγυητή» της ειρήνης των λαών. Θεώρησα αναγκαίο να σπάσει αυτή η σιωπή «ιχθύος» που επικρατούσε και ήθελε μόνιμους και ναύτες να ενταχθούμε κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ για τα συμφέροντα των ισχυρών.
Γι’ αυτόν το λόγο ζήτησα ακρόαση Υπάρχου, που είναι η αντίστοιχη ενέργεια με την αναφορά στον Στρατό Ξηράς, και δήλωσα την αντίθεσή μου στη συμμετοχή της φρεγάτας στην επιχείρηση αυτή. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών μου, αποσπάστηκα σε βοηθητικό πλοίο με επταμελές πλήρωμα, με στόχο και σκοπό να με απομονώσουν από τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Πρέπει πάντως να τονίσω ιδιαίτερα την αλληλεγγύη που έδειξαν με την παλικαρίσια στάση τους οι στρατευμένοι, οι μαζικοί φορείς, τα σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων.
— Η περήφανη αυτή αντιμετώπιση και όλα όσα μας ανάφερες, τι μηνύματα στέλνουν στη νεολαία για τη στάση που πρέπει να κρατάει στη ζωή;
— Κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος που στάθηκα σχετικά με το ΝΑΤΟ, είναι ο ίδιος με τη στάση που πρέπει να κρατάμε και κρατάμε στους καθημερινούς αγώνες, στις διεκδικήσεις στους χώρους δουλειάς, μαθητείας, στη γειτονιά. Ολα αυτά τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα έχουν τη ρίζα τους στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται για τα συμφέροντα των ισχυρών. Αυτές τις πολιτικές δεν πρέπει να τις αφήνουμε να περνάνε αμαχητί. Πρέπει να τις αναδεικνύουμε, να ξεσκεπάζουμε τις αιτίες και τους λόγους για τους οποίους αυτές έχουν προκύψει. Είναι απαραίτητος ο μαζικός αγώνας και η δράση μέσα από τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση που εκφράστηκαν, αποδεικνύουν ότι κανένας δεν είναι μόνος του και ότι είναι αναγκαίο ο αγώνας να είναι υπόθεση όλων.

«Η κίνησή του δίνει δύναμη σε εμάς τους νεοσύλλεκτους»

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αλληλεγγύη προς τον ναύτη από στρατευμένους. Πλάι στις δεκάδες σχετικές επιστολές που έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα ο «Ριζοσπάστης» από στρατευμένους που καταδικάζουν την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ξεχωρίζει και η παρακάτω, που μας ήρθε από νεοσύλλεκτους στο ΚΕΠΒ Θήβας:
«Φαντάροι του ΚΕΠΒ Θήβας χαιρετίζουμε την ανυποχώρητη στάση του συναδέλφου μας, διόπου Σταύρου Παπαδάκη, που είχε το σθένος να βγει στην αναφορά του πλοίου “Ναβαρίνον”, όπου υπηρετεί, και να καταγγείλει τη συμμετοχή του πλοίου στη ΝΑΤΟική άσκηση “Sea Guardian”. Η κίνησή του δίνει δύναμη σε εμάς τους νεοσύλλεκτους και μας θυμίζει ότι μέσα στα στρατόπεδα δεν σταματούν τα δικαιώματά μας ούτε αποκοπτόμαστε από την πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος για να μην εμπλακεί η χώρα μας σε έναν πόλεμο μοιράσματος του κόσμου, που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και θα κάνει τους γείτονες λαούς να σφάζονται γι’ αυτά. Επίσης, καταδικάζουμε τη μετάθεσή του σε βοηθητικό πλοίο, που σκοπό έχει να φιμώσει τις φωνές που ενοχλούν, για να κυλήσουν ομαλά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια μοιράσματος της Ανατολικής Μεσογείου».

Από τον Ριζοσπάστη (εκφραστικό όργανο του ΚΚ Ελλάδας)