Η αθλιότητα σας γεννά εξαθλίωση

Σε κάποιους που κόπτονται για το λαό, μα και για την καπιταλιστική οικονομία, την ΕΕ, το καθάρισμα των βρώμικων θεσμών, την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά και τις στατιστικές της φτώχειας, έχω να πω τούτο: Η ηθική και πολιτική τους αθλιότητα έχει οδηγήσει χιλιάδες τίμιους εργαζόμενους σε συνθήκες εξαθλίωσης. Άνθρωποι τίμιοι που πίστεψαν σε ιδανικά, που πάλεψαν για ιδέες όμορφες, που είχαν το μεροκάματο τους, καμάρι και ένδειξη νοικοκυροσύνης. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κλειστεί στον εαυτό τους, δεν πιστεύουν κανένα πλέον, αγωνίζονται να επιβιώσουν ή απλά έπαψαν να αγωνίζονται και βυθίστηκαν στην απογοήτευση, την κατάθλιψη και την πίκρα.

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε στατιστικές του ίδιου του κράτους, της ίδιας της ΕΕ και να τους υπενθύμιζα πως αυτό το 30% του λαού, που ζει στα όρια της φτώχειας εδώ και δέκα χρόνια, είναι οι φίλοι μας, οι γείτονες μας, οι γονείς μας, οι παππούδες μας. Πάλι δεν θα καταλάβουν, διότι αυτό που έχει σημασία, είναι η συμμετοχή στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πολιτικών, των μνημονίων, των πολιτικών ανάπτυξης και ανάκαμψης της κερδοφορίας των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Να μην είμαστε ισοπεδωτικοί ε; Έτσι σου λένε άμα υπενθυμίσεις ότι η φτώχεια ρίζωσε και διαλύει ψυχές και αξιοπρέπεια ανθρώπων νοικοκύρηδων, τίμιων και υπέροχων σε όλη τους τη ζωή. Ε όχι λοιπόν! Θα είμαι ισοπεδωτικός, διότι αυτό που θα αναφέρω πιο κάτω, μεθοδεύτηκε από το κεφάλαιο, επιβλήθηκε από την ΕΕ, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και δόθηκε έτοιμο στα χέρια του τραπεζικού κεφαλαίου.

Δεν έχω υπόψη μου να έχει επέμβει το σύστημα, που περιλαμβάνει ΕΕ, Βουλή και κράτος, ώστε να τερματιστεί η φτώχεια. Έχω όμως υπόψη μου πως έχει επέμβει για να φτωχοποιηθεί ο εργαζόμενος, ώστε να γίνει η ευρωπαϊκή οικονομία ανταγωνιστική των υπόλοιπων καπιταλιστικών οικονομιών. Έχω υπόψη μου πως οι ίδιοι, έχουν χρεώσει το λαό με πάνω από 20 δις, ώστε να ευημερήσει το τραπεζικό σύστημα. Γνωρίζω πως έχουν διαλύσει το Συνεργατικό Κίνημα και το έδωσαν παξίσι σε τράπεζες ξένων συμφερόντων και μαζί έδωσαν τις τύχες και το μέλλον ανθρώπων του τόπου. Ανθρώπων που στάθηκαν πάντοτε τίμιοι, που υπεράσπισαν την πατρίδα σε κάθε προδοσία, που αιμοδότησαν την οικονομία με τον κόπο και το μόχθο της τίμιας δουλειάς τους. Οι οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις εξέφρασε ο καθένας για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γινόταν, ούτε το αγοράζουμε, ούτε το καταναλώνουμε πλέον.

Για ποιο πράγμα σας μιλώ; Θέλω να γνωρίζετε πως ένας αγαπημένος φίλος, τίμιος και όμορφος σε όλα, διασύρεται εδώ και μήνες διότι το υπόλοιπο του δανείου του, το οποίο είναι 272 ευρώ, παρουσιάζει καθυστέρηση στην εξόφληση. Και ο φίλος είχε να παντρέψει την κόρη του και αντί για χαρά, είχε να διαχειριστεί πίεση και προσβολές. Θέλησε να αγοράσει για πρώτη φορά στη ζωή του κοστούμι, αυτό που εσάς, σας έγινε ασπίδα και σάρκα μία. Το να παντρέψει ο φτωχός παιδί, αποτελούσε πάντοτε καταξίωση και χαρά. Πλέον ούτε αυτό δεν του το επιτρέπεται. Πρέπει πρώτα να προσκυνήσει και να τον ξεγυμνώσετε. Εποχές του μεσαίωνα ξανάρθαν.

Το αποκορύφωμα, επικοινώνησε μαζί μου γραπτώς το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα, το ευεργετημένο τα μάλα από το σύστημα, διότι είμαι ο εγγυητής του δανείου. Και αφού μου καταγράφει με πλήρη λεπτομέρεια το έγκλημα της μη εξόφλησης των 272 ευρώ, με εγκαλεί και με προειδοποιεί πως θα με πάρει στα δικαστήρια, θα χαλάσει η όποια εικόνα έχουν για μένα ως πελάτη τους και θα κληθώ να πληρώσω και όλα τα επιπλέον έξοδα τους. Τι ζήτησε ο φίλος μου, πριν γίνω γνώστης των καταστάσεων; «Έχω να παντρέψω παιδί, δώστε μου λίγο χρόνο». Αχ ρε φίλε, δεν σε έμαθε ποτέ το σύστημα πως ο χρόνος είναι χρήμα; Έχεις ακόμα την εντύπωση πως το συγκεκριμένο ίδρυμα, είναι αυτό που έκτιζε τα Σαββατοκύριακα ο πατέρας σου ο λεβεντάνθρωπος, σε εποχές άλλες; Ξεπουλήθηκαν όλα. Ψάξε τις υπογραφές και θα δεις.

Οι άνθρωποι που διασύρονται με τις πολιτικές σας, δεν θα σας ξαναπιστέψουν. Μισούν τις πολιτικές σας, τις στατιστικές σας και τις ευαισθησίες σας. Ο τροχός γυρίζει, μα κάποιες συνειδήσεις δεν θα βολευτούν άλλο, με λιγότερο ήλιο, με λιγότερη αξιοπρέπεια απ’ όση ο άνθρωπος αξίζει. Δεν θα αποδέχονται εσαεί να τίθενται τα κεφάλαια, οι επιχειρήσεις και τα συμφέροντας σας και οι διαπλοκές σας, πάνω απ’ το νοικοκυριό και την περηφάνια τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα συνεχίσουν να αισθάνονται μόνοι και εγκαταλειμμένοι – διότι αυτό τους δώσατε- αλλά θα μιλήσουν μεταξύ τους, θα ξαναβρεθούν σε παλιά μετερίζια και θα απαιτήσουν και πάλι, ψωμί, σπίτι και αξιοπρέπεια. Και τότε ο κόσμος σας θα καταρρεύσει.