Γνωρίζουν, αλλά σωπαίνουν

Παρά το γεγονός ότι κάθε πέντε χρόνια γίνεται πόλεμος μεταξύ των κομμάτων για το ποιος θα εκλεγεί στην προεδρία του κράτους ή ποιο κόμμα θα θριαμβεύσει στις βουλευτικές εκλογές, εντούτοις υπάρχει μια παράμετρος την οποία δεν προσμετρούν οι πολίτες που δίνουν την ψήφο τους.

Αυτή η παράμετρος αφορά στο ίδιο το κράτος, την πολιτεία και τις δομές τους.

Γιατί στην Κύπρο φαίνεται να μην υπάρχει κράτος με νομοθεσίες, αλλά παίζουμε τους «κλέφτες και αστυνόμους» ή τις  «κουμέρες» όπως τότε, που είμαστε παιδιά.

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δήλωσε δημόσια στη Βουλή ότι σταμάτησε την έρευνα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), γιατί φοβήθηκε (sic).

Σύμφωνα με την κα Γιωρκάτζη η έρευνα ξεκίνησε με την ανάληψη των καθηκόντων της και στη συνέχεια έγινε διαρροή στα μέσα ενημέρωσης.

Την επομένη μέρα όμως, όταν πήγε στο Γραφείο της, είπε ότι βρήκε μια κίτρινη κορδέλα της Αστυνομίας και της είχαν κατάσχει  τα έγγραφα και τους υπολογιστές από το γραφείο της και η ίδια κατέθετε για ώρες στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας εναντίον της.

Η καταγγελία στην Αστυνομία, αποκάλυψε ακόμα, έγινε από βουλευτή, αποφεύγοντας να τον κατονομάσει. 

Φοβήθηκε, συνέχισε, και σταμάτησε τους ελέγχους «αυτό είναι το  Mea Culpa που μπορώ να πω».

Κάποτε η κα Γιωρκάτζη κρατώντας κάμποσους φακέλους υπό μάλης και οδεύοντας προς το Προεδρικό είχε δηλώσει: Με φοβούνται γιατί ξέρω πολλά για πολλούς!

Να υπενθυμίσουμε ότι η κα Γιωρκάτζη είχε προβεί στην πιο πάνω δήλωση όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο ότι αφαίρεσε συγκεκριμένη παράγραφο από το συμβόλαιο της που αφορούσε στη σύγκρουση συμφερόντων. Επίσης, υπήρξε προσθήκη για αύξηση των απολαβών της κατά 50 χιλιάδες ευρώ. Τότε είχε εκτοξεύσει σοβαρότατες καταγγελίες για πιέσεις και απόπειρα εξαγορασμού και εκφοβισμού της Εποπτικής Τραπεζικής αρχής από ισχυρά συμφέροντα…

Η αφαίρεση της συγκεκριμένης παραγράφου δεν έγινε τυχαία, αφού για την κα Γιωρκάτζη υπήρχε όντως σύγκρουση συμφερόντων, καθότι ο σύζυγος της ήταν δικηγόρος του Βγενόπουλου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κεντρικής Τράπεζας, διεκδικώντας μερικά δισεκατομμύρια ευρώ! Έτσι αν παρέμενε η παράγραφος, η κα Γιωρκάτζη δεν θα μπορούσε να αναλάβει το ανώτατο αξίωμα. 

Δυστυχώς και η κα Γιωρκάτζη, όπως και πολλοί άλλοι, είναι μέρος του συστήματος και του βαθέως αστικού κράτους, εδώ και πολλά χρόνια. Διορίστηκε στα διάφορα δημόσια ανώτατα αξιώματα για να συγκαλύπτει περισσότερο και όχι για να αποκαλύπτει, αυτό τουλάχιστον δεικνύει η όλη πορεία της. Σε κάθε πόστο εξάλλου, ήταν πολλά τα διακυβευμένα.

Ας μην το παίζει σήμερα λοιπόν που φτάνει στο τέλος της καριέρας της, καημένη και αδικημένη, γιατί όπως η ίδια είπε, όλοι την μισούν.

Αν έκανε καλά τη δουλειά της, οι πολίτες δεν θα τη μισούσαν – όπως η ίδια ισχυρίζεται – αλλά θα την ανέβαζαν στο πρώτο σκαλί της εκτίμησης τους.

Δεν την είδαμε να αντιδρά όταν ξεπουλούσαν το Συνεργατισμό με τη μεγαλύτερη ευκολία αν και το γνώριζε.

Όπως έγραψε και ο φίλος Γιώργος Καλλινίκου στο Φιλελεύθερο: «Κατέθεσε πως γνώριζε ότι σχεδίαζαν κούρεμα καταθέσεων έως και 2,3 δισ. Γνώριζε ότι η κατάρρευση οφειλόταν στους φίλους που διόρισε ο υπουργός Οικονομικών. Γνώριζε ότι ήξεραν πως ο γίγαντας θα κατέρρεε αλλά το έκρυβαν λόγω προεδρικών εκλογών. Γνώριζε ότι έδιναν παραπλανητικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γνώριζε ότι τα κόμματα εκμεταλλεύονταν τα 361 ΣΠΙ για κομματικά οφέλη. Γνώριζε αλλά τηρούσε σιγήν ιχθύος!».

Επίσης, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας γνωρίζει για τις αποδεδειγμένες παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών, οι οποίες φόρτωσαν τους δανειολήπτες στο σύνολο τους με μερικά εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν την είδαμε να λαμβάνει μέτρα κατά των τραπεζών.

Προφανώς η κα Γιωρκάτζη γνωρίζει πολλά. Ωστόσο, δεν διορίστηκε στα ανώτατα αυτά πόστα για να γνωρίζει μόνο, αλλά και για να ενεργεί έγκαιρα, υπέρ των πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν τα μέσα να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τις παρανομίες.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και τους υπόλοιπους, ειδικότερα τους πλείστους πολιτικούς, οι οποίοι εκ των υστέρων πάντα αντιδρούν και το παίζουν τίμια παλληκάρια.

Οι ηγεσίες των κομμάτων γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά και για τα σκάνδαλα και για τη σήψη και τη διαφθορά, γιατί παντού και σε όλους τους οργανισμούς έχουν διορισμένους εκπρόσωπους, τάχα για να ελέγχουν.

Αντί να ελέγχουν και να καταγγέλλουν όμως, σώπαιναν και συμμετείχαν στο πάρτι εναντίον του λαού, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει.

Και ύστερα… ζητούν την ψήφο του για να τον προασπίσουν!