Πίστεψαν… και οδηγήθηκαν στον εφιάλτη του καπιταλισμού

Μια πρόσφατη συζήτηση μου με ένα ντελιβερά καφέ γύρω στα 45, με ώθησε να γράψω αυτό το άρθρο. Από πού είσαι, του λέω; Από τη Βουλγαρία, μου απαντά. Πως περνάς του λέω στην Κύπρο. Δεν περνώ μου λέει και συνεχίζει… Εσύ περνάς δηλαδή μαζί με τη γυναίκα σου με χίλια ευρώ το μήνα; Έχεις και παιδιά του λέω; Ναι, αλλά πως θα ζούσαμε όλοι εδώ με αυτά τα χρήματα και όταν μάλιστα δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ; Τα παιδιά τα μεγαλώνει δύσκολα η πεθερά μου στη Βουλγαρία, δεν τα βλέπουμε.

Αμέσως στο μυαλό μου πέρασαν σκέψεις και λόγια από μια εποχή 30 χρόνια πριν… Τους είπαν είστε σκλάβοι του κομμουνιστικού καθεστώτος, εγκλωβισμένοι σε ένα κόσμο που δεν έχει μέλλον. Τους είπαν επαναστατήστε, εξεγερθείτε, γκρεμίστε την αυτοκρατορία του κακού και γευτείτε την ελευθερία της Δύσης. Και αυτοί ξεγελάστηκαν, τους πίστεψαν και άφησαν τους λίγους – τη μια φούχτα ανθρωπάκων – να τους οδηγήσει στον εφιάλτη του καπιταλισμού. Δεν επαναστάτησαν ενάντια στο κράτος, αλλά ούτε και αντιστάθηκαν στο υποκινούμενο πλήθος που κατέλυε τη σοσιαλιστική τους πατρίδα – τη Βουλγαρία.

Στη Βουλγαρία σήμερα το έγκλημα μεσουρανεί, η ανεργία βασιλεύει, η φτώχεια – η αληθινή φτώχεια – ισοπεδώνει την κοινωνία. Στη Βουλγαρία ο δυτικός παράδεισος δεν έφτασε ποτέ, δεν τον γνώρισαν τα εκατομμύρια των Βούλγαρων. Γνώρισαν όμως τι πάει να πει μαζική μετανάστευση, εξώθηση στην πορνεία και τη δουλεία – γνώρισαν ακόμα τι σημαίνει ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Η γη της Βουλγαρίας – η άλλοτε παλλαϊκή ιδιοκτησία – ξεπουλιέται, λεηλατείται στο βωμό των ξένων επενδύσεων και του κέρδους.

Την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες έχουν μείνει άκληρες μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, εκατομμύρια αγροτικά στρέμματα έχουν πωληθεί! Τους έταξαν πολλά και στο τέλος, αφού πρώτα στις αρχές του 1990 κατέρρευσε η οικονομία, πραγματοποιήθηκε και η μαζική αρπαγή της σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας. Έκλεισαν και καταστράφηκαν δεκάδες χιλιάδες παραγωγικές επιχειρήσεις, ενώ αρκετές σύγχρονες εξαγοράστηκαν από ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Μια αρπαγή λοιπόν που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και ένταση, από μια φούχτα που άδραξαν την ευκαιρία της εκμετάλλευσης, μια αρπαγή που έχει… και κυπριακή σφραγίδα.

Αρκετά χρήματα ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται και στην Κύπρο, σχετικά με διαφημίσεις για αγορά γης και επενδύσεις στη Βουλγαρία. Τρέξτε να αγοράσετε στη Βουλγαρία διαφημίζουν Κύπριοι επιχειρηματίες του είδους. Επενδύσεις σε γεωργική γη, ανεγέρσεις κτιρίων, ανεγέρσεις ξενοδοχείων, αγορά διαμερισμάτων και επαύλεων. Μια τεράστια καλοστημένη επιχείρηση που αποφέρει χρήμα από την αγοραπωλησία γης σε μια ξένη χώρα.

Οι Βούλγαροι έφευγαν και φεύγουν και εμείς πηγαίναμε και πάμε, πάμε κομπάζοντας σαν Ρωμαίοι αυτοκράτορες για να κατακτήσουμε αυτό που άφησαν να χαθεί μέσα από τα χέρια τους – το δικό τους πολύ καλύτερο κόσμο από αυτόν που τους έταξαν, από αυτόν που τους παρέδωσαν. Οι επενδύσεις στη Βουλγαρία καλά κρατούν, ο λαός όμως πεινά, μεταναστεύει, ξεκληρίζεται και περιθωριοποιείται!